Μόνος του έχασε ένα νταμπλ…

Μόνος του έχασε ένα νταμπλ…

Δεν θυμάμαι ποτέ τον ΠΑΟΚ να έχει κερδίσει τόσο εύκολα ένα τελικό κυπέλλου, οπότε αυτό και μόνο λογικά σε οδηγεί να πεις μια δυο κουβέντες παραπάνω. Γράφει ο Αντώνης Καρπετόπουλος.

Διάβασα στο τέλος του τελικού του κυπέλλου τις δηλώσεις των ανθρώπων του ΠΑΟΚ. Δεν θέλω να αντιδικήσω καθώς καταλαβαίνω την συναισθηματική τους φόρτιση, αλλά και την ευτυχία τους: δεν θυμάμαι ποτέ τον ΠΑΟΚ να έχει κερδίσει τόσο εύκολα ένα τελικό κυπέλλου, οπότε αυτό και μόνο λογικά σε οδηγεί να πεις μια δυο κουβέντες παραπάνω. Αλλά αν όλα ήταν φέτος καλώς καμωμένα στην Τούμπα στα ματς με τον Ολυμπιακός και την ΑΕΚ και οι ίδιοι νοιώθουν θύματα μια συνομωσίας ή μιας πλεκτάνης, αυτό δεν αποδεικνύεται με τη νίκη σε ένα ματς: αποδεικνύεται αν κάνεις ακριβώς τα ίδια πράγματα σε μια ευρωπαϊκή διοργάνωση και δεν σε τιμωρήσουν.

Αν λοιπόν όλοι αισθάνονται θύματα μιας κάποιας αδικίας, ο δρόμος για να το αποδείξουν είναι εύκολος: στο πρώτο ευρωπαϊκό ματς μπορεί ν αρχίσουν να πετάνε αντικείμενα στον προπονητή της αντίπαλης ομάδας – ας του πετάξουν ό,τι θέλουν. Στο επόμενο μπορεί να μπουκάρει ένας Σαββίδης (οποιοσδήποτε) με τρεις μπράβους και να διακόψει το παιγνίδι δείχνοντας το κουμπούρι του. Αν όλα αυτά γίνουν και ο ΠΑΟΚ δεν τιμωρηθεί, τότε όχι μόνο έχει δίκιο, αλλά πρέπει να του δώσουν οι ελληνικές αρχές και το πρωτάθλημα: ούτε ο Υφυπουργός κ. Γιώργος Βασιλειάδης θα έχει πρόβλημα, ούτε φυσικά ο κ. Βαγγέλης Γραμμένος που θα λιποθυμήσει από τη χαρά του. Με λίγο θάρρος θα μάθουμε αν ο ΠΑΟΚ είναι θύμα πλεκτάνης: αν αυτό δεν συμβεί, νομίζω ότι έχουμε το δικαίωμα να πιστεύουμε πως απλά οι άνθρωποι λένε μπούρδες για να καλύψουν αυτή που είναι η μια και μοναδική αλήθεια της σεζόν που τελείωσε. Ότι δηλαδή ο ΠΑΟΚ έχασε ένα πρωτάθλημα μόνος του, από παραλείψεις και γελοιότητες της διοίκησής του.

Δεν υπήρξε ματς

Δεν υπήρξε καμία στιγμή του τελικού που ο ΠΑΟΚ να μην ήταν καλύτερος από την ΑΕΚ και δικαίως κέρδισε. Το σκορ θα μπορούσε να έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις αν ο Πρίγιοβιτς ήταν υποφερτός – η ΑΕΚ γλύτωσε μόνο με δυο γκολ εξαιτίας των τεράστιων προσωπικών λαθών του Σέρβου στην τελική προσπάθεια, αλλά και χάρη στον Βασίλη Μπάρκα, που ναι μεν ευθύνεται στη φάση του γκολ του Βιερίνια που έκρινε το παιγνίδι, πλην όμως γλύτωσε την ΑΕΚ σε ένα σωρό περιπτώσεις. Η ΑΕΚ είναι άδεια και με το κεφάλι στα σύννεφα εδώ και πάρα πολύ καιρό κι αυτό εγώ το χω επισημάνει: μια ομάδα που κερδίζει με το ζόρι τον Πλατανιά, τον Απόλλωνα και τον Λεβαδειακό και φέρνει ισοπαλία με την Κέρκυρα δεν μπορεί να γυρίσει το κουμπί και να παίξει καλά με τον ΠΑΟΚ, πόσο μάλλον όταν έχει χάσει στο φινάλε του πρωταθλήματος και παίκτες που την βοήθησαν.

Η ΑΕΚ έχει ξεμείνει εντελώς από λύσεις εξαιτίας της προηγούμενης κόπωσης – κατά τη γνώμη μου και ισοπαλία να τελείωνε το ματς στην Τούμπα, το πρωτάθλημα δεν θα το έπαιρνε γιατί έχει «κρεμάσει» και καιρό τώρα στηρίζεται σε 13-14 παίκτες. Χθες της έλειψε και ο τιμωρημένος Κονέ και ο Μασούντ (που είναι για να φεύγει) και ο Χριστοδουλόπουλος, ο οποίος κακώς φυσικά δεν ξεκίνησε. Η ιδέα του Χιμένεθ να χρησιμοποιήσει τον Μάνταλο (και ν ανοίξει κι άλλο το ματς…) στέρησε από την ΑΕΚ τρεξίματα και αμυντικές καλύψεις που στο παιγνίδι της ΑΕΚ είναι απαραίτητες: μιλάμε για μια ομάδα που παίζει για να κερδίζει με 1-0 κι αυτό χθες έμοιαζε αδύνατο. Το ματς φώναζε από την αρχή ότι η ΑΕΚ θα δεχτεί γκολ γιατί ούτε στην άμυνα δεν ήταν προσεχτική: αρκούσε να παίρνει μαζί του μακριά από την περιοχή ο Πρίγιοβιτς τον Τζιγκρίνσκι για να φτάνει ο Μπίσεσβαρ απέναντι από τον Μπάρκα. Αλλά η ΑΕΚ ποτέ δεν έδειξε φέτος τίποτα περισσότερο από μαχητικότητα, συγκέντρωση, τακτική προσήλωση και σεβασμό στον αντίπαλο – δεν είναι λίγα, αλλά δεν αρκούν να πάρεις το πρωτάθλημα, αν έχεις ένα απλά ποιοτικό αντίπαλο – πόσο μάλλον δεν αρκούν για να κάνεις ένα νταμπλ, που σου λείπει σαράντα χρόνια!

Ο ΠΑΟΚ στηριγμένος στην δύναμη της αδικίας τελείωσε τη σεζόν έχοντας ως βασικό κίνητρο να δείξει σε ένα και μοναδικό ματς ότι είναι καλύτερη ομάδα από την ΑΕΚ. Πιθανότατα ήταν πάντα: και στα δυο ματς του πρωταθλήματος, που έδωσε μαζί της δεν ήταν χειρότερός της. Χθες της έκανε πλάκα, αλλά ας πρόσεχε: μόνος του έβγαλε τα μάτια του. Αν όλοι στον ΠΑΟΚ πιστεύουν, μετά την ευκολία της χθεσινής νίκης, ότι η ΑΕΚ το πρωτάθλημα δεν το άξιζε και γιατί δεν είχε μια ομάδα ιδιαίτερα δυνατή, η αποτυχία του ΠΑΟΚ να το κερδίσει γίνεται ακόμα μεγαλύτερη. Το να χάσεις το πρωτάθλημα γιατί κάνεις σαχλαμάρες πονάει. Το να το χάσεις γιατί κάνεις σαχλαμάρες, ενώ είσαι τόσο πολύ καλύτερος, πονάει ακόμα περισσότερο.

Ο καλύτερος ήταν ο Ισπανός

Ποιος ήταν ο καλύτερος; Φυσικά ο διαιτητής Μπορμπαλάν και οι βοηθοί του. Ξεκίνησε με δυο αποφάσεις πολύ σπάνιες φέτος: έβγαλε κίτρινη κάρτα στο Μάτος στο δεύτερο μαρκάρισμα που κάνει κι έδωσε πέναλτι σε βάρος της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ – και τα δυο από Ελληνες διαιτητές ήταν σχεδόν απίθανο να τα δεις στην σεζόν που τελείωσε. Στη συνέχεια απέβαλε τον Μαουρίτσιο για ένα σκληρό φάουλ με απευθείας κόκκινη και στην ίδια φάση τον Βράνιες για τους γνωστούς ψευτοτσαμπουκάδες, που κάνει όλη τη χρονιά ατιμώρητος. Στο τέλος έδιωξε και τον Βαρέλα! Εχω την βεβαιότητα ότι τίποτα από αυτά δεν θα έκανε Ελληνας διαιτητής σε ματς των συγκεκριμένων ομάδων στο ελληνικό πρωτάθλημα. Αν ο Περέιρα εξευτέλισε τους Ελληνες διαιτητές δείχνοντας τους ότι είναι ανίκανοι ή διεφθαρμένοι και για αυτό πρέπει να ρθει ξένος διαιτητής για τον τελικό, ο Μπορμπαλάν τους γελοιοποίησε δείχνοντας τους τι σημαίνει κανονική διαιτησία. Η άψογη στάση του δείχνει ότι το αίτημα να ρθουν ξένοι διαιτητές του χρόνου – τουλάχιστον στα ντέρμπι – είναι απολύτως λογικό. Αλλά για αυτό θα σας γράψω αύριο.

Και τώρα τον λογαριασμό

Γιορτή φυσικά δεν υπήρξε και το μόνο που απομένει είναι να δούμε αν θα πληρώσει κανείς τον λογαριασμό της καφρίλας. Στο παιγνίδι είχαμε φωτοβολίδες ευθείας βολής από οπαδούς του ΠΑΟΚ, συμπλοκές ανάμεσα στην αστυνομία και οπαδούς της ΑΕΚ, καταστροφές και εισόδους οπαδών στον αγωνιστικό χώρο. Ακόμα κι αν οι παρατηρητές της ΕΠΟ δεν έχουν γράψει τίποτα (μη δυσαρεστήσουμε και κανένα…), είμαι περίεργος τι έχουν γράψει οι επικεφαλής της αστυνομίας στις εκθέσεις τους και αν θα κινηθεί ο υπεύθυνος αθλητικός εισαγγελέας με βάση το πλήθος των βίντεο και των δημοσιευμάτων που από χθες κυκλοφορούν. Θυμίζω ότι η βαθμολογία του πρωταθλήματος επικυρώθηκε την Παρασκευή. Ολες οι τιμωρίες (αφαιρέσεις βαθμών, τιμωρίες έδρας κτλ) αφορούν το επόμενο πρωτάθλημα: φέτος δεν έχει και τα βολικά για τιμωρίες play off.

Αν εκθέσεις δεν υπάρξουν και δεν τιμωρηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι θα μιλάμε για ένα ακόμα σκάνδαλο.

Πηγή: karpetshow.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ