Πινγκ πονγκ: Ασημένιο μετάλλιο στο ομαδικό των κλάσεων 1-2 ο Στάμου στο ισπανικό όπεν για αθλητές με αναπηρίες

Πινγκ πονγκ: Ασημένιο μετάλλιο στο ομαδικό των κλάσεων 1-2 ο Στάμου στο ισπανικό όπεν για αθλητές με αναπηρίες

Ο Χρήστος Στάμου κατέκτησε με ξένους συμπαίκτες το ασημένιο μετάλλιο στο ομαδικό των κλάσεων 1-2 (σ.σ. άτομα σε αμαξίδιο) στο ισπανικό όπεν

Από τη Βαρκελώνη ήρθε μία ακόμα επιβεβαίωση για το καλό σημείο, στο οποίο βρίσκονται αγωνιστικά, στο διεθνές στερέωμα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης, αρκετοί Έλληνες αθλητές με αναπηρίες. Ο Χρήστος Στάμου κατέκτησε με ξένους συμπαίκτες το ασημένιο μετάλλιο στο ομαδικό των κλάσεων 1-2 (σ.σ. άτομα σε αμαξίδιο) στο ισπανικό όπεν, που είναι ενταγμένο στο καλεντάρι Para TT της παγκόσμιας ομοσπονδίας (I.T.T.F.). Ο αθλητής του Τριπτόλεμου συνέθεσε ομάδα με τον Αργεντινό Φερνάρντο Εμάνουελ Έμπερχαρντ και τον Ιάπωνα Μιτσουχίρο Ματσούο κι έφτασαν στον τελικό όπου λύγισαν από την Ισπανία 1. Αυτή η διάκριση έρχεται λίγο χρονικό διάστημα μετά το όπεν της Σλοβενίας, όπου ο Γιώργος Μουχθης είχε αναδειχτεί νικητής στο ομαδικό της κλάσης 6. Το τουρνουά της Ισπανίας άρχισε την περασμένη Πέμπτη και ολοκληρώθηκε χτες.

Εκτός από τον Στάμου εκπροσώπησε τη χώρα και ο Λάζαρος Τέλογλου από την κλάση 10 των ορθίων. Αμφότεροι προέρχονταν από το Πανελλήνιο πρωτάθλημα Α.Με.Α. στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας όπου είχαν πάρει την 1η και τη 2η θέση στις κλάσεις 2 και 10 αντίστοιχα. Στο Sant Cugar del Valles της πανέμορφης καταλανικής πρωτεύουσας ο Στάμου πραγματοποίησε την καλύτερη πορεία του σε διεθνές όπεν, καθώς μπήκε και στα προημιτελικά του απλού. Πολύ αξιόλογες εμφανίσεις έκανε και ο Τέλογλου του Π.Α.Σ.Κ.Α., ο οποίος επίσης πλασαρίστηκε στις θέσεις 5-8 του απλού και κυνήγησε την πρόκριση στα ημιτελικά του ομαδικού με τον Αργεντινό Ντάριο Νέιρα.

Στο ομαδικό των κλάσεων 1-2 σχηματίστηκαν δύο γκρουπ και η μικτή Ελλάδας/Αργεντινής/Ιαπωνίας ήταν επικεφαλής στο 2ο. Είχε δύσκολο έργο και τελικά κατάφερε να πάρει την 1η θέση επικρατώντας με 2-1 της Ταϊλάνδης και της Ισπανίας 2. Στα χιαστί ημιτελικά έκαμψε με το ίδιο σκορ τη Μεγάλη Βρετανία και στον τελικό έχασε με 2-0 από την Ισπανία 1. Μαζί με τη Μ. Βρετανία ήρθε 3η η Ισπανία 2.

Στον αγώνα με την Ισπανία 2 ο Στάμου πήρε αρχικά τη νίκη στο διπλό με 3-0 σετ και παρτενέρ τον Έμπερχαρντ. Απέναντί τους είχαν τους Ιγνάθιο Ρόμπλες/Λάζαρο Ροντρίγκεζ. Στη συνέχεια ο Έλληνας πρωταθλητής αντιμετώπισε τον Ρόμπλες και ηττήθηκε με 3-1. Στην αναμέτρηση με την Ταϊλάνδη ο Στάμου χάρισε τη νίκη στην ομάδα του όταν στο 1-1 κατέβαλλε με 3-1 σετ τον Ναταβούτ Τίναθετ. Στην αρχή είχε παίξει ξανά στο διπλό κι αυτή τη φορά με συμπαίκτη τον Μάτσουο έχασαν με 3-0 σετ από τους Τιράγιου Τσουαβόνγκ/Τίναθετ.

Στην 4άδα εναντίον της Μ. Βρετανίας ο Στάμου δεν μετείχε στο εναρκτήριο διπλό, αλλά αμέσως μετά ήταν εκείνος που ισοφάρισε σε 1-1 όταν επιβλήθηκε με 3-0 σετ του Νόελ Τόμας. Στον τελικό η 1η ομάδα της Ισπανίας αποδείχτηκε ασυναγώνιστη. Κατέκτησε τη νίκη και το χρυσό μετάλλιο με 2-0 και δεν έχασε ούτε σετ. Ο Στάμου αγωνίστηκε στο διπλό με τον Έμπερχαρντ και ηττήθηκαν με 3-0 σετ από τους Ίκερ Σάστρε/Μιγκέλ Άνχελ Τολέδο.

Στο ομαδικό των κλάσεων 9-10 έγιναν επίσης δύο γκρουπ. Η μικτή Ελλάδας/Αργεντινής ήταν στο 1ο και ο Τέλογλου συνεργάστηκε με τον Ντάριο Άντρες Νέιρα. Το δίδυμο είχε μία νίκη και δύο ήττες και αποκλείστηκε από τα νοκ άουτ με την 3η θέση στο γκρουπ. Στην 1η αγωνιστική έχασε 2-1 από την Ισπανία 2, μετά 2-0 από τη Ρωσία και στο τέλος ξεπέρασε τη Μεγάλη Βρετανία με 2-1. Στο εναρκτήριο ματς του ομίλου ο Τέλογλου έχασε στο καθοριστικό παιχνίδι από τον Τζόρντι Μοράλες με 3-0. Νωρίτερα με τον Αργεντινό είχαν χάσει οριακά στο διπλό από τους Μοράλες/Μάρλον Λόπεθ με 3-2 σετ. Κόντρα στους Ρώσους (που ήταν και οι νικητές του τουρνουά) δεν κατάφεραν να προβάλλουν αντίσταση. Στο διπλό έχασαν 3-0 από τους Γιούρι Νοζντρούνοφ/Πάβελ Λουκιάνοφ και αμέσως μετά ο αθλητής από τη Ρόδο ηττήθηκε με το ίδιο σκορ από τον Νοζντρούνοφ. Στην 3η αγωνιστική και τη νίκη επί της Μ. Βρετανίας ο Τέλογλου κατέκτησε τη νίκη στα πέντε σετ στο διπλό εναντίον των Σαντζάι Τέικερ/Μαρκ Άλεν και στη συνέχεια, στο ατομικό, κάμφθηκε με 3-1 από τον Τέικερ. Να προστεθεί ότι ο Αργεντινός, με τον οποίο συγκρότησε ομάδα ο Τέλογλου, είχε συνεργαστεί στο προηγούμενο διεθνές τουρνουά, εκείνο της Σλοβενίας, με τον Αλέξανδρο Διακουμάκο.

Στο αγώνισμα του απλού έγιναν επίσης μαζί οι κατηγορίες 1-2 για τους αθλητές σε αμαξίδιο και σχηματίστηκαν 4 όμιλοι. Ο Στάμου τέθηκε επικεφαλής στο πολύ δυνατό 2ο γκρουπ και πήρε την πρόκριση για το ταμπλό ως 2ος.  Αρχικά νίκησε τον Ιάπωνα Μιτσουχίρο Ματσούο (με τον οποίο συνεργάστηκε στο ομαδικό) με 3-0 σετ (11-9, 11-9, 11-2) και αργότερα κάμφθηκε με 3-1 από τον πολύπειρο Ισπανό Ιγνάθιο Ρόμπλες, αθλητή που επανεμφανίστηκε στη διεθνή σκηνή και παίζει ιδιόμορφο πινγκ πονγκ με δύο «δοντάκια» (κομπίνα-λάστιχα). Τα σετ 11-9, 9-11, 11-13 και 3-11. Στα προημιτελικά ο αθλητής από την Ελευσίνα έπεσε πάνω στο νούμερο 1 του αγωνίσματος, τον Ισπανό Ίκερ Σάστρε, που κατέκτησε τελικά και το χρυσό μετάλλιο. Έκανε καλή προσπάθεια ώσπου λύγισε με 3-1 σετ (5-11, 11-4, 7-11, 7-11).

Επίσης στο απλό, η κλάση 10 των ορθίων είχε 3 ομίλους των 3ων αθλητών. Ο Τέλογλου μετείχε στον 1ο και πήρε τη 2η προνομιούχο θέση με μία νίκη και μία ήττα. Στο πρώτο ματς έχασε με 3-0 από τον Ολλανδό επικεφαλής Μπας Χέργκελινκ (11-5, 11-5, 11-8), αλλά στο καθοριστικό παιχνίδι κόντρα στον Βρετανό Σαντζάι Τέικερ επικράτησε με 3-0 (11-4, 14-12, 11-9). Εμπόδιο από την Ασία βρήκε μπροστά του στα προημιτελικά. Αντιμετώπισε τον Μπούνποτ Σιλαπακόνγκ από την Ταϊλάνδη (που κατέκτησε αργότερα και την πρωτιά), ήταν ανταγωνιστικός παίρνοντας το 1ο σετ, αλλά στο τέλος λύγισε με 3-1 (11-9 5-11, 5-11, 7-11).

Ουσιαστικό είναι να επισημανθούν δύο ακόμα πράγματα: Πρώτον, ότι μέχρι την τελευταία στιγμή υπήρχε το ενδεχόμενο ν’ ακυρώσει τη συμμετοχή του ο Στάμου, διότι ταλαιπωρήθηκε για 20 μέρες με υψηλό πυρετό, δεν είχε προπόνηση στα χέρια του, έχασε κιλά και ήταν αδύναμος… Ήταν κατάσταση, που του δημιούργησε διάφορα προβλήματα, μάλιστα λίγες  ημέρες πριν, στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα των Α.Με.Α., στεκόταν με μεγάλη δυσκολία στο αμαξίδιο. «Τελικά ανέλαβα το ρίσκο της συμμετοχής στο ισπανικό όπεν έστω και χωρίς την απαιτούμενη ενέργεια. Για όποια δυσκολία όμως, είχα εμπιστοσύνη στον …σούπερ βοηθό μου Λάζαρο και πράγματι τον χρειάστηκα τις δύο τελευταίες ημέρες», είπε χαρακτηριστικά ο αθλητής του Τριπτόλεμου. Δεύτερο αξιοσημείωτο στοιχείο είναι ότι οι Έλληνες αθλητές έμειναν δυσαρεστημένοι από τις συνθήκες σ’ ένα τουρνουά, στο οποίο χρειάστηκε να ξοδέψουν πολλά χρήματα για ν’ αγωνιστούν. Στην ιστοσελίδα της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. χαρακτήρισαν τη διοργάνωση «απαίσια όσον αφορά στις μετακινήσεις μας και το φαγητό μας κι αυτό μας άφησε με τις χειρότερες εντυπώσεις»!

* Η Ε.Φ.Ο.Επ.Α. έκανε μία αλλαγή στις ημερομηνίες των αγωνιστικών για τα διασυλλογικά πρωταθλήματα 2018-2019, που ανακοίνωσε χτες. Το πρωτάθλημα της Α1 εθνικής κατηγορίας ανδρών θ’ αρχίσει τελικά το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Σεπτεμβρίου 2018 και όχι μια εβδομάδα μετά, στις 22 και 23 του μήνα, που θα ολοκληρώνεται το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ατομικών αγωνισμάτων. Στις 15/16-9 θα γίνει επίσης η έναρξη στη Β’ Εθνική και στα τοπικά πρωταθλήματα. Οι υπόλοιπες ημερομηνίες μένουν ως έχουν στην αρχική ανακοίνωση.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ