Ερνέστο τι τους κάνεις; Ωδή στη μαγική χρονιά του Βαλβέρδε στην Μπάρτσα (pic/vid)

Ερνέστο τι τους κάνεις; Ωδή στη μαγική χρονιά του Βαλβέρδε στην Μπάρτσα (pic/vid)

Στη ρεβάνς με τη Θέλτα για το Κύπελλο, το απαιτητικό κοινό του Καμπ Νόου, το κοινό που έζησε την ομαδάρα του Πεπ, φώναξε ρυθμικά το όνομα του Βαλβέρδε. Και αυτό, είναι ίσως το μεγαλύτερο παράσημο για το «Μυρμήγκι», τον δικό μας Ερνέστο, που έχει την Μπάρτσα αήττητη από τα μέσα Αυγούστου.

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα δεν το κατάφερε. Ούτε ο Τίτο Βιλανόβα, ούτε ο Τάτα Μαρτίνο, ούτε ο Λουίς Ενρίκε. Η «κατάρα» του Ανοέτα κρατούσε από τον Μάιο του 2007, όταν τα γκολ του Αντρές Ινιέστα και το Σάμουελ Ετό, είχαν χαρίσει στην ομάδα του Φρανκ Ράικαρντ τη νίκη. Έκτοτε, η Μπαρτσελόνα δεν μπορούσε να κερδίσει στην έδρα της Ρεάλ Σοσιεδάδ. Έως χθες, το βράδυ της Κυριακής (14/1). Το τρένο των Μπλαουγκράνα, με τον Ερνέστο Βαλβέρδε στο… τιμόνι δεν εκτροχιάστηκε στη Χώρα των Βάσκων. Και δεν εκτροχιάστηκε, ενώ μέχρι το 35′ φαινόταν πως όχι μόνο θα το πάθει, αλλά και πως η σύγκρουση θα ήταν ιδιαίτερα σφοδρή.

Η Μπαρτσελόνα ήταν στα βράχια. Ο Βραζιλιάνος, άλλοτε φορ της Ρεάλ Μαδρίτης, Γουίλιαν Χοσέ άνοιξε το σκορ στο 11′. Ο Χουάνμι, που στο ξεκίνημά του θεωρήθηκε από τα μεγάλα ταλέντα της νέας φουρνιάς της χώρας, πήγε στην Αγγλία, απέτυχε και γύρισε στη μαμά πατρίδα, διπλασίασε στο 34′ τα τέρματα της ομάδας του. Στον πάγκο των γηπεδούχων, ο Εουσέμπιο Σακριστάν (πέρασε από την Μπαρτσελόνα ως ποδοσφαιριστής, την περίοδο 1988-1995, ως βοηθός του Ράικαρντ την πενταετία 2003-2008 και ως προπονητής της δεύτερης ομάδας την τετραετία 2011-2015) έβλεπε περιχαρής την ομάδα του να κάνει ένα αποφασιστικό βήμα για μια νίκη που θα της έδινε τεράστια βαθμολογική ανάσα και θα την έφερνε από την 15η, στην 8η θέση.

https://www.youtube.com/watch?v=-aFZP64c180

O Παουλίνιο, ο δεύτερος μέσος με τα περισσότερα γκολ στην Ευρώπη φέτος (ο Βραζιλιάνος χαφ έχει πετύχει τα διπλάσια γκολ από τους πρώτους σκόρερ της Ρεάλ Μαδρίτης στο πρωτάθλημα, μόνο ο Φλοριάν Τοβάν της Μαρσέιγ έχει περισσότερα, 9 έναντι 8) έδωσε στο 39′ το έναυσμα, μια ψυχολογική ανάταση ενόψει της συνέχειας. Στο δεύτερο ημίχρονο, η Μπαρτσελόνα παρουσιάστηκε μεταμορφωμένη. Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει. Είναι κάτι συνηθισμένο. Η ομάδα του Βαλβέρδε είναι η καλύτερη ομάδα στην Ισπανία (και) στα δεύτερα 45λεπτα. Έχει σκοράρει 35 γκολ, έχει δεχθεί μόλις τέσσερα και για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, ο απολογισμός της Ρεάλ Μαδρίτης είναι 9-11. Οι οδηγίες του Ερνέστο στην ανάπαυλα έπιασαν τόπο.

Οι παίκτες του έκαναν αυτούς της Σοσιεδάδ να μοιάζουν φαντάσματα των εαυτών τους στην επανάληψη και η κατάσταση «μύριζε» ολική ανατροπή. Ο Λουίς Σουάρες την ολοκλήρωσε με δύο γκολ, ένα στο 50′ (γκολ που θύμισε πολύ αυτό του Ετό κόντρα στον Παναθηναϊκό στις 2 Νοεμβρίου του 2005) και ένα στο 71′, ο Μέσι δεν θα μπορούσε να λείπει από την παράσταση και ήταν αυτός που έβαλε το κερασάκι στην τούρτα, με ένα φάουλ σκέτη μαγεία στο 85ο λεπτό. Έφθασε τα 591 γκολ στην καριέρα του, ξεπέρασε τον Κριστιάνο Ρονάλντο σε φάουλ στη La Liga (20 έναντι 19) και έσπασε το ρεκόρ του Γκερντ Μίλερ στα γκολ με ένα σύλλογο στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης (366 στον αριθμό), ενώ στη γενική κατάταξη των γκολ (ανεξαιρέτως αριθμού ομάδων) ισοφάρισε τον Τζίμι Γκρέιβς και κυνηγά πλέον μόνο τον Πορτογάλο άσο της Ρεάλ Μαδρίτης, που έχει επτά γκολ περισσότερα, με 74 ματς όμως παραπάνω στο ενεργητικό του.

https://www.youtube.com/watch?v=Fgjm24OAeQo

Ο Βαλβέρδε, αγαπητός -σχεδόν- καθολικά μετά τα δύο περάσματά του από τον Ολυμπιακό, αποθεώνεται στην Ισπανία. Το ήρεμο ύφος του, η σκληρή του δουλειά, η επιμονή του μετά τη συντριβή στο ισπανικό Super Cup και η εν τέλει παρουσίαση μιας λιγότερο θεαματικής (θέμα χρόνου είναι να θριαμβεύσει και σε αυτόν τον τομέα, ειδικά μετά την επιστροφή του Ντεμπελέ που θα μείνει λίγες ακόμα μέρες εκτός, καθώς ένιωσε χθες μυϊκές ενοχλήσεις και έχει υποστεί έναν μικροτραυματισμό και την ενσωμάτωση του Κουτίνιο που θα του λύσουν τα χέρια) αλλά περισσότερο κυνικής Μπαρτσελόνα, έχουν κάνει άπαντες να τον παραδεχθούν. Λένε πως οι ομάδες είναι ο καθρέφτης των προπονητών τους. Αυτό, ταιριάζει απόλυτα στους Μπλαουγκράνα. Δεν πανικοβάλλονται, δεν βιάζονται. Αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, ξέρουν όχι μόνο ότι θα βρουν τη λύση, αλλά και το πώς θα τη βρουν. Βασικός υπεύθυνος για αυτό, είναι ο Βαλβέρδε.

Στη μεγαλύτερη χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου έχουν ήδη αρχίσει να τον συγκρίνουν με τους προκατόχους του. Σε αυτό που συμφωνούν οι περισσότεροι, είναι ότι πρόκειται για τον καλύτερο κόουτς στην αλλαγή ενός εν εξελίξει παιχνιδιού που έχει «στραβώσει». Στην άμεση προσαρμογή στα νέα δεδομένα και την εύρεση της «συνταγής» που θα αλλάξει την κατάσταση. Καλύτερος και από τον Ράικαρντ, και τον αείμνηστο Βιλανόβα, και τον Λουίς Ενρίκε, ακόμα -κυρίως- και από τον Πεπ Γκουαρδιόλα, τους προπονητές δηλαδή της σύγχρονης εποχής που έχουν καθίσει στον πάγκο των Καταλανών, στον πάγκο όπου δεσπόζει επιβλητικά ένα «Μυρμήγκι», όπως είναι το παρατσούκλι που ακολουθεί τον 53χρονο κόουτς εδώ και πολλά χρόνια.

Το μυρμήγκι είναι μικρόσωμο, δουλεύει όμως σκληρά και δεν επαναπαύεται. Έτσι και ο Βαλβέρδε. Δεν κάθεται ποτέ στις δάφνες του, ψάχνει και βρίσκει πάντα κίνητρο για το περισσότερο, το καλύτερο, το τελειότερο. Ο Ερνέστο στοχεύει στην κορυφή και στο δρόμο προς αυτήν κατορθώνει πράγματα που τον Αύγουστο, μετά τη διπλή σφαλιάρα από τη Ρεάλ Μαδρίτης, έμοιαζαν ακατόρθωτα. Ξεπέρασε τον Πεπ Γκουαρδιόλα (23 νίκες, πέντε ισοπαλίες το 2010/11), έφθασε τα 29 ματς αήττητος (23 νίκες, έξι ισοπαλίες) και κυνηγά το απόλυτο ρεκόρ του Λουίς Ενρίκε (32 νίκες, επτά ισοπαλίες, 39 ματς αήττητος τη σεζόν 2015/16). Η ομάδα του έγινε η δωδέκατη στην ιστορία του ισπανικού ποδοσφαίρου που κλείνει τον πρώτο γύρο δίχως ήττα, ενώ έκανε και την τρίτη καλύτερη συγκομιδή βαθμών στην ιστορία μετά την ολοκλήρωση του πρώτου μισού σε πρωτάθλημα των είκοσι ομάδων. Το λες και επιτυχία…

Η Μπαρτσελόνα νίκησε στο Ανοέτα μετά από 11 χρόνια για το πρωτάθλημα, στο γήπεδο που έχουν επιτευχθεί μάλιστα τα περισσότερα γκολ στη φετινή Primera, πήρε το 59ο τρίποντό της σε 185 ματς στη Χώρα των Βάσκων, ανέτρεψε για 17η φορά στην ιστορία της ματς που έχανε με δύο γκολ διαφορά και έχει αφήσει τη Ρεάλ Μαδρίτης στο -19, με τους Μερένχες να είναι πιο κοντά στη ζώνη του υποβιβασμού, παρά στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. Τι λέει όμως ο Βαλβέρδε για όλα αυτά; «Μπορεί να χάσεις βαθμούς σε οποιοδήποτε γήπεδο. Είμαι όμως χαρούμενος που σπάσαμε την κατάρα του Ανοέτα και ειδικά για τον τρόπο που το κάναμε, ενώ βρισκόμασταν πίσω στο σκορ με δύο γκολ διαφορά. Δεν μεγαλοπιανόμαστε, δεν σκεφτόμαστε μεγάλα πράγματα, δεν μειώνουμε ποτέ τους αντιπάλους μας (σ.σ.: σε ερώτηση για τη διαφορά με τη Ρεάλ Μαδρίτης) πάμε βήμα βήμα και πιστεύω ότι μπορούμε να τα πάμε και καλύτερα». Πώς το είπαμε; Το μυρμήγκι είναι μικρόσωμο, δουλεύει όμως σκληρά και δεν επαναπαύεται. Έτσι και ο Ερνέστο…

https://www.youtube.com/watch?v=Q7BPYysYsac

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ