Δώνης : «Καψούρα» με Κάτσε

Δώνης : «Καψούρα» με Κάτσε

Ο έμπειρος τεχνικός τρέφει απεριόριστη εκτίμηση στον διεθνή Αλβανό αμυντικό χαφ. Η συνεργασία τους στον ΠΑΟΚ, οι δυσκολίες της μεταγραφής, αλλά και τα οφέλη εφόσον ο Κάτσε ξαναφορέσει τα πράσινα.

Ο Έργκους Κάτσε στο λίγο διάστημα που αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό απέδειξε την ποιότητά του. Είναι ποδοσφαιριστής που βοηθάει σε πολλούς τομείς. Όχι μόνο ανασταλτικά, αλλά και στη δημιουργία. Παίζει κάθετα, έχει καλή πάσα κι επιπλέον εξαιρετικές εκτελέσεις στημένων. Στο αμυντικό κομμάτι να σημειώσουμε ότι στις δέκα μόλις συμμετοχές που μέτρησε, είχε 2,4 μέσο όρο στα κλεψίματα, όταν ο Κουρμπέλης που έπαιζε από την αρχή της χρονιάς είχε 2,43 και ο Τζανδάρης ήταν αρκετά πιο πίσω με σχεδόν δύο κλεψίματα μέσο όρο.

Στον Παναθηναϊκό είτε έμενε ο Ουζουνίδης είτε με τη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, δηλαδή την άφιξη του Νταμπίζα και την σχεδόν σίγουρη έλευση του Γιώργου Δώνη, η παραμονή του Κάτσε θα ήταν ιδανική εξέλιξη. Το ζητούμενο είναι το «πώς» μπορεί να έρθει ο διεθνής Αλβανός αμυντικός χαφ. Ας ξεκινήσουμε, ωστόσο, από τα δεδομένα.

Ο Κάτσε εφόσον ήθελε ο Παναθηναϊκός να τον αποκτήσει δεν θα είχε αντίρρηση. Στο μικρό διάστημα που έμεινε προσαρμόστηκε άμεσα, δέθηκε με αρκετούς συμπαίκτες του και με υπαλλήλους στο «Γ. Καλαφάτης». Επιπλέον, έπαιζε βασικός κι αυτό ήταν αρκετό για να ανέβει η ψυχολογία του. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ήταν θετικός να φορέσει ξανά τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Όχι σίγουρος, αλλά τουλάχιστον θα το σκεφτόταν σοβαρά.

Ο 25χρονος γεννήθηκε στις 8/7/93 στην Κορυτσά) αποτελεί παράλληλα την… καψούρα του Γιώργου Δώνη. Ο Κάτσε είχε ένα ματς σε επαγγελματικό επίπεδο με τον ΠΑΟΚ (έκανε ντεμπούτο με τον Χάβο). Τη σεζόν 2011-12 δόθηκε δανεικός στην Επανομή, όπου είχε έναν καλό δεύτερο γύρο και το καλοκαίρι γύρισε στον «Δικέφαλο». Στον πάγκο τότε βρέθηκε ο Δώνης.

Ο 49χρονος τεχνικός εκτίμησε με το καλημέρα τις δυνατότητες του Κάτσε. Το αποτέλεσμα ήταν την περίοδο 2012-13 να κάνει 41 συμμετοχές! Τις περισσότερες σε μία χρονιά στην καριέρα του (δύο χρόνια αργότερα έφτασε στις 39). Ο Δώνης δεν έμεινε όλη τη σεζόν στον ΠΑΟΚ, αφού έλυσε τη συνεργασία του πριν τα play offs. Με τον Δώνη στον πάγκο ο Κάτσε είχε τις 37 από τις 41 συμμετοχές. Από τα 37 παιχνίδια, στα 34 ήταν βασικός… Δεν χρειάζεται κάτι άλλο για να φανεί σε τι εκτίμηση τον είχε ο έμπειρος προπονητής. Και πόσο φυσικά εμπιστεύεται και ο Κάτσε τον Δώνη.

Αυτό, όμως, δεν αρκεί για να υπάρξει εκ νέου συνεργασία. Οι δυσκολίες είναι πολλές, αλλά ποτέ μην λες ποτέ.

Αναλυτικά τα εμπόδια:

1.Πολλά θα ξεκαθαρίσουν στη συνεδρίαση της ΕΠΟ (στις 25/5), όπου θα περάσει η τροποποίηση της ποινής υποβιβασμού και θα αποφασιστούν τα νέα… μέτρα. Έως τώρα, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι όσες ομάδες δεν πήραν άδεια, θα έχουν δικαίωμα ΜΙΑΣ ΜΟΝΟ μεταγραφής Έλληνα ή ξένου άνω των 23 ετών. Κάτω των 23 θα μπορείς να αποκτήσεις μόνο Έλληνες. Κι αν είναι μόνο μία, η απόφαση είναι ν’ αποκτηθεί έμπειρος επιθετικός. Δεν είναι εύκολο να βρεις έναν καλό επιθετικό Ελληνα κάτω των 23 ετών που να μπορεί να σταθεί στον Παναθηναϊκό. Σ΄αυτή την περίπτωση, μάλλον ξεχνάμε οριστικά τον Κάτσε. Αν, όμως, επιτραπούν δύο κινήσεις άνω των 23 ετών, τότε οι πιθανότητες αυξάνονται (αν είναι τρεις όπως στο παρελθόν τότε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα γίνει κίνηση).

2. Είναι απαραίτητη μία διευκρίνιση στον κανονισμό. Ο Κάτσε δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στην Εθνική ομάδα, αλλά έχει ελληνική υπηκοότητα. Ας υποθέσουμε ότι έχει ο Παναθηναϊκός δικαίωμα δύο μεταγραφές έναν Έλληνα κι έναν ξένο. Σε ποια κατηγορία εντάσσεται ο Κάτσε; Δεν είναι ξεκάθαρο. Το αναφέρουμε διότι είναι πιθανό με μία λεπτομέρεια όπως αυτή να αλλάξει ο προγραμματισμός. Αναφέρουμε ενδεικτικά το παράδειγμα του Γιάννου. Έλληνας, αλλά έχει επιλέξει την εθνική Αυστραλίας…

3. Να ξεκαθαρίσουμε ότι ο δανεισμός θεωρείται μεταγραφή και περιλαμβάνεται στο 1 ή 2 μεταγραφές άνω των 23 ετών. Αν επιτραπεί μία κίνηση, για παράδειγμα, δεν μπορείς να πάρεις έναν ελεύθερο κι έναν δανεικό. Επίσης, με τα όσα γνωρίζουμε έως τώρα δεν θα έχει δικαίωμα να αγοράσει παίκτη ο Παναθηναϊκός. Αλλά αυτά ξεπερνιούνται αν υπάρχει καλή θέληση. Τρόποι υπάρχουν… Εκεί, όμως, είναι θέμα και του ΠΑΟΚ. Ο Κάτσε έχει συμβόλαιο έναν ακόμα χρόνο. Να τον δώσει δανεικό χωρίς πρώτα να τον δέσει για έναν ακόμα χρόνο είναι δύσκολο. Οι Θεσσαλονικείς θα θέλουν χρήματα. Η ρήτρα ήταν 250.000 ευρώ. Θα ζητήσουν τα ίδια ή περισσότερα;

4. Αναφέρουμε και μία λεπτομέρεια. Ο Δώνης είναι στα δικαστήρια με τον ΠΑΟΚ και δεν ξέρουμε κατά πόσο θα υπάρχει διάθεση από τον Σαββίδη να συνεργαστεί σε μεταγραφικό επίπεδο με τον 49χρονο τεχνικό στον πάγκο του «τριφυλλιού». .

5. Το συμβόλαιο του Κάτσε την τελευταία σεζόν είναι 250.000-280.000 ευρώ. Θα ζητήσει τα ίδια ή περισσότερα. Η, θα ρίξει και το κασέ του; Ο Παναθηναϊκός, πάντως, επειδή είναι η καψούρα του Δώνη ένα συμβόλαιο 200.000-250.000 ευρώ, η λογική λέει ότι θα το έδινε στον Κάτσε.

Τα οφέλη

Εκτός από την ποιότητα που διαθέτει ο Κάτσε, με την παραμονή του, ο Παναθηναϊκός είναι δυνατός και στα χαφ και στα στόπερ… Τι εννοούμε; Ο Δώνης, εφόσον δεν στραβώσει κάτι κι αναλάβει, όπως φαίνεται, υπολογίζει τον γιο του Χρήστο ως οκτάρι. Στη φυσική του θέση δηλαδή. Με κόφτη τον Τζανδάρη και εσωτερικούς Δώνη, Κάτσε, ο Παναθηναϊκός (αν παίξει 4-3-3 ο Δώνης όπως συνηθίζει) δεν θα έχει τεράστια εμπειρία και μεγάλη φαντασία στην ανάπτυξη, αλλά θα διαθέτει φρεσκάδα, τρεξίματα κι εν τέλει μία αξιοπρεπή μεσαία γραμμή. Όπως γίνεται αντιληπτό, απουσιάζει ο Κουρμπέλης.

Ο διεθνής άσος μπορεί να παίξει στη θέση ενός εκ των τριών (κυρίως εξάρι είναι με τον Τζανδάρη, ενώ οι άλλοι δύο έχουν πιο επιθετικά χαρακτηριστικά), αλλά μπορεί να πάει και στα μετόπισθεν. Εκεί θα υπάρχουν οι Κολοβέτσιος, Οικονόμου και λογικά και ο Ευαγγέλου κι έτσι δεν θα είναι τοπ προτεραιότητα η απόκτηση επιθετικού. Θα είναι για παράδειγμα προτιμότερο να ψάξει ο σύλλογος για παίκτες στα άκρα της επίθεσης, εκεί όπου δεδομένα έχει θέμα, αφού φεύγει και ο Λουντ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ