Γκίλφι Σίγκουρτσον : Στο «τιμόνι» μιας χαρισματικής γενιάς

Γκίλφι Σίγκουρτσον : Στο «τιμόνι» μιας χαρισματικής γενιάς

Η Ισλανδία στηρίζεται στον Γκίλφι Σίγκουρτσον της Έβερτον, προκειμένου να λάμψει στην πρώτη εμφάνιση στην ιστορία της σε τελική φάση Μουντιάλ και να αποδείξει πως η πορεία στο Euro 2016 δεν ήταν «φωτοβολίδα».

Δεν έχουν περάσει παρά δέκα μήνες, από την απόφαση της Έβερτον να τον αναδείξει ως την ακριβότερη μεταγραφή της ιστορίας της. Κάτι λιγότερο από 50 εκατ. ευρώ ξόδεψαν τα «Ζαχαρωτά» για τον Γκίλφι Σίγκουρτσον, για τον «εγκεφαλικό» μεσο-επιθετικό που τα… κάνει όλα και συμφέρει. Ή πιο σωστά που τα έκανε όλα, μιας και στο Μέρσεϊσάιντ στην πρώτη του χρονιά, λίγο οι τραυματισμοί και λίγο η «ατμόσφαιρα» δεν λες ότι του επέτρεψε να ξεκινήσει την απόσβεση. Μόλις 6 γκολ και 5 ασίστ σε 33 συμμετοχές, ο γεννημένος στο Ρέκγιαβικ 29άχρονος μέσος.

Με τη Σουόνσι την αμέσως προηγούμενη περιόδο είχε 10 γκολ και 14 ασίστ σε 40 ματς. Σε πτώση λοιπόν αλλά τέλος καλό όλα καλά. Διότι ο τελευταίος τραυματισμός του έθεσε σε κίνδυνο την παρουσία του στο Μουντιάλ, εκεί όπου αναμένεται για μια ακόμη φορά να «υπογράψει» φαρδιά πλατιά την προσπάθεια της Ισλανδίας (55 συμ, 18 γκολ). Της Ισλανδίας που έλαμψε στα γήπεδα της Γαλλίας και το Euro 2016, φτάνοντας ως την τελική «8άδα». Πέρασε αήττητη από τη φάση των ομίλων (1-1) με την μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης, Πορτογαλία), απέκλεισε ολόκληρη Αγγλία στο πρώτο νοκ άουτ κατέθεσε διαπιστευτήρια ως ότου πέσει στα… χέρια της οικοδέσποινας.

Αυτό ήταν μόλις το πρώτο της Euro. Αυτό που έρχεται είναι μόλις το πρώτο της Μουντιάλ. Καθόλου άσχημα για μια γενιά που έχει ήδη θέσει υποψηφιότητα ως η πλέον χαρισματική όλων των εποχών, μιας μικρής χώρας που όλα τα προηγούμενα χρόνια είχε συνδετικό κρίκο με το ποδόσφαιρο την καριέρα του Εϊντούρ Γκούντγιονσεν που αγωνίστηκε σε Τσέλσι, Μπαρτσελόνα, Μονακό πριν κάποια στιγμή τον δούμε και στα μέρη μας (ΑΕΚ 2011-12).

Η Ισλανδία, με πληθυσμό 340.000 κατοίκους και με μόλις 100 επαγγελματίες παίκτες, είναι η μικρότερη χώρα που έχει προκριθεί στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μάλλον αυτό το τελευταίο τα λέει όλα. Αποτυπώνει μια χαρά το μέγεθος της επιτυχίας. Και όσο για τους στόχους στα γήπεδα της Ρωσίας; Η μέθοδος παραμένει ίδια. Παιχνίδι, με το παιχνίδι και όπου βγει. Η Αργεντινή είναι το αφεντικό του ομίλου, αλλά ο υπόλοιπος σχηματισμός στη συγκατοίκηση (Νιγηρία, Κροατία) δίνει το δικαίωμα της διεκδίκησης. Με όπλο πρωτίστως τη σωστή τακτοποίηση πίσω από τη μπάλα. Την καλή αμυντική λειτουργία.

Στο ρόστερ των Ισλανδών και στο πλευρό του Σίγκουρτσον, βρίσκεται και ένας τρόπον τινά… δικός μας. Ο Άλφρεντ Φινμπόγκαον που προ διετίας πέρασε για μισή σεζόν από τον Ολυμπιακό. Τώρα είναι στη Άουγκσμπουργκ και η σεζόν που έφυγε του έφερε 12 γκολ! Ήταν η καλύτερη της καριέρας του, από την περίοδο 2013-14 όταν σκόραρε 29 με τη φανέλα της Χέρενφεϊν στην Ολλανδία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ