Μοχάμεντ Σαλάχ: Από χασογκόλης… βομβαρδιστής!

Μοχάμεντ Σαλάχ: Από χασογκόλης… βομβαρδιστής!

Ο «Φαραώ» της Λίβερπουλ, Μοχάμεντ Σαλάχ, τρελαίνει τα στατιστικά με την αποτελεσματικότητά του, δημιουργεί προσωπικά ρεκόρ και ηγείται των Reds.

Μετά το τέλος του αγώνα Λίβερπουλ–Μάντσεστερ Σίτι ο Ίαν Ρας, στην έξαψη της στιγμής, το τόλμησε: «Για μένα, σήμερα, είναι καλύτερος του Μέσι και του Κριστιάνο Ρονάλντο. Αν πωληθεί, πρέπει να δοθούν 225 εκ. ευρώ και να είναι η ακριβότερη μεταγραφή στα χρονικά».

Όσο κι αν ενέχει στοιχείο υπερβολής, η σύγκριση του Μοχάμεντ Σαλάχ (περί ου ο λόγος) με τους δυνάστες της «Χρυσής Μπάλας» την τελευταία 10ετία και τον Νεϊμάρ (σ. κάτοχος του ρεκόρ μεταγραφής), δεν παύει να φωτίζει μια αναμφισβήτητη αλήθεια: την αγωνιστική έκρηξη του Αιγύπτιου που -από, απλά, ένας ποδοσφαιριστής, που έκανε καριέρα βασισμένος στην ταχύτητα του, στις Βασιλεία, Τσέλσι, Φιορεντίνα και Ρόμα, αλλά είχε «θέματα» συνέπειας στο τελείωμα των φάσεων- μεταλλάχθηκε σε «κορυφαίο όπλο» της Λίβερπουλ.

Ήδη ερίζει με τον Χάρι Κέϊν για τον τίτλο του πρώτου σκόρερ της Πρέμιερ Λιγκ, υπολειπόμενος του Άγγλου μόνο 2 γκολ (18 έναντι 20), ενώ σ’ όλες τις διοργανώσεις έχει 24.

Στα αξιοσημείωτα πως έγινε ο δεύτερος «κόκκινος» που φτάνει γρηγορότερα τα 20 γκολ στην σεζόν (σε 26 ματς), πίσω μόνο από τον Τζορτζ Άλαν του 1895 (19 αγώνες). Αλλά κι ότι, πέραν των εκτελεστικών του υποχρεώσεων, δεν αμελεί τις δημιουργικές, έχοντας προσφέρει 6 γκολ, υπό μορφή ασίστ, στους συμπαίκτες του.

Όπως έκανε την Κυριακή, δίνοντας ένα γκολ στον Μανέ, πριν «ζωγραφίσει», από το κέντρο, τον Έντερσον!

Ο ρόλος του Κλοπ

Όμως σε τι οφείλεται η εκτόξευση του Σαλάχ σε κορυφαίο Αφρικανό ποδοσφαιριστή του 2017 (σ. πρώτος Αιγύπτιος που πήρε το βραβείο, μετά από 25 χρόνια) κι η εκτίμηση του, Eλβετικού κέντρου μελετών για το ποδόσφαιρο, CIES, ότι κοστίζει 140 εκ. ευρώ (100 περισσότερα, από τα 42, που έδωσαν το καλοκαίρι, στην Ρόμα, οι «κόκκινοι»);

Κάθε χρόνο, αφότου άφησε τους Άραμπ Κοντράκτορς, της πατρίδας του, για την Βασιλεία -όπου πήγε εκμεταλλευόμενος τη διακοπή πρωταθλήματος, λόγω της σφαγής στο Πορτ Σάϊντ (25/12/2010)- ανέβαζε το δείκτη αποτελεσματικότητας του. Όμως, από το ένα γκολ σε 2 ματς, έφτασε στο ένα τέρμα ανά 93, 5 λεπτά. Πρακτικά ένα ανά αγώνα!

Ο Γιούργκεν Κλοπ θεωρείται κύριος υπαίτιος της αγωνιστικής του μεταμόρφωσης του, 25χρονου, «Μόμο» (το προσωνύμιο του). Ο, άμεσος και τολμηρός, τρόπος παιχνιδιού της Λίβερπουλ, που πιέζει «ψηλά», του επιτρέπει να κερδίζει 10-15 μέτρα κούρσας, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Έτσι, φτάνοντας σε θέση βολής, είναι πιο ξεκούραστος, σωματικά και πνευματικά. Γεγονός κρίσιμο για επιθετικούς.

Συν τοις άλλοις είναι κι οι συμπαίκτες του (Φιρμίνο, Μανέ, Οξλέϊντ–Τσάμπερλεϊν, Βαϊνάλντουμ), με τους οποίους συνδυάζεται κι αλλάζει θέσεις, δυσκολεύοντας την αναχαίτιση του.

Αν στα προαναφερθέντα προσθέσετε την «ρέντα», που είναι απαραίτητη για έναν επιθετικό, αλλά και την «μαγεία», που λένε στο «Άνφιλντ», ότι κουβαλάει η κόκκινη φανέλα, για όποιον νέο παίκτη την φορέσει (π.χ Κοουτίνιο), έχετε πλήρες το «παζλ» της αγωνιστικής του ανέλιξης.

Η οποία κάνει τη δήλωση του, πρώην προπονητή του, στην Βασιλεία, Μουράτ Γιακίν («Μπορεί να συναγωνιστεί στην ταχύτητα τον Μπολτ»), να μοιάζει ανεπίκαιρη για την περιγραφή του Σαλάχ…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ