ΠΑΟΚ : Από τον Νέτο Γκουερίνο στον Λέο Ζαμπά

ΠΑΟΚ : Από τον Νέτο Γκουερίνο στον Λέο Ζαμπά

Ο Λέο Ζαμπά γίνεται ο 18ος Βραζιλιάνος στην ιστορία του ΠΑΟΚ και to10.gr σας θυμίζει όλους τους παίκτες από την χώρα της Σάμπα, που φόρεσαν τη φανέλα με τον δικέφαλο.

Σε ρυθμούς Σάμπας βρίσκονται στον ΠΑΟΚ με αφορμή την απόκτηση του Λέο Ζαμπά. Η βραζιλιάνικη παροικία στον Δικέφαλο μεγαλώνει καθώς εκτός από τον 20χρονο επιθετικό στην ομάδα υπάρχουν και οι Μάτος, Μαουρίτσιο, αλλά και Ενρίκε. Ο πρώτος, ως ο πιο παλιός στην ομάδα θα αναλάβει και την διαπαιδαγώγηση του. Άλλωστε ο 31χρονος αμυντικός έχει βοηθήσει αρκετούς συμπαίκτες του στον ΠΑΟΚ για να μπουν στην νοοτροπία του σωματείου.

Νέτο Γκουερίνο (1974-1984)

Ο πρώτος Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής που φόρεσε τη φανέλα του ΠΑΟΚ ήταν ο Νέτο Γκουερίνο. Το όνομα του έχει συνδεθεί με την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος στην ιστορία της ομάδας, καθώς ήταν ο σκόρερ του μοναδικού γκολ στον αγώνα με την ΑΕΚ στην Τούμπα. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος που πανηγύρισε το τέρμα του σκαρφαλώνοντας στα κάγκελα της Τούμπας. Πέρασε στον ΠΑΟΚ μία δεκαετία, ενώ στη συνέχεια έκλεισε την καριέρα του στον Απόλλων Πόντου.

Ο Νέτο Γκουερίνο

Λουίς Φερνάντο (1988-1989)

Έπρεπε να φτάσει στο τέλος της καριέρας του Γκουρίνο (1984), αλλά και να περάσουν επιπλέον τέσσερα χρόνια, μέχρι να έρθει στην Τούμπα ο δεύτερος Βραζιλιάνος. Πρόκειται για τον Λουίς Φερνάντο από την Κορίνθιανς. Ο Φερνάντο ήρθε στον ΠΑΟΚ με την προσμονή ότι θα βοηθήσει τον ΠΑΟΚ. Όμως ο Βραζιλιάνος δεν ανταποκρίθηκε πλήρως στις απαιτήσεις που είχαν δημιουργηθεί, αλλά κατάφερε να πετύχει 5 γκολ σε 23 αγώνες της σεζόν.

Λουτσιάνο Ντε Σόουζα (2001-2002)

Για 12 περίπου χρόνια οι σχέσεις του ΠΑΟΚ με Βραζιλιάνους ποδοσφαιριστές είχαν κοπεί λες και είχε γίνει κάποιο διπλωματικό επεισόδιο στο προξενείο της Βραζιλίας στην Αθήνα με παράγοντα του Δικεφάλου. Καλοκαίρι του 2001 ο Γιώργος Μπατατούδης φέρνει τον Λουτσιάνο Ντε Σόουζα από τον Ολυμπιακό. Ο «Λούτσι» κατάφερε να πετύχει 4 γκολ στους 6 ευρωπαϊκούς αγώνες που έδωσε με τον Δικέφαλο.

Ίντιο (2006-2007)

Το 2006 ο ΠΑΟΚ πήρε από τη Νότιο Κορέα τον 27χρονο τότε Βραζιλιάνο δεξιό μπακ Ίντιο. Η επιλογή του δεν δικαίωσε σε καμία περίπτωση τους ανθρώπους της ομάδας καθώς ο Ίντιο Χοσέ Σατίρο Ντο Νασιμέντο, όπως είναι το πλήρες όνομα του, έπαιξε μόλις τέσσερα παιχνίδια με τον δικέφαλο στο στήθος και στο τέλος της χρονιάς αποχώρησε.

Άλαν (2007-2008)

Δεν φόρεσε ούτε λεπτό τη φανέλα του ΠΑΟΚ σε επίσημο παιχνίδι. Ωστόσο, πρόλαβε να φορέσει το… περιβραχιόνιο του αρχηγού στο πρώτο του φιλικό με την ασπρόμαυρη φανέλα.

Μπαϊάνο (2007-2008)

Έπαιξε στον ΠΑΟΚ των «σαρδελών» όπως είχε δηλώσει τότε ο Φερνάντο Σάντος και έγραψε συνολικά 20 συμμετοχές σε μία από τις χειρότερες του ΠΑΟΚ

Μάρκος Αντόνιο (2008-2009)

Ο Βραζιλιάνος κεντρικός αμυντικός αγωνίστηκε 16 φορές με την φανέλα του ΠΑΟΚ πετυχαίνοντας ένα γκολ στο ντεμπούτο του με τον ΟΦΗ στην Κρήτη. Αργότερα διαγνώστηκε ότι έχει καρκίνο στον θυροειδή και η καριέρα του τερματίστηκε.

Λίνο (2009-2014)

Αποκτήθηκε από τον ΠΑΟΚ τον Γενάρη του 2009 σε ηλικία 31 ετών. Φόρεσε τα ασπρόμαυρα 220 φορές και πέτυχε 16 γκολ αν και αριστερό μπακ. Αγαπήθηκε από τον κόσμο της ομάδας, ενώ αρκετές φορές το όνομα του έγινε σύνθημα στα χείλη των φιλάθλων του Δικεφάλου. Ο Λίνο πλέον είναι σκάουτερ του ΠΑΟΚ στη Βραζιλία.

Ο Λουτσιάνο ντε Σόουζα

Κριστιάνο Μοράες (2010-2011)

Ήρθε στη Θεσσαλονίκη με μεγάλες προοπτικές αλλά τελικά δεν κατάφερε να τις δικαιώσει καθώς στον ενάμιση χρόνο που έπαιξε στον ΠΑΟΚ. Στη συνέχεια βρήκε συμβόλαιο στην Σπόρτινγκ Λισαβόνας, αλλά δεν έπεισε ούτε εκεί και πλέον έχει επιστρέψει στη Βραζιλία.

Αραούχο Ετό (2011-2013)

Ο Ετό ήρθε στον ΠΑΟΚ από την Ντιναμό Ζάγκρεμπ και έμεινε στη Θεσσαλονίκη για δυόμιση χρόνια. Έπαιζε στο δεξιό άκρο της άμυνας και φόρεσε τη φανέλα του Δικεφάλου συνολικά 69 φορές. Στη συνέχεια μεταγράφηκε στο Αζερμπαϊτζάν, ενώ τώρα, στα 35 του, είναι ελεύθερος.

Λεονάρντο (2011)

Ο Λεονάρντο μεταγράφηκε στον ΠΑΟΚ από τον Ολυμπιακό. Μέτρησε μόλις μία συμμετοχή εναντίον του Αστέρα στην Τρίπολη πριν αποχωρήσει στην αμέσως επόμενη μεταγραφική περίοδο.

Ζουλιάνο Σπαντάσιο (2011)

Ο Ζουλιάνο Σπαντάσιο έπαιξε στον ΠΑΟΚ σε επτά αγώνες πετυχαίνοντας μάλιστα και ένα ωραίο γκολ εναντίον του Παναιτωλικού στην Τούμπα.

Ματέους Βιβιάν (2012)

Ήρθε στον ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 2012, με τον Γιώργο Δώνη να τον προορίζει για βασικό σέντερ μπακ μαζί με τον Μπογκανί Κουμάλο, αλλά δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και αποχώρησε μετά από 11 μέτριες εμφανίσεις.

Ζάιρο (2015)

Ο Ζάιρο αποκτήθηκε από την σλοβακική Τρέντσιν και μέχρι στιγμής φέτος αγωνίστηκε σε 20 παιχνίδια μετρώντας δύο γκολ. Πλέον αγωνίζεται στην Σέριφ Τιράσπολ ως δανεικός από τον ΠΑΟΚ.

Ο Λίνο

Ενρίκε (2017)

Ο Πέντρο Ενρίκε Κονζέν όπως είναι το πλήρες όνομα του Βραζιλιάνου ήρθε στην Τούμπα τον Γενάρη του 2017. Σ’ αυτούς τους έξι μήνες που έπαιξε κατάφερε με δικό του γκολ ο ΠΑΟΚ να κερδίσει την ΑΕΚ στον τελικό του Βόλου και να σηκώσει το Κύπελλο. Πέρσι αγωνίστηκε στο Αζερμπαϊτζάν με τα χρώματα της Καραμπάχ και ήταν από τις διακριθέντες, ενώ φέτος αποφασίσθηκε να επιστρέψει στην Τούμπα.

Μαουρίτσιο (2017)

Ο Μαουρίτσιο Ζοζέ ντα Σιλβέιρα Zούνιορ, ήρθε από την Ζενίτ το περσινό καλοκαίρι στην Τούμπα πραγματοποιώντας ένα καλό πρωτάθλημα. Αγωνίστηκε σε 27 παιχνίδια (2.235 λεπτά) πέτυχε τέσσερα γκολ, είχε μια ασίστ, 132 μεταβιβάσεις, αλλά και 39 κλεψίματα.
Την νέα χρονιά θα είναι και πάλι το πρώτο βιολί στη μεσαία γραμμή του Δικεφάλου.

Αζεβέδο (2018)

Ο κοντόσωμος αριστεροπόδαρος μπακ ήρθε στον ΠΑΟΚ ως back up του Βιερίνια. Τα περιττά κιλά αλλά και η μεγάλη αγωνιστική απραγία του τον άφησαν εκτός για μεγάλο διάστημα. Πρόλαβε να παίξει μόλις σε 7 παιχνίδια (450 λεπτά). Ενημερώθηκε από τα στελέχη του Δικεφάλου πως δεν θα του ανανεωθεί το συμβόλαιο του και ψάχνει για ομάδα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ