Γιουβέντους –  Ίντερ : Το ντέρμπι της Ιταλίας!

Γιουβέντους – Ίντερ : Το ντέρμπι της Ιταλίας!

Γιούβεντους κι Ίντερ τίθενται αντιμέτωπες στο «Derby d’ Italia» με φόντο την κορυφή του Καμπιονάτο. Στην τρέχουσα χιλιετία, στο Τορίνο, διεξήχθησαν μερικές αναμετρήσεις που επιβεβαιώνουν γιατί η συγκεκριμένη κόντρα είναι η μεγαλύτερη στη γείτονα χώρα.

Την αναπνοή της κρατάει σήμερα η ποδοσφαιρική Ιταλία αφού Γιουβέντους και Ίντερ τίθενται αντιμέτωπες για 237η φορά στα χρονικά. Στο Τορίνο φιλοξενείται το «derby d’ Italia». Xαρακτηρισμός που αφορά τις συγκεκριμένες αναμετρήσεις, παρότι δεν αναφερόμαστε σε δύο συμπολίτισσες. Χαρακτηρισμός που αποδόθηκε γιατί μέχρι το 2006 (που η Γιούβε τιμωρήθηκε λόγω «calciopoli») ήταν οι μόνες ομάδες που δεν είχαν υποβιβαστεί, αλλά και γιατί πρόκειται για τις λαοφιλέστερες και πιο επιτυχημένες (εντός των συνόρων) στη γείτονα.

Κάπως έτσι, άλλωστε, έφτασε ο μη καταλογισμός ενός πέναλτι (από τον περιβόητο Τσεκαρίνι σ’ ανατροπή του Ρονάλντο από τον Ιουλιάνο, το 1998) μ’ αποτέλεσμα η Γιούβε να πάρει τη νίκη (1-0) και το πρωτάθλημα, να γίνει θέμα στην «ώρα του πρωθυπουργού» στο Ιταλικό κοινοβούλιο!

Επ’ ευκαιρία του σημερινού αγώνα, που έχει ως διακύβευμα την κορυφή της Serie A, μια μικρή ρεπροσπεκτίβα σ’ αναμετρήσεις που φιλοξενήθηκαν στο Τορίνο. Όχι παλιά.
Μόλις στην τρέχουσα χιλιετία. Από το 2000 κι εντεύθεν. Αγώνες που επιβεβαιώνουν ότι η κόντρα «μπιανκονέρι» και «νερατζούρι» είναι η πλέον αδυσώπητη στο «calcio».

H «Βohemian Rhapsody» του Νέντβεντ!

Στις 2 Μαρτίου 2003, για την 23η αγωνιστική, σε μια σεζόν που η Ίντερ έφτασε ως τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ κι η Γιούβε στον τελικό (για να χάσει από την Μίλαν) είναι ισόβαθμες στο πρωτάθλημα. Το ματς είναι ..ανηφορικό, εξαρχής, για τους Λομβαρδούς, αφού από το 2ο λεπτό χάνουν μ’ αυτογκόλ του Γκουλιελμινπιέτρο, μετά από κόντρα πάνω του, της απόκρουσης του Τόλντο σε σέντρα – σουτ του Νέντβεντ. Ο Τσέχος είναι ο πρωταγωνιστής μετατρέποντας το ματς σε Βοημική …ραψωδία! Ενώ έχει ζητήσει αλλαγή για πρόβλημα στην μέση με σουτ εκτός περιοχής κάνει το 2-0 και στην επανάληψη σερβίρει στον Καμορανέζι το 3-0, που εκτόξευσε τη Γιούβε προς τον τίτλο.

Κρουζ, ο «δήμιος» της Γιούβε

29 Νοέμβρη της ίδιας χρονιάς. Με Τζακερόνι πια, αντί του Έκτορ Ραούλ Κούπερ, η Ίντερ σπάει το αήττητο εντός έδρας της Γιούβε, που κρατούσε πάνω από ένα χρόνο. Πρόσωπο του 1-3 ο Αργεντινός Χούλιο Κρουζ (βασικός γιατί έλειπε ο Βιέρι), που κόντρα στην ομάδα του Τορίνου παραδοσιακά… αφηνίαζε, με δύο γκολ. Το άλλο ο Μάρτινς. Το γκολ των γηπεδούχων ο Μοντέρο. Το παρθενικό του στην ομάδα. Με γκολ του Κρουζ κέρδισε και την επόμενη χρονιά η Ίντερ, στο Τορίνο, αλλά και στο Σούπερ Καπ του 2005. Δήμιος…

Ο Μπαλοτέλι …συστήνεται!

30 Ιανουαρίου 2008. Προημιτελικά Κυπέλλου. Το πρώτο ματς στο Μιλάνο είχε λήξει 2-2 κι ο Μαντσίνι, στον πάγκο της Ίντερ τότε, ρίχνει βασικό τον 17χρονο Μάριο Μπαλοτέλι, στην πρώτη του χρονιά στην ομάδα. Κι εκείνος κάνει μια εμφάνιση…σούπερ! Στο 10’ εκμεταλλεύεται λάθος του Μπιριντέλι σκοράροντας. Ακολούθησε Γιουβεντίνικη ανατροπή (Ντελ Πιέρο, Ιακουίντα) κι ισοφάριση του Κρουζ με πέναλτι πριν την ανάπαυλα. Στο 54’ ο Μπαλοτέλι …συστήνεται: παίρνει την μπάλα με πλάτη στην εστία, την προστατεύει από τον Λεγκροτάλιε πριν γυρίσει κι εξαπολύσει ένα φαλτσαριστό, άπιαστο, σουτ για το τελικό 2-3!

Η αποβολή του διαμαρτυρόμενου Μουρίνιο

5 Δεκεμβρίου 2009. Η σεζόν του τρεμπλ της Ίντερ. Η Γιουβέντους, με τον Τσίρο Φεράρα στον πάγκο (ένα μήνα μετά απολύθηκε) έχει την ικανοποίηση ότι κέρδισε 2-1 την αήττητη, ως τότε, εντός συνόρων, ομάδα του Μουρίνιο. Τα γκολ οι Κιελίνι – Ετό και το νικηφόρο ο Μαρκίζιο. Ωστόσο ο Ίβηρας ουρλιάζει για τη διαιτησία και για δύο πέναλτι που δεν καταλογίστηκαν υπέρ του κι αποβάλλεται. Το καλύτερο έρχεται στο τέλος: αγκωνιά του Φελίπε Μέλο στο στήθος του Μπαλοτέλι, εκείνος πιάνει το …πρόσωπο του και ξεκινά τρικούβερτος καβγάς με τον Κίβου να ρίχνει …κεφαλιά στον Σισοκό και τους πάγκους να μπουκάρουν! Μέχρι κι ο Μπουφόν πιάστηκε στα χέρια με τον Τιάγκο Μότα!

Το ντέρμπι του Στραματσιόνι!

3 Νοέμβρη 2012. Στα μέρη μας το όνομα του προκαλεί θυμηδία, ακόμη κι οι Ιταλοί αμφισβητούν τις προπονητικές του ικανότητες αλλά ο Αντρέα Στραματσιόνι έχει παράσημο καριέρας πως είναι ο πρώτος προπονητής που νίκησε στο Juventus Stadium! 49 ματς δίχως ήττα μέτραγε η Γιούβε, μέχρι εκείνη τη βραδιά, που έχασε (και μάλιστα με ανατροπή) 3-1 κι ο μετέπειτα τεχνικός του Παναθηναϊκού πανηγύρισε μπροστά στην κερκίδα των φιλοξενούμενων! Οι γηπεδούχοι είχαν προηγηθεί με (οφσάϊντ) γκολ του Βιδάλ, ο Μιλίτο ισοφάρισε με πέναλτι κι ο ίδιος έκανε το 1-2, από προσπάθεια του νεοεισελθόντα Γκουαρίν. Και το 3ο γκολ ήταν Αργεντίνικο (Παλάσιο). Η Ίντερ μείωσε στον πόντο από την κορυφή, αλλά τερμάτισε 9η. Τυπική ομάδα Στραματσιόνι…

Το τελευταίο πριν το σημερινό…

5 Φεβρουαρίου 2017. Η τελευταία αναμέτρηση στο Τορίνο μέχρι την σημερινή. Η Γιούβε κάλπαζε προς τον 6ο διαδοχικό τίτλο (απόλυτο Ιταλικό ρεκόρ) και η νίκη με 1-0 επί της Ίντερ ήταν η 29η, διαδοχική, εντός έδρας. Με τον Πιόλι στον πάγκο οι φιλοξενούμενοι εμφανίστηκαν με άμυνα τριών, αλλά λύγισαν από έναν κεραυνό του Κουαδράδο εκτός περιοχής. Ωστόσο το ματς θα το θυμόμαστε για όσα έγιναν στο φινάλε. Ο Πέρισιτς αποβλήθηκε για διαμαρτυρίες στον Ριτσόλι, ενώ ο Ικάρντι μετά το τέλος του αγώνα κλώτσησε μπάλα πάνω στο διαιτητή, αλλά…αστόχησε! Μία αγωνιστική για τον Κροάτη και δύο για τον Αργεντινό η ετυμηγορία του Αθλητικού δικαστή.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ