Ράλι Ντακάρ : Στεφάνια από φύλλα κόκας στη Βολιβία λόγω υψομέτρου

Ράλι Ντακάρ : Στεφάνια από φύλλα κόκας στη Βολιβία λόγω υψομέτρου

Οι οδηγοί από ότι φαίνεται θα φορούν στεφάνια από φύλλα κόκας λόγω υψομέτρου, ενώ σύμφωνα με τοποθετήσεις οδηγών το συγκεκριμένο φυτό θα έπρεπε να είναι νόμιμο παντού.

Με στεφάνια από φύλλα κόκας, τα οποία βοηθούν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από το μεγάλο υψόμετρο (σ.σ. μείωση πρόσληψης οξυγόνου) και χρησιμοποιούνται επίσης ως πρώτη ύλη κοκαΐνης, υποδέχθηκαν κάτοικοι της Βολιβίας, τους οδηγούς του Ράλι Ντακάρ, καθώς μπήκαν στην χώρα, στην επαρχία των Άνδεων.

Οι παραγωγοί από την περιοχή, έβαλαν έξω από το στάδιο Hernando Siles, τα στεφάνια στους λαιμούς των οδηγών κατά τη διάρκεια τελετής στην πρωτεύουσα της Λα Παζ μετά τη διέλευση από το Περού, όπου ο αγώνας ξεκίνησε (από την Λίμα) στις 6 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 20 Ιανουαρίου στην Κόρδοβα της Αργεντινής.

Ο πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες, πρώην καλλιεργητής κόκας που υποδέχτηκε τους οδηγούς κατά τη διάρκεια της τελετής, είναι από καιρό υπερασπιστής της νόμιμης χρήσης του φύλλου, το οποίο μπορεί να μασηθεί ή να παρασκευαστεί σε τσάι και θεωρείται ιερό από πολλούς αυτόχθονες στην περιοχή των Άνδεων.

Πέρυσι, στην Βολιβία ψηφίσθηκε νόμος για -σχεδόν- τον διπλασιασμό της έκτασης γης που μπορεί να φυτευτεί με κόκα. Η περιοχή καλλιέργειας κόκας επεκτάθηκε κατά 14% το 2016. Η Βολιβία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός του φύλλου πίσω από το Περού και την Κολομβία, των οποίων η περιοχή καλλιέργειας κόκας αυξήθηκε επίσης το 2016.

«Αργά ή γρήγορα, το φύλλο της κόκας πρέπει να είναι σε θέση να εισέλθει νόμιμα και καθαρά σε χώρες σε όλο τον κόσμο», είπε ο Μοράλες. «Μπορούμε να αποδείξουμε ότι η κόκα είναι θρεπτικό συστατικό και φάρμακο». «Είναι κάτι τυπικό της περιοχής και για να σας πω την αλήθεια ήταν μια καινοτομία για εμάς», δήλωσε ο οδηγός Οσκαρ Ρομέρο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ