Το scouting report του Μπάρι ΜακΚέι

Το scouting report του Μπάρι ΜακΚέι

To10.gr καταγράφει όσα αναφέρουν τα scouting reports για τον Μπάρι ΜακΚέι που έρχεται στην Ελλάδα για να φορέσει τη φανέλα του Ολυμπιακού.

Γρήγορα πόδια και… κακή συνήθεια να δημιουργεί θεαματικά γκολ. Αυτές είναι οι πρώτες φράσεις των scout reports που συνοδεύουν τον διεθνή εξτρέμ της Νότιγχαμ Φόρεστ, Μπάρι ΜακΚέι, που όπως όλα δείχνουν θα αποτελέσει την τρίτη (κατά σειρά) προσθήκη του Ολυμπιακού (μετά τους Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο και Μιγκέλ Ανχελ Γκερέρο. Ο Πέδρο Μαρτίνς έχει εξετάσει την περίπτωσή του κι έχει μιλήσει με κολακευτικά λόγια για την αξία του. Τους αριθμούς του τους εξετάσαμε, το προφίλ του επίσης. Έξι σεζόν στη Σκωτία, η μία καλύτερη από την άλλη. Η σεζόν στην Φόρεστ και το επόμενο βήμα εκτός Ηνωμένου Βασιλείου που είναι προ των πυλών. Αυτό που με την πρώτη ματιά φαινόταν ως χαμένη ευκαιρία, ο ΜακΚέι το μετατρέπει σε διεθνή αναγνώριση. Οι… αναλαμπές ακατέργαστης δημιουργικής κλίσης, σε συνδιασμό με την ταχύτητα και την τεχνική του, τον μετέτρεψαν σε έναν εξαιρετικό πολυθεσίτη επιθετικό.

Ποιος είναι ο Μπάρι ΜακΚέι;

Ο 23χρονος βιρτούζος εξτρέμ με έφεση στη δημιουργία φάσεων ξεκίνησε την πρώιμη καριέρα του στα τμήματα υποδομής της Κιλμάρνοκ (2005-2011). Μάλιστα οι ιθύνοντες τον αποδέσμευσαν μετά από επτά χρόνια όταν τραυματίστηκε στο ισχίο και φοβήθηκαν ότι ο εν λόγω τραυματισμός θα τον ακολουθούσε χρόνια. Κερδισμένη από τις συγκυρίες η Ρέιντζερ που απέκτησε τον νεαρό άσο και γρήγορα τον προβίβασε στη μεγάλη ομάδα, όταν ήταν μόλις 16 ετών.

Η δεινή οικονομική κατάσταση των Προτεσταντών και ο υποβιβασμός στην τελευταία κατηγορία του πρωταθλήματος της χώρας, βρήκε τον ΜακΚέι εντός των μόλις εννιά ποδοσφαιριστών που έμειναν στην ομάδα στην αρχή της σεζόν 2012-2013. Λίβερπουλ και Έβερτον έριχναν τότε κλεφτές ματιές στα πεπραγμένα του στο χορτάρι, αλλά όταν η Ρέιντζερ προβιβάστηκε στην πρώτη εθνική κατηγορία, ο ΜακΚέι δόθηκε δανεικός προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι θα έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής.

Τη σεζόν 2015-16 στον πάγκο της ομάδας βρέθηκε ο Μαρκ Γουόρμπαρτον και ο νεαρός Σκωτσέζος άρχισε να «ανθίζει» υπό τις οδηγίες του. Έκανε μάλιστα την καλύτερη σεζόν της καριέρας του, αποτελώντας μια μόνιμη λύση στις πτέρυγες της ομάδας. Πέτυχε 9 γκολ σε 48 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις, χαρακτηριστικότερο εκ των οποίων εκείνο στο Κύπελλο Σκωτίας κόντρα στη μισητή αντίπαλο. Πήρε τη μπάλα από το κέντρο του γηπέδου, προσπέρασε τον Scott Brown και την έστειλε στην πάνω δεξιά γωνία της αντίπαλης εστίας. Οι εμφανίσεις του εκείνη τη σεζόν του άνοιξαν την πόρτα της Εθνικής. Σε γενικές γραμμές, παρά την ανακολουθία της Ρέιντζερ, ο ΜακΚέι ήταν από τις λίγες φωτεινές εξαιρέσεις, εκείνος και ο Lee Wallace συνεχίζαν το έξοχο επιθετικό παιχνίδι από τις πτέρυγες. Το καλοκαιρι του 2016, ήταν η Λειψία αυτή που κινήθηκε για την απόκτησή του.

Ποιο είναι το στυλ παιχνιδιού του;

Είναι 1,75 και το παιχνίδι του παραπέμπει σε μια άλλη εποχή. Καλύπτει την αδυναμία του μέσα στο «κουτί» χάρη στην υψηλού επιπέδου τεχνική του, την ταχύτητητα και το χαμηλό κέντρο βάρους του, που τον βοηθά να βρίσκει τον τρόπο να προσπεράσει τα αντίπαλα στόπερ. Χάρη στην εκρηκτικότητά του μπορεί να παιδέψει έναν αμυντικό καθόλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, κάτι που είναι σπάνιο στον υψηλό ρυθμό που παίζεται το βρετανικό ποδοσφαίρο. Η προσαρμοστικότητά του, τον χαρακτηρίζει. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε πτέρυγα. Χρησιμοποιεί εξίσου καλά και τα δύο του πόδια, παίζει και σαν κρυφό «9άρι» ενίοτε και σαν κεντρικός μέσος.

Όσον αφορά τις δυνάμεις του;

Η ικανότητά του στην ντρίμπλα και οι ρυθμοί στους οποίους δουλεύει καθιστούν τον ΜακΚέι έναν άνω του μέσου όρου εξτρέμ. Ενώ η αντίληψή του για το γκολ είναι μεγάλο αβαντάζ για τους συμπαίκτες του, τους οποίους τροφοδοτεί με άνεση. Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, η δυνατότητα ντρίμπλας του δίνει έναν πρόσθετο άσσο στο μανίκι όταν αντιμετωπίζει κάποιον καλύτερο αντίπαλο. Επιπλέον, η ταχύτητά του του επιτρέπει να κινέιται γρήγορα από την άμυνα, στην επίθεση και να μετατράπεται σε ένα άρτιο αμυντικό εργαλείο για τον εκάστοτε προπονητή του παίζοντας σε μια πλευρά με αλληλοκαλύψεις. Θα δείτει τον ΜακΚέι να έχει γρήγορες επιστροφές στην άμυνα, κατά κύριο λόγο από αριστερά, δείχνοντας μεγάλη ωριμότητα στις τοποθετήσεις του παρά το νεαρό της ηλικίας του. Βέβαια όταν βρίσκει χώρους να κινηθεί συνήθως χάνει τον παίκτη του (ανασταλτικά).

Ποιες είναι οι αδυναμίες του;

Η κύρια αδυναμία του ΜακΚέι είναι η δυσκολία του να νικήσει στις εναέριες μονομαχίες. Ακόμα και δεδομένου του μικρού του σωματότυπου η αδυναμία αυτή είναι ολοφάνερη. Είναι επίσης γνωστό ότι κάνει «κοιλιά» στην απόδοσή του και συνήθως χρειάζεται 4 ή 5 παιχνίδια για να ανακάμψει, κάτι που όμως συναντάται σε αρκετούς νεαρούς εξτρέμ. Η προτίμησή του να κόβει εσωτερικά από την αριστερή πτέρυγα τον κάνει προβλέψιμο. Επίσης, παρόλο που έχει πολύ καλή τεχνική και με τα δύο πόδια, θα ήταν κατάχραση να τον αποκαλέσει κανείς έναν γκολτζή- εξτρέμ, δεδομένου ότι δεν έχει ακόμη φτάσει σε διψήφια νούμερα σε μια σεζόν, κάτι που θα έπρεπε να συμβεί για να πάει το παιχνίδι του στο επόμενο επίπεδο. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε τι θα κάνει στην… αντιπέρα όχθη του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ