Ρωσία – Κροατία 2-2 (3-4 πέναλτι)

Ρωσία – Κροατία 2-2 (3-4 πέναλτι)

Ο Ιβάν Ράκιτιτς ευστόχησε στο τελευταίο πέναλτι και έστειλε την Κροατία στα ημιτελικά για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια. Άγγιξαν το «θαύμα» οι διοργανωτές - Ρώσοι μα υπέκυψαν εν τέλει μπρος στην παρέα του Ντάλιτς.

Η παράδοση ήταν με το μέρος των Ρώσων. Από το 1990 κι έπειτα οι διοργανωτές δεν έχουν χάσει προημιτελικό! Το υπέροχο γκολ του Τσερίσεφ στο 31′ δυνάμωσε τα… στατιστικά. Ωστόσο οι Κροάτες δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη. Το τέρμα του Κράμαριτς στο 39′ (1-1) έδωσε στην Κροατία λίγη ακόμα από την… αστερόσκονη του φαβορί που είναι έτοιμο για την… ανατροπή. Η ανατροπή δεν ήρθε ποτέ όμως και έτσι πήγαμε στην παράταση. Ούτε εκεί είχαμε νικητή, έτσι σειρά είχε η διαδικασία των πέναλτι. Εκεί μίλησαν οι ψυχραιμότεροι, οι πιο έμπειροι. Κι αυτοί ήταν οι Κροάτες που πήραν την πολυπόθητη πρόκριση στα ημιτελικά, 20 χρόνια μετά το Μουντιάλ της Γαλλίας.

Η Χρβάτσκα είχε την ποιότητα, την τεχνική, τον τίτλο του φαβορί. Η Ρωσία το πείσμα, τη θέληση, τον κόσμο. Ο Ιβάν Πέρισιτς λίγο πριν την συμπλήρωση μισής ώρας παιχνιδιού στο Σότσι, έφτασε κοντά στο 1-0 όμως η κεφαλιά – ψαράκι που επιχείρησε δεν βρήκε στόχο. Τρία λεπτά αργότερα, ο Ντένις Τσερίσεφ, έπειτα από συνεργασία με τον θηριώδη Τζιούμπα έκανε το 1-0.

Η αντίδραση των Κροατών ήταν άμεση. Ο Αντρέι Κράμαριτς με κοντινή κεφαλιά έφερε το παιχνίδι στα ίσα (1-1) κι όλα ξεκίνησαν από το μηδέν. Στην επανάληψη, στο 59ο λεπτό οι Κροάτες έφτασαν κοντά στην ανατροπή , όταν ο Πέρισιτς σημάδεψε το δεξί δοκάρι του Ακινφέεφ. Όμως η κανονική διάρκεια του αγώνα βρήκε τις δύο ομάδες στο 1-1.

Παράταση και πέναλτι

Στο 101ο λεπτό, ο  Ντομαγκόι Βίντα έδωσε τη λύση στην ομάδα του Ντάλιτς. Σηκώθηκε ψηλότερα από όλους μετά την εκτέλεση κόρνερ του μοναδικού για ακόμα ένα παιχνίδι  Μόντριτς και έκανε το 2-1. Ωστόσο τίποτα δεν είχε τελειώσει… Η διοργανώτρια Ρωσία που κανείς δεν υπολόγιζε έδωσε παράταση στα όνειρα των οπαδών της.  Ο Μάριο Φερνάντες έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Σούμπασιτς, ισοφαρίζοντας σε 2-2 στα τελευταία λεπτά της παράτασης και έστειλε την αναμέτρηση στα πέναλτι.

Στη… ρώσικη ρουλέτα, ο βραζιλιάνικης καταγωγής Φερνάντες ντύθηκε μοιραίος από ήρωας μέσα σε λίγα λεπτά. Η αρχή του κακού έγινε βέβαια με το χαμένο πέναλτι του Σμολόφ. Ο Ακινφέεφ από πλευράς του προσπάθησε να σηκώσει στις πλάτες του την ομάδα σταματώντας την εκτέλεση του Κόβασιτς όμως δεν ήταν αρκετό. Ο Ιβάν Ράκιτιτς ανέλαβε να εκτελέσει το τελευταίο πέναλτι και έδωσε στην ομάδα του την πολυπόθητη νίκη – πρόκριση (1-1, 2-2, πεν. 4-3) στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, δύο δεκαετίες μετά το Μουντιάλ του 1998!

Η διαδικασία των πέναλτι

Σμολόφ – απόκρουση Σούμπασιτς
Μπρόζοβιτς – γκολ
Τζαγκόεφ – γκολ
Κόβατσιτς – απόκρουση Ακινφέεφ
Μάριο Φερνάντες – άουτ
Μόντριτς – γκολ
Ιγκνασέβιτς – γκολ
Βίντα – γκολ
Κουζιάεφ – γκολ
Ράκιτιτς – γκολ

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Ρωσία (Στάνισλαβ Τσερτσέσοφ): Ακινφέεφ, Μάριο Φερνάντες, Κουπέτοφ, Ιγκνασέβιτς, Κουντριάσοφ, Τσερίσεφ (67′ Σμολόφ), Κουζιάεφ, Ζόμπνιν, Γκολόβιν (102′ Τζαγκόεφ), Σαμέντοφ (54′ Ερόχιν), Τζιούμπα (79′ Γκαζίνσκι)

Κροατία (Ζλάτκο Ντάλιτς): Σούμπασιτς, Βρσάλικο (97′ Τσόρλουκα), Λόβρεν, Βίντα, Στρίνιτς (74′ Πίβαριτς), Ράκιτιτς, Μόντριτς, Πέρισιτς (63′ Μπρόζοβιτς), Κράμαριτς (88′ Κόβατσιτς), Μαντζουκιτς, Ρέμπιτς

https://www.youtube.com/watch?v=R7D91SGzFcA

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ