Λούκα Μόντριτς : Από τη φρίκη του πολέμου μέχρι το Μουντιάλ

Λούκα Μόντριτς : Από τη φρίκη του πολέμου μέχρι το Μουντιάλ

Ένας άνθρωπος που άντεξε τη φρίκη του πολέμου και τον ξεριζωμό, θα ηγηθεί της εθνικής Κροατίας στο Μουντιάλ. Ο Λούκα Μόντριτς θέλει να οδηγήσει την άκρως ταλαντούχα γενιά των Κροατών σε νέες δόξες.

Η ζωή του έχει γίνει βιβλίο χρόνια τώρα. Βιβλίο με τίτλο από εκείνους που πιθανόν τα λένε όλα. «Ο γιος του πολέμου», ο Λούκα Μόντριτς και η αδιάκοπη μάχη του ως την ανάδειξη του σε μια από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές φυσιογνωμίες των καιρών μας. «Το μυαλό» της Ρεάλ Μαδρίτης και των τριών διαδοχικών κατακτήσεων του Τσάμπιονς Λιγκ. Το μυαλό που άντεξε τη φρίκη του πολέμου… Γεννημένος το 1985 ένιωσε στο πετσί του όλη τη φρίκη του εμφυλίου που έκοψε τη Γιουγκοσλαβία σε κομμάτια, που έκοψε σπίτια και οικογένειες στα δύο.

Το χωριό του ένωνε τη Σερβία με την Κροατία και έγινε στόχος. Η οικογένεια του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την περιοχή, κυνηγημένη από τους Σέρβους αντάρτες. Όπως έφευγε, έβαλε φωτιά στο σπίτι. Ο πατέρας του έθεσε εαυτόν στις υπηρεσίες του κροατικού στρατού. Ο παππούς του, Λούκα -εργάτης στη συντήρηση της εθνικής οδού που ένωνε τη Δαλματία με τη Λίκα- εκτελέστηκε, μαζί με άλλους έξι ηλικιωμένους πολίτες, από τους Σέρβους, στις 18 Δεκεμβρίου του ’91.

Αυτή είναι η αφετηρία της ζωής του. Ξεριζωμός, προσφυγιά, πόνος μετακινούμενος από το ένα ξενοδοχείο στο άλλο, όπου του εξασφαλίζονταν λίγα μέτρα μακριά από τη φρίκη του πολέμου. «Αν με βλέπατε στα παιδικά μου χρόνια, θα διαπιστώνατε πως είχα πάντα μια μπάλα στα πόδια. Έπαιζα στους δρόμους με τους φίλους μου, ώσπου ο πατέρας μου με βοήθησε να πάρω το παιχνίδι πιο σοβαρά. Με πήγε στην τοπική ομάδα, όταν ήμουν 7 χρόνων» έχει αποκαλύψει ο ίδιος και στην περίπτωση του, το ποδόσφαιρο μέχρι να αποδειχθεί ευλογία, φάνηκε διέξοδος.

Πόσο μακριά αλλά και πόσο κοντά είναι για τον Λούκα Μόντριτς όλα αυτά. Πόσο δε μάλλον όταν έρχεται η ώρα να φορέσει το εθνόσημο. Αισίως μετρά πια 105 συμμετοχές, ακόμη ψάχνει όμως εκείνο το ένα τουρνουά που θα σημαδέψει τον… χάρτη. Όπως έκαναν το ΄98 στα γήπεδα της Γαλλίας, ο Σούκερ, ο Προσινέτσκι και τα άλλα (τότε) παιδιά, που έφτασαν ως την τρίτη θέση.

Το ταλέντο αυτής της φουρνιάς περίσσιο: Ο Μόντριτς έχει δίπλα του, τον Μάντζουκιτς (Γιουβέντους), τον Ράκιτιτς (Μπαρτσελόνα), τον Κόβασιτς (Ρεάλ), τον Πέρισιτς (Ίντερ). Αντικειμενικά όμως ο στόχος είναι σε πρώτη φάση η πρόκριση στους «16». Το φαβορί του ομίλου είναι η Αργεντινή, οι Κροάτες θέλουν να βάλουν από κάτω Ισλανδούς και Νιγηριανούς ώστε να μπουν στα νοκ άουτ. Η παρουσία στους «16» εξασφαλίζει την επιτυχία της αποστολής. Κάθε τι παραπάνω, για την ομάδα που απέκλεισε την Ελλάδα, από τα μπαράζ θα αλλάξει και τους όρους της συζήτησης.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ