Λουτσέσκου – Λεμονής : Όσα τους ενώνουν και όσα τους χωρίζουν

Λουτσέσκου – Λεμονής : Όσα τους ενώνουν και όσα τους χωρίζουν

Η παράξενη ισορροπία στους δύο πιο ηλεκτρικούς πάγκους της Ελλάδας, η σύμπτωση των δεύτερων, και η δουλειά που δεν έγινε!

«Ένα μήνα σίγουρα. Ίσως και δύο αν το πράγμα είναι σύνθετο και δεν αφορά αποκλειστικά την αγωνιστική ικανότητα αλλά και την φόρμα των ποδοσφαιριστών». Αυτή είναι η απάντηση που πήρα από έναν από τους πραγματικά καλούς Έλληνες προπονητές, στην υπόθεση εργασίας «πόσο καιρό χρειάζεται μια ομάδα για να βρει τα πατήματα της, όταν αποφασίζει να πατήσει το… κουμπί της αλλαγής στον πάγκο της».

Πως πάει το πράγμα; Ξεκινά φυσικά από τις απαραίτητες εξετάσεις, που πιστοποιούν την κατάσταση των ποδοσφαιριστών. Και εξελίσσεται σε… κομμάτια δουλειάς. Μια επιλογή κορμού. Μια άμεση τακτοποίηση στο χορτάρι, που θα καλύψει βασικές αδυναμίες. Η βελτίωση του ανασταλτικού παιχνιδιού που φυσικά και είναι πιο εύκολη από τα υπόλοιπα. Προπόνηση με την προπόνηση, ματς με το ματς προκύπτουν και τα άλλα. Τα πιο… σύνθετα.

Προς τι η θεωρεία; Μα φυσικά με θέα στο αυτονόητο. Στη δουλειά δύο προπονητών που ήρθαν δεύτεροι και που ομολογουμένως είναι σταθερά στο επίκεντρο της συζήτησης. Ο Τάκης Λεμονής και ο Ραζβάν Λουτσέσκου. Τα αφεντικά σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ. Των ισχυρών της φετινής κούρσας του πρωταθλήματος που ως εδώ, βρίσκονται κοντά, αλλά και πίσω από την ΑΕΚ του Μανόλο Χιμένεθ.

Ο Λουτσέσκου που είναι σαφώς σε πιο δύσκολη θέση δίνει την αίσθηση πως το Σάββατο και όλας στην Ξάνθη «παίζει» το κεφάλι του. Ο Λεμονής που τρέχει ένα καλό σερί στο πρωτάθλημα, καταλαβαίνει και ο ίδιος ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι νίκες αλλά και η εικόνα του Ολυμπιακού. Το ρόστερ των 70 εκατ ευρώ που ταλαιπωρείται από αντιπάλους του επιπέδου της Κέρκυρας, του Λεβαδειακού και των άλλων.

Ο Ρουμάνος έπιασε δουλειά στον ΠΑΟΚ στα μέσα Αυγούστου. Παρέλαβε μια ομάδα ταλαιπωρημένη από την «χρήση» Στανόγιεβιτς και μέχρι να το καταλάβει βρέθηκε αποκλεισμένος στην Ευρώπη από κάποια Έστερσουντ! Ο Λεμονής γύρισε στο λιμάνι του, στις 25 Σεπτέμβρη έπειτα από την σοκαριστική ήττα από την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Από το ματς που ο Ολυμπιακός του Χάσι ΚΑΤΑΦΕΡΕ να το χάσει, ενώ προηγούνταν με 2-0 ως το 60΄και βάλε.

Ποιες οι ομοιότητες στην ιστορία τους; Βασικά τα χρήματα που επένδυσαν οι διοικήσεις για το υλικό της δουλειάς. Για τους ποδοσφαιριστές. Ο ΠΑΟΚ πιθανότατα έχει το πιο λαμπερό ρόστερ της ιστορίας του. Ο Ολυμπιακός μια ομάδα με 20 και βάλε πρόσωπα που θα έπρεπε να κάνουν την διαδρομή ως την εντεκάδα να μοιάζει με… πόλεμο. Την Κυριακή στην Κέρκυρα, κάθονταν στον πάγκο Οφόε, Μάριν, Ζιλέ, Τζούρτζεβιτς, Ένγκελς, Φιγκέιρας, Καπίνο!

Άλλο κοινό: Η γνώση τους. Ο Λεμονής είναι κομμάτι της ιστορίας του κλαμπ. Ο Λουτσέσκου ένας άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά και το Ελληνικό ποδόσφαιρο, και τα… κυβικά της ομάδας που κρατά στα χέρια του. Τρομερή ευκαιρία για εκείνον να αλλάξει επίπεδο στην καριέρα του έπειτα από το φιλόδοξο πέρασμα από την Ξάνθη. Και για να το τριτώσουμε: Το δεδομένο ότι οι προηγούμενοι που είχαν την ευθύνη τα έκαναν μαντάρα σε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της σεζόν ολόκληρης. Στην προετοιμασία.

Οι διαφορές; Τεράστιες. Οι χαρακτηριστικότερες όμως δύο. Η αποδοχή του Λεμονή στον Ολυμπιακό, σε αντίθεση με την δυσπιστία που υπάρχει στη Θεσσαλονίκη για τον Ρουμάνο. Και οι συνθήκες. Οι Ερυθρόλευκοι με διαδοχικά ματς κάθε τρεις μέρες (σήμερα δίνουν το 22 επίσημο σε όλες τις διοργανώσεις), ο ΠΑΟΚ αποκλεισμένος από την Ευρώπη ουσιαστικά με την πολυτέλεια να έχει μόλις ένα ματς κάθε εβδομάδα. Πολυτέλεια τίτλου. Το είχε κάποτε ο Βαλβέρδε στην επιστροφή του στο λιμάνι, και σε συνδυασμό με το φοβερό ρόστερ που κρατούσε στα χέρια του έφτιαξε μια ομαδάρα!

Τι έχουν κάνει λοιπόν ως εδώ Λουτσέσκου και Λεμονής. Λίγα πράγματα. Λιγότερα από τους 3 μήνες και βάλε που έχει τη δουλειά στη Θεσσαλονίκη, ο Ρουμάνος. Και σίγουρα από όσα θα μπορούσε σε 2 μήνες ο Έλληνας τεχνικός στον Ρέντη. Οι ομάδες τους όχι μόνο δεν παρουσιάζουν εικόνα πρωταθλητισμού αλλά δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη πως δεν θα πέσουν στο επόμενο εμπόδιο. Ο ΠΑΟΚ νικά μόνο στην άδεια Τούμπα και είναι τρίτος από το τέλος στην εκτός έδρας βαθμολογία. Ο Ολυμπιακός έχει 14 γκολ παθητικό σε 12 αγωνιστικές, όταν πέρσι και πρόπερσι τελείωσε το πρωτάθλημα με παθητικό 16 γκολ ολόκληρη τη χρονιά! Αδιανόητες καταστάσεις.

Ο Λουτσέσκου έχει την πίεση του κόσμου που δεν τον συμπαθεί και… φορτώνει ακόμη περισσότερο σκεπτόμενος την περσινή εικόνα με ρόστερ λιγότερων κυβικών. Ο Λεμονής δίνει την αίσθηση σε πολλούς φίλους του Ολυμπιακού όσο αγαπητός και αν είναι, πως δεν έχει πια τις νέες ιδέες που απαιτούνται. Το φρεσκάρισμα των γνώσεων σε ένα αντικείμενο που εξελίσσεται διαρκώς. Μπελάς και για τους δύο και μάλιστα μεγάλος. Μια κατάσταση που αναπόφευκτα τους βάζει να ζουν για το… επόμενο αποτέλεσμα. Ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να επιτεθεί, ο Ολυμπιακός αρνείται να αμυνθεί σωστά. Ο Λουτσέσκου έπειτα από τρεις μήνες έπρεπε να έχει τις απαντήσεις. Ο Λεμονής το ίδιο.

Τι θα γίνει; Άγνωστο. Στην Ελλάδα δοκάρι και μέσα είσαι ήρωας, δοκάρι και έξω ψάχνεις τρύπα να κρυφτείς. Αν ο Ολυμπιακός –που εν τω μεταξύ αποκλείστηκε και εκείνος από την Ευρώπη- τα Χριστούγεννα είναι πρώτος θα πάει με άλλη ψυχολογία στο δεύτερο μισό. Και με το προνόμιο του ενός ματς την εβδομάδα. Συν ότι μπορεί να διορθώσει πράγματα στο ρόστερ του. Αν δεν κάνει το 3 στα 3 με Απόλλωνα, Παναιτωλικό, ΠΑΣ και εν τω μεταξύ η ΑΕΚ ανοίξει πάλι τη διαφορά; Ίσως η ιστορία να είναι διαφορετική. Στον ΠΑΟΚ το Σάββατο είναι όλα τα λεφτά. Η Ξάνθη και βλέπουν. Ονόματα πάντως έχουν ξεκινήσει να προτείνονται, και τηλέφωνα να… κουδουνίζουν.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ