Πόνσε, Εζεκιέλ -El Tanque- Πόνσε (pics, vids)

Πόνσε, Εζεκιέλ -El Tanque- Πόνσε (pics, vids)

Παιδί του Ροζάριο, μαχητικός και τεχνίτης, με εμπειρία στη La Liga και το γαλλικό πρωτάθλημα. Αυτός είναι ο παίκτης που βρίσκεται στην κορυφή της μεταγραφικής λίστας της ΑΕΚ για την επίθεση!

H AEK «πονά» σε τρεις θέσεις. Αυτή του κεντρικού αμυντικού, του εξτρέμ και του φορ. Όσον αφορά την επίθεσή της, το ενδιαφέρον έχει στραφεί στον νεαρό άσο που ανήκει στη Ρόμα και την τελευταία χρονιά αγωνίστηκε στη Λιλ ως δανεικός. Το όνομα αυτού; Εζεκιέλ Πόνσε. Ο Αργεντινός είναι ο επικρατέστερος για να διαδεχθεί τον Σέρχιο Αραούχο. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για δανεισμό (με οψιόν αγοράς) του 21χρονου φορ από τους Τζαλορόσι και μάλιστα οι επαφές φέρεται να βρίσκονται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο Πόνσε γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ροζάριο. Ένα μικρό χωριουδάκι στην ανατολική ακτή της Αργεντινής που μπορεί να καυχιέται πως έχει «δημιουργήσει», μεταξύ άλλων, τους Γκαμπριέλ Μπατιστούτα, Άνχελ Ντι Μαρία και… Λιονέλ Μέσι. Στην οικογένεια της Νιούελς εντάχθηκε σε ηλικία 8 ετών, έγινε μάλιστα ο νεώτερος παίκτης που κάνει ντεμπούτο με το σύλλογο της Αργεντινής, το 2013, σε ηλικία μόλις 16 ετών. Η παρουσία του Πόνσε στη μεγάλη ομάδα δεν ήταν αποτέλεσμα συγκυριών.

Στο πρωτάθλημα των Ακαδημιών είχε στρέψει όλους τους προβολείς πάνω του με τα πεπραγμένα του στο χορτάρι και τα 35 του τέρματα! Ο νεαρός άσος στην πρώτη του επαγγελματική χρονιά σκόραρε τέσσερα γκολ (συν δύο ασίστ) σε δεκαπέντε εμφανίσεις. Ναι, μπορεί να μην μιλάμε για αριθμούς που ζαλίζουν, αλλά είναι αρκετά εντυπωσιακοί για ένα παιδί με μηδαμινή εμπειρία. Τότε, στο ευλογημένο από τον ποδοσφαιρικό Θεό, Ροζάριο, είχε την τύχη να μοιράζεται τα ίδια αποδυτήρια με έναν από τους παίκτες που είχε αφίσα στο δωμάτιό του, τον Νταβίντ Τρεζεγκέ. Ενώ συνεργάστηκε και με τους Μάξι Ροντρίγκες και Εβέρ Μπανέγα.

Αγωνίστηκε με την ομάδα της γενέτειρας πόλης του για δύο χρόνια. Μέτρησε συνολικά 31 συμμετοχές, πέτυχε πέντε γκολ και μοίρασε τρεις ασίστ. Ο πολλά υποσχόμενος πιτσιρίκος αποκτήθηκε τότε από τη Ρόμα, το καλοκαίρι του 2015, από την Νιούελς Ολντ Μπόις έναντι 4,2 εκατομμυρίων ευρώ, έχοντας πρώτα απορρίψει την Τότεναμ. Στην Αιώνια Πόλη βρήκε τη θέση του στην ομάδα νέων. Είχε 11 συμμετοχές, 10 γκολ και 4 ασίστ. Στο πιο ξεχωριστό ίσως ματς της ζωής του έως τότε, βίωσε τις δύο όψεις του ποδοσφαίρου. Ήταν 24 Νοέμβρη του 2015 και η δεύτερη ομάδα της Ρόμα αγωνιζόταν στο UEFA Youth League με την ομάδα των ακαδημιών της Μπαρτσελόνα, την περίφημη Μασία. Πέτυχε δύο γκολ και μοίρασε μία ασίστ στο τελικό 3-3 κόντρα στους Καταλανούς. Τραυματίστηκε ωστόσο στο γόνατο και κλήθηκε να αντιμετωπίσει για πρώτη φορά την σκληρή πραγματικότητα του αθλητή. Ανταποκρίθηκε πολύ καλά.

Την άνοιξη του 2016 δόθηκε δανεικός στη Γρανάδα, όλοι περίμεναν πολλά από αυτόν. Στη La Liga, σε ένα ισπανόφωνο πρωτάθλημα το οποίο «αγκαλιάζει» παραδοσιακά τα νέα ταλέντα είναι φυσικό να καλλιεργηθούν υψηλές προσδοκίες. Προσδοκίες που θα καθόριζαν και την ποδοσφαιρική του ζωή. Το ντεμπούτο του ενίσχυσε τις ήδη υπάρχουσες ελπίδες. Σκόραρε παίρνοντας χρόνο συμμετοχής 15 μέρες περίπου μέρες μετά την άφιξή του στην Ισπανία (1-1 κόντρα στη Βιγιαρεάλ). Ωστόσο σε συνολικά 25 συμμετοχές στο ισπανικό πρωτάθλημα πέτυχε μόνο 2 γκολ. Κέρδισε όμως κάτι μη μετρήσιμο. Εμπειρία η οποία ήρθε να συντροφεύσει τις ελπίδες, κι ένας πιο ολοκληρωμένος ποδοσφαιριστής άρχισε να γεννιέται. Με το τέλος εκείνης της σεζόν μάλιστα,είδε την πόρτα της Εθνικής Κ20 να ανοίγει τις πόρτες τις και να τον καλεί να συμμετέχει στην αποστολή της ομάδας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ20 της Νοτίου Κορέας.

Τα ξένα Μέσα κάνουν λόγο για έναν παίκτη με απίστευτη ενέργεια στο γήπεδο, τρομερό ξεπέταγμα, εκρηκτικότητα. Είναι ένα Τανκ, El Tanque το παρατσούκλι που τον συνοδεύει από τα πρώτα του βήματα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον παρομοιάζουν με τον Κάρλος Τέβες. Είναι ένας παίκτης που σκοράρει χάρη στην κίνηση, την διεισδυτικότητα και τη δύναμή του.

Το 2016-2017 δεν ήταν η χρονιά του. Ουσιαστικά χάθηκε. Με τη φανέλα της Γρανάδα στην οποία παραχωρήθηκε δανεικός, είχε 27 συμμετοχές, βρήκε δίχτυα μόλις μία φορά και μοίρασε 2 ασίστ. Τότε όμως προέκυψε η προοπτική της Λιλ, της Λιλ του Μπιέλσα. Η μετάβασή του στο γαλλικό πρωτάθλημα και τα εκεί πεπραγμένα του θα καθόριζαν το μέλλον του. Η ζωή υπό τις οδηγίες του Μπιέλσα τον έβαλαν ξανά στον ποδοσφαιρικό χάρτη. Στη Λιλ, ο Πόνσε πήρε χρόνο συμμετοχής σε 32 παιχνίδια (σε 11 ως βασικός), είχε τρία γκολ και δύο ασίστ. Οι Γάλλοι μιλούν με άκρως κολακευτικά λόγια για εκείνον, ενώ κι η Ρόμα δεν… παραιτείται από τα δικαιώματά του.

Ωστόσο ακόμα δεν μπορεί να οραματίζεται την επιστροφή του στην αιώνια πόλη και την διεκδίκηση χρόνου συμμετοχής από τους… Έντιν Τζέκο, Περότι, Ελ Σαράουι. Βέβαια πλέον ο πιτσιρικάς που έβγαζε μάτια στην Αργεντινή και τη Νιούελς, έχει στην πλάτη του περίπου 1.100 λεπτά δράσης στη La Liga, εμπειρία από το γαλλικό πρωτάθλημα, συνεργασία με τον Μπιέλσα.

Έχει κατά καιρούς συμπεριληφθεί στις λίστες ξένων Μέσων με τους πιο ανερχόμενους Αργεντίνους ποδοσφαιριστές.  Στην Νιούελς έδειξε μια ξεκάθαρα αλαζονική φύση στο παιχνίδι του που έπρεπε να αξιοποιηθεί. Συνήθιζε να επιχειρεί μακρινά σουτ όταν υπήρχαν καλύτερες λύσεις και κρατούσε την μπάλα στα πόδια του παραπάνω από όσο θα έπρεπε. Στα θετικά στοιχεία του, πιστώνονται η αυτοπεποίθηση, η ταχύτητα, η ικανότητά του να παίρνει καλές θέσεις μέσα στο γήπεδο. Η παρουσία του στη μικρή ομάδα της Ρόμα του έκανε καλό. Η αλαζονεία του βελτιώθηκε, τα τρεξίματα του έγιναν πιο ουσιώδη, οι τοποθετήσεις του πιο καίριες και τα τελειώματα του πιο εύστοχα.

Το 2016, ένας συνεργάτης του Γουόλτερ Σαμπατίνι, τότε τεχνικού διευθυντή της Ρόμα, τον φώναξε και του είπε: «Γουόλτερ πρέπει να δεις αυτόν τον παίκτη, παλεύει σαν ταύρος, αλλά είναι παράλληλα τόσο τεχνίτης». Τον άκουσε. Παρακολούθησε τον Πόνσε και τον ερωτεύτηκε…

Δείτε τον εν δράσει: 

https://www.youtube.com/watch?v=rvaLAdw8-WQ

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ