Pyeongchang 2018 : Νότια και Βόρεια Κορέα κλιμακώνουν την έντασή τους

Pyeongchang 2018 : Νότια και Βόρεια Κορέα κλιμακώνουν την έντασή τους

Με αφορμή τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Pyeongchang, η Νότια και η Βόρεια Κορέα έχον σκοπό να κλιμακώσουν τις εντάσεις τους.

Έντονες εξακολουθούν οι διεργασίες, σχετικά με την συμμετοχή της Βόρειας Κορέας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Pyeongchang (9-25 Φεβρουαρίου), σημειώνει σε δημοσίευμά της η ισπανική εφημερίδα As.

Ήδη ο πρόεδρος της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ουν, δήλωσε πρόθυμος να αποστείλει αντιπροσωπεία στους Αγώνες και αμέσως μία ημέρα μετά το μήνυμα αυτό, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζεν ‘Ιν, ανακοίνωσε ότι θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για μία συνάντηση, που θα μπορούσε να γίνει  στις 9 Ιανουαρίου στο Πανμουντζόμ, το μεθοριακό χωριό όπου υπεγράφη η εκεχειρία του 1953 μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας.

Για τους Αγώνες της Πιονγκτσανγκ 2018, που βρίσκεται 70 χιλιόμετρα νότια των κορεατικών συνόρων και 180 χιλιόμετρα από την Σεούλ, προκρίθηκαν μόλις δύο αθλητές της Βόρειας Κορέας, από το καλλιτεχνικό πατινάζ, Ράιον Τάε-Οκ και Κιμ Γιου-Ικ. Η Ολυμπιακή Επιτροπή της Βόρειας Κορέας όμως δεν τους καταχώρησε εντός των καθορισμένων προθεσμιών, αλλά η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), μπορεί να τους απευθύνει πρόσκληση λόγω του εξαιρετικού χαρακτήρα της υπόθεσης.

Η Βόρεια Κορέα δεν αγωνίστηκε στους Θερινούς Αγώνες του Λος Άντζελες το 1984 και στη Σεούλ το 1988.  Το κλίμα έντασης μεταξύ Νότιας και Βόρειας Κορέας  εντάθηκε από τις πρόσφατες πυρηνικές δοκιμές και τις εκτοξεύσεις πυραύλων. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) ενέκρινε πριν από τα Χριστούγεννα σημαντικό πακέτο κυρώσεων, ενώ ένταση υπάρχει επίσης  και ανάμεσα στην Βόρεια Κορέα και της ΗΠΑ

Εν μέσω της έντασης αυτής, η Βόρεια Κορέα  δεν πήγε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών στο Anaheim (Καλιφόρνια) τον περασμένο Δεκέμβριο 2017. Ωστόσο, στο Σίδνεϊ 2000, Αθήνα 2004 και Τορίνο 2006 και οι δύο χώρες παρέλασαν μαζί με τη σημαία της Κορεατικής χερσονήσου. «Πρόκειται για την ανάκτηση αυτού του πνεύματος», συνόψισε ο υπουργός Ενοποίησης της Νότιας Κορέας Τσο Μιουνκ-Γκιόν.

Η ΔΟΕ χαιρέτισε τη διεξαγωγή των μελλοντικών συνομιλιών «θα είναι μια υπέροχη χειρονομία ύφεσης, και ελπίζω ότι τους καρπούς αυτούς θα μαζέψουμε την επόμενη Τρίτη, 9 Ιανουαρίου».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ