Όταν πας στο Μουντιάλ με «μέσο»!

Όταν πας στο Μουντιάλ με «μέσο»!

Στο ποδόσφαιρο έχουν υπάρξει κατά καιρούς πολλές ενδιαφέρουσες οικογενειακές ιστορίες και to10.gr παρουσιάζει περιπτώσεις παικτών που αγωνίστηκαν σε Μουντιάλ με τη «βοήθεια» του πατέρα τους.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας σιγά σιγά πλησιάζει και οι απανταχού ποδοσφαιρόφιλοι προετοιμάζονται για τη μεγαλύτερη γιορτή του αθλήματος. Η σέντρα στα γήπεδα της Ρωσίας θα γίνει σε λιγότερο από ένα μήνα και συγκεκριμένα στις 14 Ιουνίου με τους διοργανωτές να υποδέχονται τη Σαουδική Αραβία.

Μερικές εβδομάδες πριν την έναρξη του Μουντιάλ, to10.gr έψαξε και βρήκε κάποιες ενδιαφέρουσες «οικογενειακές ιστορίες» παίκτη και προπονητή. Από το 1966 και την ιστορία του Οντίνο και του Μίλτον Βιέρα στην εθνική Ουρουγουάης, μέχρι και την τελευταία συνεργασία πατέρα και γιου ανάμεσα στον Μπομπ και τον Μάικλ Μπράντλεϊ στην εθνική ομάδα των ΗΠΑ στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Αφρικής.

Μπομπ και Μάικλ Μπράντλεϊ (Παγκόσμιο Κύπελλο 2010)

O πρώην προπονητής Μπομπ Μπράντλεϊ οδήγησε την ομάδα των ΗΠΑ και τον γιο του Μάικλ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 στη Νότια Αφρική. Σε αυτό το τουρνουά, η εθνική ομάδα της Αμερικής δεν κατάφερε να πάει πολύ μακριά, καθώς αποκλείστηκε στη φάση των «16», όμως πατέρας και γιος έμειναν στην ιστορία.

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα πως στη μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου στην Αφρική είναι και η τελευταία φορά που ένα διάσημο ζευγάρι πατέρα και γιου βρίσκονται μαζί στην ίδια διοργάνωση. Τέσσερα χρόνια αργότερα στο Μουντιάλ της Βραζιλίας δεν υπήρχε κανένα ιδιαίτερο ζευγάρι παίκτη-προπονητή. Τέλος να πούμε πως ο Μπομπ Μπράντλεϊ κάθισε στον πάγκο της Σουόνσι, αλλά απολύθηκε μετά από 11 παιχνίδια πρωταθλήματος λόγω της κακής συγκομιδής βαθμών.

Βλάντιμιρ και Βλάντιμιρ Βάις (Παγκόσμιο Κύπελλο 2010)

Ο μεσοεπιθετικός της Αλ Γκαραφά, Βλάντιμιρ Βάις εμφανίστηκε με τον πατέρα του και συνονόματο του Βλάντιμιρ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 στη Νότια Αφρική. Οι δύο άνδρες συνεργάστηκαν στην εθνική Σλοβακίας, καθώς ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού αγωνίστηκε ως παίκτης, ενώ ο πατέρας του ήταν ο τεχνικός των Σλοβάκων.

Ο πατέρας Βλαντιμίρ πρέπει να ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τον γιο του στο τουρνουά, αλλά και από την ομάδα του, διότι η οικογένεια Βάις συνέβαλε τα μέγιστα προκειμένου η Σλοβακία να προκριθεί στις «16» κορυφαίες ομάδες του Μουντιάλ, προτού αποκλειστεί από την Ολλανδία.

Ίλια και Ντούσαν Πέτκοβιτς (Παγκόσμιο Κύπελλο 2006)

Φέτος το καλοκαίρι η Σερβία θα είναι στον ίδιο όμιλο με τη Βραζιλία, την Ελβετία και την Κόστα Ρίκα. Οι πιθανότητες για τους Σέρβους να προχωρήσουν στην επόμενη φάση του Μουντιάλ δεν είναι πολλές. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 η Σερβία όμως συμμετείχε για δεύτερη φορά στην ιστορία της στην κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση μετά το 1998 και το τουρνουά της Γαλλίας.

Σε εκείνο το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Γερμανία έχει μείνει μια μοναδική στιγμή χαραγμένη στους φίλους του ποδοσφαίρου. Ο προπονητής των πλάβι, Ίλια Πέτκοβιτς κάλεσε τον γιο του Ντούσαν Πέτκοβιτς να παίξει ως αμυντικός. Αυτόματα αυτή η στιγμή έμεινε χαραγμένη, καθώς μπορεί η Σερβία να μην μάζεψε πόντο σε εκείνο το Μουντιάλ, όμως η οικογένεια Πέτκοβιτς έμεινε στην ιστορία ως μια από τις λίγες που είχαν παίκτη και προπονητή στην ίδια διοργάνωση και στην ίδια ομάδα.

Ζλάτκο και Νίκο Κράνιτσαρ (Παγκόσμιο Κύπελλο 2006)

Ο πρώην Κροάτης επιθετικός και παίκτης της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, Ζλάτκο Κράνιτσαρ είναι ένας εκ των κορυφαίων σκόρερ των Μουντιάλ. Πλέον, είναι ο ομοσπονδιακός τεχνικός της U-23 του Ιράν, ενώ η καριέρα του 61χρονου προπονητή ως ποδοσφαιριστή ξεκίνησε το μακρινό 1992 από τη Σεγέστα.

Οι περιπέτειες του τον έχουν φέρει σε πολλά μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας της Αιγύπτου. Το 2004 η η Κροατική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ανέθεσε στο Ζλάτκο τα ηνία της εθνικής ομάδας της χώρας με σκοπό να παίξει στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006. Οι σπουδαίοι ποδοσφαιριστές που διέθετε η Κροατία εκπλήρωσαν τον στόχο τους και βρέθηκαν στο Μουντιάλ της Γερμανίας.

Το αξιοσημείωτο γεγονός όμως δεν είναι ούτε η πρόκριση ούτε η συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο για την Κροατία, αλλά το όνομα του Νίκο Κράνιτσαρ στην τελική 23αδα της ομάδας. Ο 61χρονος προπονητής επέλεξε να πάρει μαζί του στο Μουντιάλ τον γιο του μετά από μια εκπληκτική χρονιά που έκανε με την Τότεναμ και να μείνει στην ιστορία ως μια από τις περιπέτειες πατέρα-γιου σε Παγκόσμιο Κύπελλο.

Τσέζαρε και Πάολο Μαλντίνι (Παγκόσμιο Κύπελλο 1998)

Η οικογένεια Μαλντίνι έχει τεράστια παράδοση στον χώρο του ποδοσφαίρου στην Ιταλία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτός που ξεκίνησε να γράφει ιστορία είναι φυσικά ο Τσέζαρε Μαλντίνι. Η καριέρα αυτού του μύθου συνδέεται με τα 12 χρόνια καταξίωσης της Μίλαν. Κέρδισε πρωταθλήματα Ιταλίας και Κύπελλο Πρωταθλητριών/ Champions League με τους ροσονέρι. Ο γιος του, Πάολο Μαλντίνι, συνέχισε την καριέρα του πατέρα του ως κεντρικός αμυντικός. Ο Πάολο μάλιστα κατάφερε να γίνει καλύτερος από τον πατέρα του με το πέρασμα του χρόνου.

Στην πραγματικότητα ο Πάολο Μαλντίνι αγωνίστηκε με τη φανέλα της Μίλαν για 25 χρόνια κατακτώντας τα πάντα. Πρωταθλήματα, Κύπελλα, αλλά και 5 (!) Champions League γράφοντας ιστορία. Ιστορία όμως έγραψε και με την εθνική Ιταλίας. Είχε συνολικά 126 συμμετοχές με το εθνόσημο, ενώ «άγγιξε» την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1994, όταν ηττήθηκε η σκουάντρα ατζούρα από τη Βραζιλία.

Αυτό που τον συνδέει με τον πατέρα του και η οικογένεια Μαλντίνι έμεινε στην ιστορία με χρυσά γράμματα είναι το Μουντιάλ της Γαλλίας το 1998. Ο Πάολο στα γήπεδα της Γαλλίας αγωνίστηκε με τα χρώματα της Ιταλίας, υπό την καθοδήγηση του πατέρα το Τσέζαρε, ο οποίος ήταν προπονητής.

Οντίνο και Μίλτον Βιέρα (Παγκόσμιο Κύπελλο 1966)

Όλη η ιστορία για τις παρουσίες πατέρα και γιου σε Παγκόσμιο Κύπελλο ξεκινούν από το μακρινό 1966 και το Μουντιάλ στην Αγγλία. Τότε ο προπονητής Οντίνο Λεονιέρ Βιέρα Παλασέρες κάλεσε τον γιο του Μίλτον Βιέρα Ριβέρο στην εθνική ομάδα της Ουρουγουάης. Σε εκείνο το τουρνουά η ομάδα της Νοτίου Αμερικής έφτασε μέχρι τα προημιτελικά της διοργάνωσης, ενώ η οικογένεια Βιέρα έγινε η πρώτη που συμμετείχε σε Παγκόσμιο Κύπελλο.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μίλτον Βιέρα είχε μια άκρως πετυχημένη καριέρα στο ελληνικό πρωτάθλημα με τη φανέλα του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ. Τέλος, ο Οντίνο «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 95 ετών κι ενώ ο γιος του ήταν 75 χρόνων.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ