Αυτοί που την οδήγησαν στον τίτλο!

Αυτοί που την οδήγησαν στον τίτλο!

Η ΑΕΚ είναι η νέα πρωταθλήτρια Ελλάδος! 24 χρόνια προσμονής, πίκρας και στεναχώριας σβήστηκαν το βράδυ της Κυριακής σαν γράμματα στην άμμο. To10.gr καταγράφει ποια είναι τα πρόσωπα αυτής της πορείας...

Πέντε ήταν τα πρόσωπα που σημάδεψαν ανεξίτηλα τη φετινή τρελή πορεία της ΑΕΚ εντός και εκτός συνόρων. Πάμε να δούμε τι έκαναν κατά τη διάρκεια της σεζόν…

Μανόλο Χιμένεθ: Ο 55χρονος προπονητής της ΑΕΚ ήταν το μεγάλο «όπλο» στην κούρσα του τίτλου. Έχοντας γνώση του ελληνικού πρωταθλήματος από την περσινή σεζόν, όταν διαδέχθηκε τον Ζοσέ Μοράις και με… δουλεμένη μαγιά του ρόστερ, δεν χρειάστηκε να κάνει πολλές αλλαγές το καλοκαίρι.

Κατά τη διάρκεια της χρονιάς αντιμετώπισε προβλήματα που κανένας άλλος συνάδελφός του δεν είχε. Έχασε τον Μάνταλο, έχασε τον Γιόχανσον, δεν είχε για μεγάλα διαστήματα αρχικά τον Λαμπρόπουλο, μετά τον Τσιγκρίνσκι, στη συνέχεια τον Τσόσιτς. Για σημαντικό αριθμό αγώνων έχασε και τον Σιμόες και τον Βράνιες, αλλά δεν πτοήθηκε ποτέ.

Έβγαλε λαγούς από το καπέλο! Ανέδειξε για παράδειγμα όλες τις πτυχές του ταλέντου του Μπακάκη, μέχρι που τον έστειλε ξανά στην Εθνική! Διαχειρίστηκε υποδειγματικά το ρόστερ παρά τις απουσίες και κατάφερε να κάνει υπέρβαση παίζοντας σε τρεις διοργανώσεις.

Του… χρεώθηκε ο αποκλεισμός από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και η ήττα στην Τρίπολη. Αλλά αυτά ήταν δύο λάθη σε έναν ωκεανό αγώνων! Ας του πιστωθεί λοιπόν το μερίδιο της επιτυχίας που του αναλογεί για την κατάκτηση του τίτλου με τεράστιες νίκες. Δύο επί του Ολυμπιακού, ισάριθμες με ανατροπές, μία επί του Παναθηναϊκού, μία επί του ΠΑΟΚ (με το γκολ να μπαίνει την ώρα που η ΑΕΚ έπαιζε με παίκτη λιγότερο). Και με αήττητη πορεία στο πρωτάθλημα από την 8η αγωνιστική του πρώτου γύρου!

Σέρχιο Αραούχο: Ο πρώτος σκόρερ της ΑΕΚ στο πρωτάθλημα. Ο «Τσίνο» που λατρεύεται σα Θεός! Ήρθε στα τέλη της μεταγραφικής περιόδου και σκόραρε στο ντεμπούτο του κόντρα στην ΑΕΛ. Πέρασαν πέντε στείρα ματς στο πρωτάθλημα για να βρει δίχτυα, αλλά πέτυχε γκολ «χρυσάφι» στη Νέα Σμύρνη στο ματς που σημαδεύτηκε από το σοβαρό τραυματισμό του Πέτρου Μάνταλου. Σκόραρε ξανά στη Λιβαδειά για να διαμορφώσει το τελικό 2-0, κόντρα στην Κέρκυρα για το τελικό 3-1, το τρίτο γκολ κόντρα στον Παναιτωλικό στο άνετο 4-1 στο Αγρίνιο, ενώ πέτυχε άλλα δύο κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα. Πέτυχε κρίσιμο γκολ στο Περιστέρι, αλλά του έκλεψε τη δόξα ο Ουάρντα, αλλά πήρε την εκδίκησή του με την ασύλληπτη γκολάρα κόντρα στον Παναθηναϊκό, εις βάρος του οποίου σκόραρε άλλη μία φορά στο 3-0 του ΟΑΚΑ.

Ο ίδιος θα ήθελε να μείνει στην ΑΕΚ. Αυτό είναι δεδομένο. Όμως η ΑΕΚ δεν μπορεί να τον αγοράσει. Θα επιδιώξει ένα νέα δανεισμό του ή την αγορά μέρος των δικαιωμάτων του. Θα είναι το σίριαλ του καλοκαιριού.

Μάρκο Λιβάγια: Ο Κροάτης άργησε να πάρει μπροστά και ειδικά στην αρχή της σεζόν υπήρξε έντονη αμφισβήτηση προς το πρόσωπό του. Σημείωσε το πρώτο του γκολ στο πρωτάθλημα τη 10η αγωνιστική στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ την ώρα που η ΑΕΚ έπαιζε με παίκτη λιγότερο. Ήταν αρκετό για το τρίποντο και για να πάρει μπροστά. Την επόμενη αγωνιστική χάρισε στην ΑΕΚ την ισοπαλία στο 90′ μέσα στη Λεωφόρο. Ακολούθησαν άλλα 6 γκολ με πιο καθοριστικό αυτό με τον Πανιώνιο στην εντός έδρας νίκη με 1-0.

Ο 24χρονος επιθετικός ο οποίος είναι δανεικός από τη Λας Πάλμας έχει οψιόν για να αποκτηθεί ύψους 1,8 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος θέλει να μείνει, η ΑΕΚ θέλει να τον κρατήσει και όλα συνηγορούν πως θα συνεχίσουν μαζί για τα επόμενα τρία χρόνια!

Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος: Ο πρώτος σκόρερ της ΑΕΚ σε όλες τις διοργανώσεις και πρώτος σε συμμετοχές στο πρωτάθλημα! Τα γκολ του και στο πρωτάθλημα αποδείχθηκαν καθοριστικά. Με δικό του γκολ η ΑΕΚ κέρδισε τη Λαμία, με δύο δικά του γκολ (ειδικά το δεύτερο με φάουλ ήταν για highlight) ξεκίνησε η απίστευτη ανατροπή επί του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ. Με δικό του γκολ η ΑΕΚ ξεκλείδωσε ξανά τη Λαμία στο ΟΑΚΑ και επικράτησε και επί του Αστέρα Τρίπολης. Αυτός ήταν που «καθάρισε» και στα Χανιά στο ματς με τον Πλατανιά, όταν όλοι οι γηπεδούχοι είχαν βάλει πούλμαν μπροστά στην εστία τους. Το θέμα του συμβολαίου του είναι αυτό που «καίει» όσο τίποτα την ΑΕΚ και τον κόσμο της. Ο ίδιος πάντως είναι υπόδειγμα επαγγελματία και δεν δίνει δικαιώματα.

Μιχάλης Μπακάκης: Έχει κάνει τη χρονιά της ζωής του. Έχει αγωνιστεί ως δεξί μπακ, ως αριστερό στόπερ, ως αριστερό μπακ και έχει ανταποκριθεί σε όλες με απίστευτη ευκολία και αποτελεσματικότητα. Επέστρεψε στην Εθνική Ελλάδος και έχει όλο το μέλλον μπροστά του. Μιλάμε για τον παίκτη με το μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής στο πρωτάθλημα με 1984′! Είναι ο δεύτερος παίκτης της ΑΕΚ σε κλεψίματα πίσω από τον Αντρέ Σιμόες και τρίτος σε επεμβάσεις πίσω από τους Βράνιες και Τσιγκρίνσκι!

Ο Μανόλο Χιμένεθ τον θεωρεί ως έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της κατάκτησης του φετινού τίτλου. Για την προσαρμοστικότητα, την ταπεινότητα, την εργατικότητα και την αποτελεσματικότητά του. Κάτι θα ξέρει παραπάνω από εμάς…

Σημείωση: Σταθήκαμε σε πέντε μόλις πρόσωπα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι οι άλλοι υστέρησαν. Υπάρχουν στιγμές και χρονικές περιόδου που κάποιοι άφησαν το σημάδι τους. Παίκτες όπως ο Σιμόες που ήταν και είναι ένας από τους πλέον καθοριστικούς παίκτες όπως και οι Γκάλο και Μπακασέτας ή ο Βράνιες με ότι έχει κάνει θετικό ή αρνητικό.

Ποδοσφαιριστές με μεγάλη ή μικρή προσφορά. Όπως ο Τσιντώτας που έχει παίξει τα περισσότερα ματς πρωταθλήματος ως γκολκίπερ ή ο Μπάρκας. Ή ακόμα ακόμα και ο Αλμέιδα που πέτυχε το πρώτο φετινό γκολ της ΑΕΚ στο πρωτάθλημα και μετά αποχώρησε…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ