Από τον ερυθρόλευκο πάγκο στην ευρωπαϊκή εκτόξευση

Από τον ερυθρόλευκο πάγκο στην ευρωπαϊκή εκτόξευση

Ερνέστο Βαλβέρδε, Λεονάρντο Ζαρντίμ, Μάρκο Σίλβα. Τρεις προπονητικές ζωές με ερυθρόλευκα σημάδια κι ένα παράσημο, δίπλα στον δαφνοστεφανωμένο έφηβο, για τον Ολυμπιακό που δεν δημιουργεί μόνο μεγάλους ποδοσφαιριστές, αλλά ανοίγει ορίζοντες και στους προπονητές του!

Η Έβερτον τον «φλέρταρε» από τα τέλη του 2017. Η ανακοίνωση της συμφωνίας δεν εξέπληξε κανέναν. Ο Μάρκο Σίλβα στο τιμόνι της Έβερτον, ανέβηκε ένα ακόμα σκαλοπάτι στην σκάλα της επιτυχίας. Η Premier League δεν του είναι άγνωστη. Πέρασε από τους πάγκους των Χαλ και Γουότφορντ. Πλέον όμως βρίσκεται μπροστά στο μεγαλύτερο στοίχημα της καριέρας του (μέχρι το επόμενο).

Η επόμενη σεζόν θα τον βρει στο Λίβερπουλ, πρωταγωνιστή στο ντέρμπι του Μερσεϊσάιντ με αντίπαλο τη φιναλίστ του φετινού Champions League. Θα ηγείται μιας ιστορικής ομάδας του κορυφαίου πρωταθλήματος στον κόσμο, με εννέα τίτλους πρωταθλητή στο παλμαρέ της. Πριν από δύο χρόνια, ο Πορτογάλος ήταν ακόμα εδώ…

Καθόταν στον πάγκο του Ολυμπιακού. Πανηγύριζε την κατάκτηση του πρωταθλήματος με την πρώτη ομάδα εκτός Ιβρηρικής που τον εμπιστεύθηκε. Με αναμνήσεις σε φόντο Champions League. Με νίκες που έκαναν κρότο πανευρωπαϊκά. Όπως εκείνη στο Emirates απέναντι στην Άρσεναλ (3-2) στα τέλη Σεπτέμβρη του 2015. Οι Ερυθρόλευκοι δεν έχασαν που πόνταραν πάνω του. Κι έτσι σήμερα, εν έτει 2018, μπορούν να υπερηφανεύονται για τον τρόπο που ο δικός του πάγκος ανοίγει διάπλατα τους ορίζοντες για τους προπονητές τους…

Και δεν είναι μόνο ο Σίλβα. Λίγα καλοκαίρια πιο πίσω στο χρόνο, συγκεκριμένα εκείνο του 2012, ο Ερνέστο Βαλβέρδε αποχαιρετούσε το Λιμάνι, τον Ολυμπιακό και τους φιλάθλους του. Πάντοτε ταπεινός και χαμογελαστός κινούσε για την Ισπανία. Βαλένθια, Αθλέτικ Μπιλμπάο, Μπαρτσελόνα. Σήμερα νταμπλούχος Ισπανίας με τους Καταλανούς.

Ο διάδοχός του, Λεονάρντο Ζαρντίμ, έφυγε από τους Πειραιώτες στο μέσον της σεζόν 2012-2013. Έφυγε πρώτος και αήττητος και μάλλον αδικημένος. Την πρώτη του σεζόν στο Πριγκιπάτο η ομάδα του ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα στην τρίτη θέση. Την περίοδο 2016-17 στην πρώτη. Ο ίδιος κρατούσε στα χέρια του το βραβείο του καλύτερου προπονητή της χρονιάς στη Ligue 1. Κι ύστερα ο Μίτσελ που αποχώρησε από την Ελλάδα το 2015 και ταξίδεψε στη Γαλλία αναλαμβάνοντας την τεχνική ηγεσία της Μαρσέιγ (της φετινής φιναλίστ του Europa League) κι ύστερα τη Μάλαγα. Ενώ οι τελευταίες πληροφορίες εξ’ Ισπανίας τον συνδέουν με τον πάγκο της Ρεάλ Μαδρίτης(!)

Και τους τέσσερις ενώνει κάτι. Το πέρασμά τους από τον πάγκο των Πειραιωτών. Για να είμαστε πιο ακριβείς, και οι τέσσερις έφυγαν από την πατρίδα τους αναλαμβάνοντας τον Ολυμπιακό. Πόνταραν στο… ερυθρόλευκο και το ρίσκο τους βγήκε και με το παραπάνω. Ο Ολυμπιακός ήταν η πρώτη ομάδα με την οποία απέκτησαν εμπειρίες έξω από τη… ζώνη ασφαλείας τους. Ο Ολυμπιακός τους σφράγισε το διαβατήριο και τους άνοιξε προοπτικές να κάνουν το επόμενο βήμα, έχοντας πλέον παραστάσεις σε επίπεδο Champions League. Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση. Δεν είναι μόνο ένας, αλλά τέσσερις προπονητές σε έξι χρόνια.

Κι ερχόμαστε στο ερυθρόλευκο παρών και τον Πέδρο Μαρτίνς. Ο Πορτογάλος προπονητής έχει ζήσει μια προπονητική ζωή αποκλειστικά εντός Ιβηρικής. Η πρώτη ομάδα που θα προπονήσει εκτός της πατρίδας του είναι ο Ολυμπιακός. Εντοπίζει κάνεις εύκολα ομοιότητες στην περίπτωσή τους με εκείνες των Λεονάρντο Ζαρντίμ και Μάρκο Σίλβα!

Ο Πέδρο Μαρτίνς ξεκινά από το λιμάνι του Πειραιά την διεθνή του καριέρα, έχοντας ήδη καταθέσει διαπιστευτήρια στην πατρίδα του. Όπως και ο Ζαρντίμ στην Μπράγκα, όπως και ο Σίλβα που πριν πιάσει… λιμάνι οδήγησε την Σπόρτινγκ Λισαβόνας στη πρώτη κατάκτηση Κυπέλλου έπειτα από χρόνια. Ο Μαρτίνς κατάφερε να φτάσει με τρεις διαφορετικές ομάδες (Μαρίτιμο, Ριο Άβε, Γκιμαράες) ως το Europa League (και τη πρώτη 5άδα μιας κατάταξης όπου Μπενφίκα, Πόρτο, Σπόρτινγκ και Μπράγκα ουσιαστικά αφήνουν θέση μόνο για έναν).

Ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού μάλιστα στην ως τώρα διαδρομή του, έχει σημειώσει ορισμένες ημερομηνίες. Στις 20 Φλεβάρη του 2011 για παράδειγμα νίκησε τον Λεονάρντο Ζαρντίμ (Μαρίτιμο-Μπέιρα Μαρ 1-0). Στις 17 Φλεβάρη του 2013 νίκησε και τον Μάρκο Σίλβα (Μαρίτιμο-Εστορίλ 2-1). Επιπλέον, νίκησε και τον Πάουλο Μπέντο (δύο φορές μάλιστα σε αναμετρήσεις Μαριτίμο-Μπέιρα Μαρ το 2012)…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ