Στο πάνθεον της Premier League ο… εξωγήινος Σαλάχ!

Στο πάνθεον της Premier League ο… εξωγήινος Σαλάχ!

Ο Μοχάμεντ Σαλάχ διανύει μια εκπληκτική χρονιά με τη φανέλα της Λίβερπουλ, συνεχίζει να σκοράρει ακατάπαυστα και πλέον βρίσκεται σε μία εκλεκτή λίστα, καθώς έγινε μόλις ο 8ος παίκτης που έφτασε τα 30 γκολ σε μια σεζόν στην Premier League!

Ο Μοχάμεντ Σαλάχ έχει βαλθεί να τρελάνει όλη τη ποδοσφαιρική Ευρώπη φέτος. Ο Αιγύπτιος παικταράς της Λίβερπουλ πραγματοποιεί μια μεγαλειώδη χρονιά, καθώς είναι πρώτος σκόρερ στην Premier League, οδηγεί τη Λίβερπουλ στα ημιτελικά του Champions League και έχει καταφέρει να πετύχει κάποια μοναδικά επιτεύγματα πριν καν φύγει ο Απρίλιος!

Ο εξτρέμ των κόκκινων βρήκε δίχτυα (με μία φανταστική κεφαλιά) και στη χθεσινή νίκη της ομάδας του Μέρσεσαϊντ επί της Μπόρνμουθ με 3-0, έφτασε τα 30 στο πρωτάθλημα και κατέρριψε κάποια μεγάλα ρεκόρ. Με το συγκεκριμένο τέρμα ο Σαλάχ κατάφερε να ξεπεράσει τον Ντιντιέ Ντοργκμπά, ο οποίος είχε 29 γκολ σε μία σεζόν με τη φανέλα της  Τσέλσι κι έγινε ο κορυφαίος Αφρικανός σκόρερ στην ιστορία της Premier League. Επίσης ο Αιγύπτιος αστέρας της Λίβερπουλ έφτασε τα 40 σε όλες τις διοργανώσεις για φέτος και έγινε ο πρώτος μετά τον Κριστιάνο Ρονάλντο (42 το 2007′-08) που το καταφέρνει, ενώ είναι μόλις ο τρίτος παίκτης στην ιστορία των reds με 40+ γκολ σε μία σεζόν, μετά τους Ρότζερ Χαντ (1961-62) και Ίαν Ρας (1983-84 και 1986-87).

Το πλέον αξιοσημείωτο επίτευγμα του Σαλάχ μετά το γκολ επί της Μπόρνμουθ είναι πως κατάφερε να μπει στο πλέον κλειστό κλαμπ παικτών στην ιστορία της Premier League με 30+ γκολ σε μόλις μία σεζόν. Συγκεκριμένα, ο «Φαραώ» έγινε ο 8ος παίκτης που έφτασε τα 30 τέρματα σε μια σεζόν μετά τους Άλαν Σίρερ, Κέβιν Φίλιπς, Άντι Κόουλ, Τιερί Ανρί, Κριστιάνο Ρονάλντο, Ρόμπιν Φαν Πέρσι και Λουίς Σουάρες γράφοντας το όνομά του με «χρυσά» γράμματα στην ιστορία του αγγλικού πρωταθλήματος.

Στα χνάρια των Άντι Κόουλ και Άλαν Σίρερ

Ο πρώτος παίκτης που πέτυχε περισσότερα από 30 γκολ ήταν ο Άντι Κόουλ της Νιούκαστλ τότε, τη σεζόν 1993-94, τη δεύτερη χρονιά μετά την μετονομασία σε Premier League του αγγλικού πρωταθλήματος. Ο Άγγλος επιθετικός σκόραρε 34 γκολ σε 40 εμφανίσεις με τη φανέλα των καρακαξών και τις οδήγησε στην τρίτη θέση και στην έξοδο στο τότε Κύπελλο UEFA. Πέρα όμως από τον Κόουλ την ίδια χρονιά ακόμα ένας μεγάλος επιθετικός κατάφερε να σκοράρει πάνω από 30 τέρματα. Ο λόγος για τον Άλαν Σίρερ που τότε αγωνιζόταν στην Μπλάκμπερν και πέτυχε 31 γκολ σε 40 παιχνίδια και οδήγησε την ομάδα του στη δεύτερη θέση της Premier League.

Image result for alan shearer blackburn 1993

Ο κορυφαίος Άλαν Σίρερ είναι και ο μοναδικός από τη συγκεκριμένη λίστα που έχει καταφέρει να πετύχει πάνω από μία φορά περισσότερα από 30 τέρματα. Ο Άγγλος επιθετικός το έχει κάνει τρεις φορές και μάλιστα συνεχόμενες και όλες με τη φανέλα της Μπλάκμπερν τις σεζόν 1993-94, 1994-95, 1995-96. Ο Σίρερ είχε 31 γκολ την πρώτη σεζόν 34 και 31 αντίστοιχα. Ο τρίτος χρονικά που κατάφερε να σκοράρει 30 γκολ ήταν ο Κέβιν Φίλιπς τη σεζόν 1999-00 ως παίκτης της Σάντερλαντ. Ο Φίλιπς είχε πραγματοποιήσει φοβερή σεζόν τότε κατακτώντας μάλιστα το «Χρυσό Παπούτσι» τόσο στην Αγγλία, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, οδηγώντας τη Σάντερλαντ στην 7η θέση της Premier League. Ο Σαλάχ βρίσκεται στο κυνήγι των δύο σπουδαίων επιθετικών ενώ λογικά θα ξεπεράσει τον Φίλιπς. Ο Αιγύπτιος επιθετικός θέλει τέσσερα τέρματα για να γράψει ιστορία στην Premier League από την πρωτη κιόλας χρονιά του ξεπερνώντας τους δύο από τους κορυφαίους σκόρερ στην ιστορία στο Νησί.

Η σύγκριση με τον Ανρί και η διαφορά

Τη σεζόν 2003-04 ήταν η σειρά του Τιερί Ανρί να κάνει μια ονειρική χρονιά και να καταφέρει να σκοράρει 30 γκολ στο πρωτάθλημα, να οδηγήσει την Άρσεναλ στην κατάκτηση του τελευταίου της πρωταθλήματος ως τώρα και να πάρει το βραβείο του κορυφαίου σκόρερ στην Ευρώπη, αλλά και το δεύτερου καλύτερου ποδοσφαιριστή στον κόσμο. Αναμφίβολα, αυτή ήταν και η κορυφαία σεζόν τόσο του σπουδαίου Γάλλου επιθετικού, αλλά και της Άρσεναλ. Σίγουρα η χρονιά του Σαλάχ μοιάζει με του Ανρί σε ατομικό επίπεδο και ήδη υπάρχουν συγκρίσεις με τον Γάλλο επιθετικό. Δεν είναι τυχαίο πως ο Σαλάχ βρίσκεται στις συζητήσεις για τη Χρυσή Μπάλα, βραβείο που είχε φτάσει τόσο κοντά και ο Ανρί να κατακτήσει, αλλά δεν τα κατάφερε καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση. Η μόνη διαφορά των δύο είναι πως ο Ανρί οδήγησε την Άρσεναλ στον τίτλο, κάτι που δεν μπόρεσε να κάνει φέτος ο Σαλάχ.

Image result for thierry henry 2003 04

Τέσσερα χρόνια αργότερα ήταν ο Κριστιάνο Ρονάλντο αυτός που βγήκε πρώτος σκόρερ στη Premier League, πετυχαίνοντας 31 τέρματα. Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ οδήγησε εκείνη τη χρονιά τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, αλλά και σε εκείνη του Champions League, ενώ αυτή η χρονιά ήταν και η απαρχή της σπουδαίας καριέρας που πραγματοποιεί μέχρι και σήμερα με αμέτρητους τίτλους, τόσο ομαδικούς, αλλά και ατομικούς. Ο Σαλάχ μπορεί να μην οδήγησε την Λίβερπουλ στο πρωτάθλημα, όμως έχει κάτι κοινό με τον Ρονάλντο. Την πορεία στο Champions League και πιθανόν και την κόντρα για το φετινό «Χρυσό Παπούτσι» και τη «Χρυσή Μπάλα».

Ο δεύτερος παίκτης της λίστας αυτής που ανήκε στην Άρσεναλ ήταν ο Ρόμπιν Φαν Πέρσι. Ο ιπτάμενος Ολλανδός μια χρονιά πριν αποχωρήσει από το Λονδίνο για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έκανε μια φανταστική χρονιά, βγήκε πρώτος σκόρερ του αγγλικού πρωταθλήματος με 30 γκολ, παρόλα αυτά δεν κατάφερε να οδηγήσει τους κανονιέρηδες στον πολυπόθητο τίτλο που κυνηγούν από την εποχή του Τιερί Ανρί.

Τελευταίος παίκτης που έχει καταφέρει να σημειώσει περισσότερα από 30 γκολ, πέρα από τον Μοχάμεντ Σαλάχ δεν είναι άλλος από τον Λουίς Σουάρες. Ο Ουρουγουανός επιθετικός τη σεζόν 2013-14 ήταν συγκλονιστικός πραγματοποιώντας την κορυφαία του χρονιά με τη φανέλα της Λίβερπουλ. Σκόραρε 31 τέρματα σε 33 ματς στο πρωτάθλημα τα περισσότερα εκ των οποίων πολύ σημαντικά, ενώ φυσικά ήταν πρώτος σκόρερ της Premier League και ψηφίστηκε και παίκτης της χρονιάς. Πέρα από όλα όσα πέτυχε στο Νησί, ο Σουάρες κατέκτησε και το «Χρυσό Παπούτσι» μαζί με τον Κριστιάνο Ρονάλντο.

Στο κυνήγι και του Ίαν Ρας

Αξίζει να σημειωθεί πως η σεζόν φέτος για τον Μοχάμεντ Σαλάχ έχει δρόμο ακόμα και είναι πολύ πιθανό πέρα από όσα έχει καταφέρει μέχρι τώρα να καταρρίψει πολλά περισσότερα. Συγκεκριμένα, ο Αιγύπτιος παιχταράς έχει τη δυνατότητα στα τέσσερα παιχνίδια που απομένουν για την ολοκλήρωση της Premier League και τα τουλάχιστον δύο με τη Ρόμα για το Champions League να ξεπεράσει κάποια σπουδαία ονόματα και να συνδεθεί το όνομά του με την ιστορία της Λίβερπουλ, αλλά και του αγγλικού πρωταθλήματος. Τι κυνηγά από ‘δω και πέρα ο Σαλάχ; Το μυθικό ρεκόρ του θρυλικού Ίαν Ρας, ο οποίος τη σεζόν 1983-84 είχε 47 γκολ με τη Λίβερπουλ, σε όλες τις διοργανώσεις.

Απολαύστε τα 40 γκολ που έχει πετύχει ως τώρα ο Σαλάχ με τη Λίβερπουλ:

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ