Γοδίν: «Η ευτυχία του λαού της Ουρουγουάης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτό που κάνουμε»

Γοδίν: «Η ευτυχία του λαού της Ουρουγουάης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτό που κάνουμε»

Ηρεμία και ενθουσιασμός υπάρχει στο στρατόπεδο της Ουρουγουάης ενόψει του επικείμενου Μουντιάλ της Ρωσίας, όπως τόνισε σε συνέντευξή του ο αρχηγός της Ντιέγκο Γοδίν. 

Ένα έθνος 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων έχει ευτυχίσει να πανηγυρίσει δύο φορές την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου από το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα (το 1930 και το 1950). Ο κεντρικός αμυντικός της Ατλέτικο Μαδρίτης και αρχηγός της Σελέστε, Ντιέγκο Γοδίν, μίλησε στη Marca ενόψει της μεγαλύτερης γιορτής του ποδοσφαίρου.

Αναλυτικά όσα ειπώθηκαν:

Ήταν μια δύσκολη χρονιά με την Ατλέτικο. Είσαι κουρασμένος ενόψει του Μουντιάλ;

«Όχι, είμαι εντάξει, έχω πάρει κουράγιο μετά από μια υπέροχη σεζόν στην Ισπανία. Είμαι χαρούμενος και έχω αυτοπεποίθηση, έτοιμος να αγωνιστώ στο Παγκόσμιο Κύπελλο»

Είσαι αρχηγός. Νιώθεις το βάρος της ευθύνης;

«Πριν, ήμουν νεώτερος και λιγότερο συνειδητοποιημένος. Μέσα και έξω από το γήπεδο, η ευθύνη και η θυσία είναι μεγάλη το να ηγήσε της χώρας σου σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά το απολαμβάνω. Όχι γιατί νιώθω πως είναι το τελευταίο μου Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο ήρθε η πρόκριση. Αισθάνομαι περισσότερο σαν ο ηγέτης της ομάδας και συναισθάνομαι πολύ τους οπαδούς, γνωρίζω ότι η ευτυχία του λαού της Ουρουγουάης εξαρτάται πολύ από το τι κάνει αυτή η ομάδα»

Τόσο πολύ;

«Ναι. Επιπλέον, δεδομένης της εμπειρίας και της πεποίθησής μας, αυτό μπορεί να είναι ένα μεγάλο Παγκόσμιο Κύπελλο για μας, νιώθω έτσι, αλλά το ποδόσφαιρο θα έχει λόγο για το αν θα συνεχίσω ή όχι για την Ουρουγουάη μετά από αυτό Παγκόσμιο Κύπελλο»

Είσαι ανταγωνιστικό ζώο. Έχεις ένα τραχύ πρόσωπο στο γήπεδο και μια ευτυχισμένη πλευρά έξω από αυτό. Πώς μπορείς να το κάνεις αυτό;

[Γέλια] «Δεν είμαι τόσο κακός, πάντα αγωνίζομαι έτσι, από τη γέννησή μου, αλλά ξέρω πώς να γυρίζω τον διακόπτη και να αλλάζω από το πώς είμαι μέσα στο γήπεδο και πώς έξω από αυτό. Με τις αισθήσεις μου και τον έλεγχο όλων»

Ως νέος παίκτης ήσουν επιθετικός και ο Έντσο Φραντσεσκόλι ήταν το είδωλό σου. Δεν έχεις κουραστεί από τον αμυντικό ρόλο και από την καταδίωξη των επιθετικών;

«Ως παιδί, έπαιζα μπροστά, αλλά δεν είμαι κουρασμένος να είμαι στην άμυνα. Στην αρχή, ήταν δύσκολο, αλλά έμαθα να απολαμβάνω. Παίζοντας ως επιθετικός αποκόμισα πολλά πράγματα, αλλά το να είμαι αμυντικός απαιτεί η συγκέντρωση και η προσοχή σου να είναι στο μέγιστο. Αν αποτύχω, μπορούμε να χάσουμε και οποιοδήποτε επιθετικός μπορεί να επωφεληθεί, γνωρίζω ότι έτσι παίζω με αυτή την ευθύνη»

Πάντα λέγεται ότι η Ουρουγουάη ποτέ δεν έχει παρατήσει τίποτα. Γιατί;

«Νομίζω ότι είναι κάτι πολιτιστικό, ως χώρα, υποφέρουμε πολύ σε όλα και είμαστε λίγοι, αλλά είμαστε πάντα ειλικρινείς και δίκαιοι, στο ποδόσφαιρο έχουμε μεγάλα ονόματα αλλά δεν έχουμε κάνει ό,τι θα έπρεπε. Με αυτό το σύνθημα, αισθανόμαστε ισχυροί διότι μας καθρεφτίζει, τη φιλοσοφία και την ταπεινοφροσύνη μας»

Πιστεύετε ότι ο [Οσκαρ] Τάμπαρεζ θα αλλάξει τον τρόπο που παίζει; 

«Όχι, γνωρίζοντας τον, δεν το πιστεύω. Θα συνεχίσει να δυναμώνει αυτούς που είναι ήδη εδώ και να ενθαρρύνει τους νέους παίκτες. Είμαστε πολύ καλοί στην κατοχή της μπάλας τεχνικά καλά εξοπλισμένοι.

Παίζετε το ίδιο με την Ατλέτικο όπως και με την Ουρουγουάη. Αυτό είναι ένα πλεονέκτημα.

«Ναι, και οι δύο έχουν σταθερά συστήματα με το 4-4-2 … Δουλεύουμε πολύ καλά σαν ομάδα και μπορούμε γρήγορα να μετατρέψουμε την άμυνα στην επίθεση, έτσι νιώθω καλά όταν είμαι και με τους δύο»

Θέλετε να το κερδίσετε, υποθέτω, αλλά … τι θα ήταν ένα καλό Παγκόσμιο Κύπελλο; 

«Δεν μπορώ να συζητήσω τίποτα άλλο από το να κερδίσω. Αυτό είναι το όνειρό μου. Στη συνέχεια, θα το πάρουμε παιχνίδι με παιχνίδι. Πρώτον, θα πρέπει να περάσουμε από τη φάση των ομίλων»

Πώς φαντάζεσαι ότι θα αντιμετωπίσεις τον Μοχάμεντ Σαλάχ; Το πρώτο σας παιχνίδι είναι κόντρα στην Αίγυπτο.

«Ας δούμε τι θα συμβεί με τον τραυματισμό του, δεν τον έχω αντιμετωπίσει ποτέ, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι είναι πολύ γρήγορος και δεν μπορώ να τα βάλω μαζί του σε ένα ανοιχτό παιχνίδι»

Οπότε;

«Το ποδόσφαιρο δεν έχει να κάνει μόνο με το τρέξιμο, υπάρχουν άλλοι τρόποι να τον αμυνθείς, με τη βοήθεια συμπαικτών, τη μείωση των χώρων, αυτού του είδους τα πράγματα.

Μετά την Αίγυπτο, αντιμετωπίζεις την αγνώστου ποιότητας Σαουδική Αραβία.

«Θα δούμε βίντεο και θα μάθουμε πως παίζουν. Δεν είναι μεγάλο όνομα αλλά σήμερα κάθε ομάδα είναι ανταγωνιστική, πρέπει να σέβεσαι όλους τους αντιπάλους, επειδή πρόκειται για ένα Παγκόσμιο Κύπελλο.

Τι θα ήταν χειρότερο για εσένα να αντιμετωπίσεις τη Γαλλία του Αντουάν Γκριεζμάν ή την Ισπανία του Κόκε, του Σαούλ και του Ντιέγκο Κόστα;

«Αυτά τα παιχνίδια θα είναι πολύ σπάνια. Αγωνίζομαι με την Ουρουγουάη και δεν θα επικεντρωθώ σε τίποτα άλλο. Αλλά ναι, θα ήταν περίεργο … και ωραίο»

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ