Μουντιάλ στη Ρωσία, αλλά που είναι ο Πούτιν;

Μουντιάλ στη Ρωσία, αλλά που είναι ο Πούτιν;

Ούτε στον προημιτελικό απέναντι στην Κροατία μπόρεσε ο αρχηγός του ρωσικού κράτους να βρεθεί στο γήπεδο και να δει από κοντά τη «Σμπόρναγια».

Το Κρεμλίνο είχε ενημερώσει από νωρίς τους διοργανωτές του Μουντιάλ και τους ανθρώπους της FIFA. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δε θα μπορούσε να χωρέσει στο πρόγραμμά του ένα ταξίδι στο Σότσι για να παρακολουθήσει και να υποστηρίξει από κοντά τη «Σμπόρναγια».

Ο Πούτιν δεν θα ήταν στο γήπεδο, αλλά αυτό δεν αποτελεί είδηση για αυτό το Μουντιάλ, για το οποίο ο ίδιος είχε μοχθήσει αρκετά τα προηγούμενα χρόνια. Ο 65χρονος πρώτος πολίτης της Ρωσίας είχε βρεθεί στο γήπεδο μόνο στην πρεμιέρα της διοργάνωσης και τη νίκη της «Σμπόρναγια» με 5-0 επί της Σαουδικής Αραβίας.

Έκτοτε όμως, έχει αφήσει την ποδοσφαιρική σκηνή για τους συνεργάτες στην κυβέρνησή του. Για την ιστορική πρόκριση στα προημιτελικά επί της Ισπανίας, έδωσε τα συγχαρητήριά του στον ομοσπονδιακό τεχνικό της Ρωσίας Στάνισλαβ Τσερτσέσοφ τηλεφωνικά, ενώ στο γήπεδο είχε βρεθεί ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο πρώην πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Βιτάλι Μούτκο.

https://twitter.com/medvedevrussia/status/1013517191126441984?s=12

Αυτό είναι κάτι που σίγουρα δεν περίμεναν οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές. Να αφήσει δηλαδή ο Πούτιν την ευκαιρία παγκόσμιας προβολής που δίνει ένα Μουντιάλ. Και μάλιστα αυτό το Μουντιάλ, που ως τώρα ήταν κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της διοργανώτριας. Εύκολος όμιλος και ένας αντίπαλος που αποδείχθηκε «βατός» στη φάση των «16», αλλά και «βαρύ» ως όνομα και ιστορία που έδωσε στην πρόκριση της Ρωσίας διαστάσεις εθνικού θριάμβου. Κι όμως, ο Πούτιν έλειπε.

Μάλιστα την ώρα των ποδοσφαιρικών θριάμβων της Ρωσίας άφησε τον εκπρόσωπο Τύπου του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ να ενημερώνει τους εκπροσώπους του Τύπου για τις κινήσεις του. «ΦΥσικά και είδε το ματς από την τηλεόραση και επικοινώνησε με τους ανθρώπους της ομάδας» ήταν η λιτή ενημέρωση.

Ο Πούτιν, ο οποίος από τη στιγμή που ανατέθηκε το Μουντιάλ 2018 στην χώρα του, είχε δηλώσει γεμάτος αυτοπεποίθηση ότι «θα είναι το καλύτερο όλων των εποχών». Ο Πούτιν που είχε την ευκαιρία να επιβεβαιώσει αυτό που μαθαίνουν όλοι οι επισκέπτες του Μουντιάλ και της αχανούς χώρας, ότι η Ρωσία είναι μια φιλόξενη και χαρούμενη χώρα. Ο Πούτιν που εκτός από το Τζούντο και το χόκεϊ στον πάγο αγαπάει και το ποδόσφαιρο, όμως εξακολουθεί να λείπει για… δουλειές.

Ο Πούτιν μπορεί να βρίσκει ένα κενό μισής ώρας στο πρόγραμμά του για να βγει από το Κρεμλίνο και παρέα με τον πρόεδρο της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο να φωτογραφηθεί κλωτσώντας μια μπάλα στην Κόκκινη Πλατεία δίπλα στους θρύλους του ποδοσφαίρου όπως ο Ρονάλντο και ο Λόταρ Ματέους που βγάζουν κάποια συντάξιμα μεροκάματα από τη FIFA, ωστόσο το μήνυμα που στέλνει το επιτελείο του Ρώσου προέδρου μοιάζει περισσότερο να είναι το εξής: «Την ώρα που ο ρωσικός λαός απολαμβάνει ένα ποδοσφαιρικό ταξίδι και ένα υπέροχο Μουντιάλ, ο πρόεδρος εργάζεται σκληρά για ένα ακόμη καλύτερο αύριο»…

Πάντως πολιτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το διάστημα ο Πούτιν συναντήθηκε με τον σύμβουλο ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον αναφορικά με την συνάντηση κορυφής που θα έχει στο Ελσίνκι με τον πρόεδρο της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ την επομένη του τελικού του Μουντιάλ. Επίσης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Γιαε Ιν για την κατάσταση στην χερσόνησο της δυτικής Ασίας που η κατάσταση είναι ιδιαίτερα λεπτή, ενώ όταν η Ρωσία αντιμετώπιζε την Αίγυπτο στο δεύτερο παιχνίδι της σε αυτό το Μουντιάλ, ο Πούτιν ήταν στο Μινσκ της Λευκορωσίας για να συναντήσει τον πρόεδρο της χώρας Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Τα πράγματα μερικές φορές είναι πιο απλά απ’ ότι δείχνουν. Ο Πούτιν ανήκει στην κατηγορία των «θρύλων» στο παιχνίδι της πολιτικής. Οσο κι αν ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο ελπίζει να βγει μερικές φωτογραφίες ακόμη δίπλα του – ο Ελβετός παράγοντας δήλωσε στο πρακτορείο TASS ότι ελπίζει να έρθει σε περισσότερα ματς ο Πούτιν στο γήπεδο και όχι μόνο στον τελικό – ο πρόεδρος της Ρωσίας θα συνεχίσει απλώς να κάνει ό,τι έκανε πάντα. Το δικό του.

Αφήνει τις λεζάντες για τους άλλους και δείχνει ότι το «δικό του» παγκόσμιο power game είναι πάνω ακόμη κι απ’ το Μουντιάλ που διοργανώνει η χώρα του…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ