Λάζαρε, εμπρός στο δρόμο που χάραξαν Τζιμπούρ και Μανωλάς

Λάζαρε, εμπρός στο δρόμο που χάραξαν Τζιμπούρ και Μανωλάς

Από τον Ραφίκ Τζιμπούρ και τον Κώστα Μανωλά, στον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλου. Η πείρα του παρελθόντος «μιλάει» στο παρόν!

Ήταν Καλοκαίρι του 2008, όταν ο Ραφίκ Τζιμπούρ άφηνε την Νέα Σμύρνη και τον Πανιώνιο για τα Κιτρινόμαυρα της ΑΕΚ. Τότε ο Ολυμπιακός δεν είχε «κυνηγήσει» την υπογραφή του. Τον έντυσε, όμως, στα ερυθρόλευκα δυόμιση περίπου χρόνια αργότερα. Εκείνη τη χρονιά (2008), πάνε δέκα χρόνια, οι Ερυθρόλευκοι εξέταζαν την περίπτωση του… Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου! Ο Θεσσαλονικιός άσος αγωνιζόταν τότε στον ΠΑΟΚ κι έχοντας έρθει σε ρήξη με τους ιθύνοντες της ομάδας (με αφορμή την προσπάθεια του να μετακομίσει στο Λίβερπουλ) σκεφτόταν σοβαρά το ενδεχόμενο «μετακόμισης» στον Πειραιά. Δέκα χρόνια αργότερα, και η πιθανότητα έγινε… βεβαιότητα με τον Έλληνα διεθνή να είναι και επίσημα παίκτης του Ολυμπιακού για τα επόμενα δύο χρόνια.

Κι αν το ποδόσφαιρο εν Ελλάδι εγκυμονεί κινδύνους στις περιπτώσεις που ένας παίκτης αποφασίζει να αφήσει έναν από τους φερόμενους μεγάλους συλλόγους της χώρας για κάποιον άλλον, αφού αυτόματα σχεδόν υπογράφει «συμβόλαιο αιωνίου μίσους» με τους οπαδούς της ομάδας που υπηρετούσε και με τις διοικήσεις ενίοτε, ο Λάζαρος ξέρει σε ποια χνάρια πρέπει να πατήσει! Όσον αφορά τους Πειραιώτες, το παρελθόν θα φωτίσει το μονοπάτι του παρόντος.

Μόνο την τελευταία δεκαετία, ο Ολυμπιακός έκανε… all in ποντάροντας σε παίκτες της ΑΕΚ που η εξέλιξή τους στα ερυθρόλευκα ήταν εξαιρετική. Εν αρχή ήταν ο Ραφίκ Τζιμπούρ που προαναφέραμε. Ο συχνά οξύθυμος μα πάντοτε ταλαντούχος… Τρομοκράτης, εντάχθηκε στην οικογένεια της ΑΕΚ το 2008. Στη διετή του παρουσία στην Ένωση (2008-2010) είχε 103 συμμετοχές, σκόραρε 29 τέρματα και μοίρασε 13 ασίστ. Περισσότερο απασχόλησε για τις «μάχες» του εκτός γηπέδου (ουκ ολίγες φορές τα αποδυτήρια της ΑΕΚ είχαν μετατραπεί σε ρινγκ), πάρα για εκείνες εντός αυτού.

Όταν έμεινε ελεύθερος, οι Ερυθρόλευκοι κινήθηκαν για την απόκτησή του έχοντας πλήρη επίγνωση του ρίσκου. Το στοίχημα πέτυχε. Ο Αλγερινός άσος φορώντας την ερυθρόλευκη φανέλα είχε 45(!) τέρματα σε 80 συμμετοχές (συν 9 ασίστ). Πιο αναλυτικά, την πρώτη του σεζόν στον Πειραιά είχε σε 34 συμμετοχές (σε όλες τις διοργανώσεις), 16 γκολ και 3 ασίστ, ενώ την επόμενη έφτασε τα 22 τέρματα σε 35 εμφανίσεις (ρεκόρ καριέρας) και ανακηρύχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος! Αποχώρησε από το Λιμάνι έχοντας στις αποσκευές του τρία πρωταθλήματα Ελλάδας και δύο Κύπελλα.

Ένα χρόνο μετά την έλευση του Αλγερινού άσου στον Ολυμπιακό ένας ακόμα ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ ακολούθησε το ίδιο δρομολόγιο (το 2012). Και πάλι εν μέσω τριγμών. Και πάλι «κουβαλώντας» ρίσκο. Ο λόγος για τον Κώστα Μανωλά, τον ανιψιό ενός παίκτη – σημαία της Ένωσης. Ο διεθνής στόπερ λογίζεται πια ως ένας εκ των κορυφαίων κεντρικών αμυντικών στην Ευρώπη, ο «ακριβότερος» Έλληνας στο χρηματιστήριο του ποδοσφαίρου.

Το 2011 βέβαια, ο Μανωλάς ήταν μόλις 21 ετών, η ΑΕΚ τον είχε αποδεσμεύσει και έτσι όταν ως ελεύθερος φορούσε τα ερυθρόλευκα τον συνόδευε η «αμφισβήτηση». Ο Ολυμπιακός της εποχής καλούνταν να διαχειριστεί την αποχώρηση του Όλοφ Μέλμπεργκ και πόνταρε στον ταλαντούχο στόπερ. Δικαιώθηκε. Η εξέλιξή του στα χρόνια παρουσίας του στο Λιμάνι ήταν τέτοια που το 2014 η Ρόμα εκταμίευσε πάνω από 15 εκατομμύρια ευρώ για να το κάνει δικό της, ήταν τέτοια που εν έτει 2018 ακούγεται μέχρι και για την Βασίλισσα της Ευρώπης Ρεάλ Μαδρίτης…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ