Σςςςς ησυχία, αρχίζει το Μουντιάλ!

Σςςςς ησυχία, αρχίζει το Μουντιάλ!

Μουντιαλική τρέλα προ των πυλών. Άνοιξε την πόρτα...

Κάθε τέσσερα χρόνια, για περίπου ένα μήνα, ένας ολόκληρος πλανήτης «χορεύει» στους ρυθμούς του. Το αγκαλιάζει με μια θέρμη όμοια με εκείνη που η μάνα αγκαλιάζει το παιδί της. Αφήνεται στη μαγεία του. Πιθανόν τη μόνη εναπομείνασα. Την πιο ατόφια. Συνειδητοποιεί κανείς ότι δισεκατομμύρια άνθρωποι από άκρη σε άκρη του πλανήτη παθιάζονται με το ίδιο πράγμα; Όσα χρόνια και αν περάσουν θα συμβαίνει. Μην προσπαθείς να το προσεγγίσεις επιστημονικά, κοινωνικά, πολιτικά. Σεβάσου το. Είναι το μαγικό φίλτρο που σε κάνει και πάλι παιδί.

Ολόκληρη η γη περιμένει αυτό τον ένα μήνα. Μετρά αντίστροφα. Ένας μόλις μήνας κάθε τέσσερα χρόνια. Αρκεί (;)! Αρκεί σίγουρα για να ψάξεις για τα χαρτάκια και το άλμπουμ της Panini. Κάπου θα είναι φυλαγμένα! Μαζί τους θα βρεις και αναμνήσεις. Ξεχωριστές μα παράλληλα τόσο ίδιες με τις αντίστοιχες των φίλων σου. Με εκείνους που μεγαλώσατε μαζί. Με αυτούς που πάντα θα σας ενώνει μια μπάλα. Μια αλάνα. Ένα 5χ5. Μια τηλεόραση. Ένα Παγκόσμιο Κύπελλο.

Σςςς ησυχία, αρχίζει το Μουντιάλ και είναι τόση η αναμονή, που νιώθεις έναν ανεξήγητο και τόσο ευεργετικό ενθουσιασμό. Να είδες, μετατρέπεσαι ήδη σε παιδί. Είναι η ευκαιρία να δεις μπάλα συγκεντρωμένος απόλυτα σε εκείνη. Απογυμνωμένη (ει δυνατόν) από τις σκιές που δημιουργούν γύρω τις όσοι την εκφυλίζουν με την όποια παρέμβασή τους. Ποδόσφαιρο για το ποδόσφαιρο και τους 22 πρωταγωνιστές του που δίνουν για 90 λεπτά μια τέλεια άναρχη παράσταση. «Η τελευταία ιερή παράσταση των καιρών μας», σύμφωνα με τον διάσημο Ιταλό σκηνοθέτη, ποιητή, συγγραφέα, ζωγράφο… και ποδοσφαιριστή Πιέρ Πάο Παζολίνι.

Όλοι έχουν κάτι να θυμούνται. Μια ανάμνηση που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια ενός Μουντιάλ, για το Μουντιάλ. Άμεσα ή έμμεσα συνδεδεμένη μαζί του. Για παράδειγμα, το πιο συζητημένο γκολ του πλανήτη, «το χέρι του Θεού», ή η τέλεια εκτελεσμένη χορογραφία του Ντιέγκο Μαραντόνα στο ματς της Αργεντινής με την Αγγλία στις 22 Ιουνίου του 1986.  Είτε ιδωμένο μέσα από καθαρά ποδοσφαιρικά κριτήρια, είτε όπως το βίωσε ο βασανισμένος λαός της αργεντινής, είναι καθαρή μαγεία!

Ξεχνά κανείς μήπως την πρώτη (πικρή) συμμετοχή της Εθνικής Ελλάδας το 1994 στα γήπεδα των ΗΠΑ; Τότε που κρυφά όλοι θαύμαζαν την παρέα του Μπέμπετο και του Ρομάριο. Ή τις ιστορίες που υφάνθηκαν γύρω από το όνομα του Ρονάλντο (για το Φαινόμενο ο λόγος) στο Μουντιάλ του 1998; Τότε που η παρέα του Ζινεντίν Ζιντάν κατέκτησε το πρώτο της Παγκόσμιο Κύπελλο.

Κανείς δεν έχει ξεχάσει το Μουντιάλ της Ιαπωνίας και της Κορέας το 2002, τότε που τα ξυπνητήρια δούλευαν πυρετωδώς για να καταφέρει κανείς να είναι στις… επάλξεις την ώρα της δράσης. Ακόμα περισσότεροι έχουν στο μυαλό τους τις σκοτεινές στιγμές της υπέρλαμπρης καριέρας του Ζιζού, στον τελικό του Μουντιάλ του 2006, την κεφαλιά του δηλαδή στον αρχηγό της εθνικής Ιταλίας Μάρκο Ματεράτσι. Την αρτιότητα των Ισπανών στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής και τις… ενοχλητικές βουβουζέλες. Το εμφατικό 7-1(!) της Γερμανίας επί της Σελεσάο στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014. Τα δάκρυα των Βραζιλιάνων στις κερκίδες.

Οι αμέτρητες συζητήσεις πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τους αγώνες. Οι προβλέψεις, τα πειράγματα. Οι μπύρες και οι πίτσες (ναι, απαραιτήτως). Τα γέλια, η ένταση. Η παράδοση στο συναίσθημα, στις εκρήξεις, στο άγχος της στιγμής, στους πανηγυρισμούς που ακολουθούν. Μια διοργάνωση βουτηγμένη στο συναίσθημα. Μια διοργάνωση που όσα χρόνια και αν περάσουν όλοι θα την βλέπουν με τα μάτια της καρδιάς. Ένα φεστιβάλ εθνών. Σςςς ησυχία, αρχίζει το Μουντιάλ.

Ταξίδεψε, νοητά, στα γήπεδα της Ρωσίας. Στο πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο που θα διεξαχθεί σε δύο ηπείρους, Ευρώπη και Ασία. Στο πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο για τον Παναμά και την Ισλανδία. Στο πρώτο, μετά το 1958, στο οποία η Ιταλία θα είναι απούσα. Χάζεψε τους εκατομμύρια φιλάθλους που θα δώσουν το παρών στις κερκίδες δίνοντας πνοή, χρώμα, παλμό στα παιχνίδια. Δες τον Φαραώ Μοχάμεντ Σαλάχ και την Αίγυπτο, τον Βασιλιά της Καταλονίας Λιονέλ Μέσι και την Αργεντινή. Τον σούπερ σταρ Κριστιάνο Ρονάλντο και την Πορτογαλία, τον Τυφώνα Χάρι Κέιν και την Αγγλία, τον Μικρό Πρίγκιπα Αντουάν Γκριεζμάν και τη Γαλλία, τον νέο μάγο της Σελεσάο Νεϊμαρ και τη Βραζιλία, τον πολεμιστή Έντισον Καβάνι και την Ουρουγουάη. Σςςςς ησυχία, αρχίζει το Μουντιάλ!

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ