Ολυμπιακός: Ο Μαρτίνς, η Ιβηρική «κόντρα» στο λιμάνι  και η απόδειξη πρωταθλητών του 80,6%

Ολυμπιακός: Ο Μαρτίνς, η Ιβηρική «κόντρα» στο λιμάνι και η απόδειξη πρωταθλητών του 80,6%

Οι Πορτογάλοι ταιριάζουν περισσότερο στον Ολυμπιακό από τους Ισπανούς προπονητής. Πόσο δε μάλλον όταν η κουβέντα γίνεται με… Σούπερ Λιγκ παρανομαστή!

Ουσιαστικά μια μόνιμη και απολύτως συνειδητοποιημένη επιλογή του Ολυμπιακού από το καλοκαίρι του 2010 και έπειτα. Η απόφαση του να δίνει τη γωνιά του πάγκου σε Ισπανούς και Πορτογάλους. Βαλβέρδε, Μίτσελ, Βίκτορ, Γκαρθία από τη μια, Ζαρντίμ, Περέιρα, Σίλβα, Μπέντο και εσχάτως Μαρτίνς από την άλλη. Στην πραγματικότητα σε αυτό το παράξενο πινγκ-πονγκ χώρεσε μόνο μια εξαίρεση όλο αυτό το διάστημα: Ο Μπέσνικ Χάσι. Ο Κοσοβάρος όμως και το σύντομο πέρασμα του απλώς επιβεβαιώνει τον κανόνα. Οι Ερυθρόλευκοι εκφράζονται από ένα συγκεκριμένο μοτίβο ποδοσφαίρου. Αρέσκονται στο ευρύτερο μοντέλο της «Ιβηρικής» σχολής και προπονητές των δύο μεγάλων τάσεων της. Οι Ισπανοί πιο λαμπεροί και μάλλον πιο «επιθετικοί», οι Πορτογάλοι περισσότερο ρεαλιστικοί και όπως οι αριθμοί αποδεικνύουν, σίγουρα πιο ουσιαστικοί μιλώντας στη γλώσσα της νίκης. Πόσο δε μάλλον σε επίπεδο Σούπερ Λιγκ, που αυτόν τον καιρό είναι και το δια ταύτα της συζήτησης.

Για αυτό ήρθε ο 48άχρονος στην Ελλάδα. Για αυτό επιλέχθηκε. Για να δημιουργήσει από την αρχή μια αγωνιστική εκδοχή που θα επαναφέρει τον τίτλο του πρωταθλητή στο μεγάλο λιμάνι. Το αν θα τα καταφέρει; Θα το δούμε στην διαδρομή. Το σίγουρο είναι πως καλείται να διαχειριστεί ένα ενδιαφέρον δεδικασμένο. Να υπερασπιστεί το 80,6 ποσοστό νικών στη Σούπερ Λιγκ του Ολυμπιακού, υπό Πορτογάλο προπονητή. Τεράστιο ποσοστό. Μεγαλύτερο και από εκείνο των Ισπανών που παραδοσιακά (λόγω Βαλβέρδε, αλλά και Μίτσελ) φέρνουν στο μυαλό και πιο όμορφες αναμνήσεις αλλά και απολαμβάνουν δημοφιλία πάνω από όλους.

Τι λένε λοιπόν οι αριθμοί στο ελληνικό πρωτάθλημα για τον Ολυμπιακό των Πορτογάλων προπονητών: Λεονάρντο Ζαρντίμ αήττητος (14 νίκες, 3 ισοπαλίες σε 17 ματς με 39-10 γκολ). Βίτορ Περέιρα πολύ καλός (13 νίκες, 3 ισοπαλίες, 2 ήττες με 42-11 γκολ). Μάρκο Σίλβα απολαυστικός (28 νίκες, 1 ισοπαλία, 1 ήττα με 81-16 γκολ) και ο μοναδικός που έμεινε μια ολόκληρη σεζόν. Πάουλο Μπέντο άξιος συνεχιστής (16 νίκες και 3 ισοπαλίες σε 23 ματς με 43-13 γκολ). Και στην πραγματικότητα; Είτε έφυγαν νωρίς, είτε αργά άπαντες πρωταθλητές. Περέιρα και Σίλβα ήταν εδώ στις φιέστες, Ζαρντίμ και Μπέντο παρέλαβαν τα άξια μετάλλια τους από… μακριά.

Και για να κάνουμε τη σούμα: Ο Ολυμπιακός στην Σούπερ Λιγκ με Πορτογάλο στον πάγκο του 71 νίκες, 10 ισοπαλίες και μόλις 7 ήττες σε δείγμα 88 αγώνων. Με 205 γκολ ενεργητικό και 50 παθητικό. Δηλαδή ποσοστό νικών της τάξης του 80, 6% με μέσο όρο 2,3 στην επίθεση και 0,56 στην άμυνα. Την ίδια στιγμή οι Ισπανοί προπονητές έχουν να καταθέσουν μέσω του μεγάλου λιμανιού στην Σούπερ Λιγκ δείγμα γραφής 130 αναμετρήσεων. Με Βαλβέρδε (47 νίκες-5 ισοπαλίες- 8 ήττες και 135-35 γκολ), Μίτσελ (47 νίκες-7 ισοπαλίες-6 ήττες και 145-34 γκολ) και Γκαρθία (5 νίκες-4 ισοπαλίες-1 ήττα με 19-7 γκολ). Το δικό τους Σούπερ Λιγκ ποσοστό λοιπόν σε νίκες είναι της τάξης του 76,1%. Με 2,3 γκολ ανά ματς ενεργητικό και 0.58 στην άμυνα. Ναι, όσο και αν δεν τους φαίνεται όσο και αν δεν έφτασαν ποτέ στα επίπεδα δημοφιλίας των… άλλων, οι Πορτογάλοι έχουν το πάνω χέρι. Σχεδόν ε όλα. Σε ποσοστό νικών, σε καλύτερη ανασταλτική συμπεριφορά, ενώ υπάρχει απόλυτη ισορροπία εκεί που άπαντες θα ορκίζονταν πως οι Ισπανοί υπερτερούν. Στην παραγωγή των γκολ. Ακριβώς ίδιο το ποσοστό!

Συνολικά τώρα για τους Πορτογάλους: Ο Ζαρντίμ ερχόμενος μετά τον Ερνέστο Βαλβέρδε είχε 19 νίκες και 3 ισοπαλίες σε 25 ματς στον Ερυθρόλευκο πάγκο. Οι ήττες του; Δύο από τη Σάλκε και μια από την Άρσεναλ στο Λονδίνο. Με 52-19 γκολ και με τον Ολυμπιακό να κατακτά το πρωτάθλημα πριν καν αλλάξει ο χρόνος! Ο Περέιρα σε 27 ματς είχε 18 νίκες, 6 ισοπαλίες και μόλις 3 ήττες εκ των οποίων η μια στο τέλος του πρωταθλήματος (ΠΑΣ) όταν όλα είχαν κριθεί. Τα δικά του γκολ 66-18. Ο Σίλβα που έμεινε ολόκληρη σεζόν; Νίκες 38 και 3 ισοπαλίες σε 48 ματς με γκολ 119-39 (!). Και οι αριθμοί του Μπέντο: Σε 40 ματς, 26 νίκες και 8 ισοπαλίες με γκολ 69-22. Δηλαδή κάνοντας ταμείο; Ο Ολυμπιακός με Πορτογάλους προπονητές την τελευταία 5ετία έχει 101 νίκες και 306 γκολ σε 140 ματς σε όλες τις διοργανώσεις. Δηλαδή ποσοστό νικών (σε όλες τις διοργανώσεις) της τάξης του 72,1%. Διόλου άσχημα. Δεν συμφωνείτε;

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ