ΑΕΚ – ΠΑΟΚ : Ο Σάββας Παντελίδης «σκανάρει» τον τελικό του Κυπέλλου

ΑΕΚ – ΠΑΟΚ : Ο Σάββας Παντελίδης «σκανάρει» τον τελικό του Κυπέλλου

Υπήρξε κρυπτονίτης και των δύο, επικρατώντας αμφοτέρων στην Τρίπολη. Ο προπονητής του Αστέρα, Σάββας Παντελίδης, αναλύει τον μεγάλο τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας.

Οι ήττες από ΠΑΣ Γιάννινα και Λαμία, η ισοπαλία κόντρα στη Λάρισα στις τρεις πρώτες αγωνιστικές του φετινού πρωταθλήματος, δεν είναι ακριβώς αυτό που θα περιέγραφε κανείς ως φιλόδοξο ξεκίνημα. Ο Αστέρας Τρίπολης που ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα στην 5η θέση και ετοιμάζει βαλίτσες για την επιστροφή του στην Ευρώπη μετά το 2015, χρειάστηκε την παρουσία ενός ανθρώπου που θα αναλάμβανε να πατήσει το restart. Ο άνθρωπος αυτός ακούει στο όνομα Σάββας Παντελίδης κι αν κάποιος είναι ο πλέον κατάλληλος να μιλήσει για τον επικείμενο τελικό του Κυπέλλου είναι εκείνος. Ο προπονητής που κατάφερε να «πληγώσει» και τους δύο, ο αναμορφωτής του Αστέρα…

Ο Έλληνας τεχνικός που πρόσφατα ανανέωσε το συμβόλαιο συνεργασίας του με τους Αρκάδες, «φωτογράφισε» τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, ο οποίος όπως χαρακτηριστικά τόνισε θα κριθεί στον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστεί ο κάθε ένας τις αδυναμίες του. Σύμφωνα με τον κ. Παντελίδη θα δούμε ένα κλειστό παιχνίδι, ανάμεσα σε δύο αντιπάλους που ο ένας μοιάζει να… έχει χτιστεί πάνω στις αδυναμίες του άλλου, συμπληρώνοντας ένα τέλειο παζλ προτερημάτων και αδυναμιών. Η ΑΕΚ με την ατσάλινη άμυνα, ο ΠΑΟΚ με την επίθεση- φωτιά και το… ισχυρό κίνητρο αμφοτέρων.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Ερωτηθείς για το ποιον θα επέλεγε από τους δύο: «Η ΑΕΚ είναι συμπαγής ομάδα, με τρεξίματα και συνεχή κίνηση. Σε κουράζει, πάντα θα βρει τον τρόπο να σε κερδίσει ακόμα και αν δεν βγάλει ποιότητα. Ο ΠΑΟΚ και σε κακή μέρα να βρεθεί, έχει ποδοσφαιριστές που μπορούν να πάρουν το παιχνίδι. Υπάρχει ταλέντο σε ατομικό επίπεδο, με μια ενέργεια μπορούν να σε σκοτώσουν. Όχι, ότι η ΑΕΚ δεν έχει ταλαντούχους ποδοσφαιριστές απλά νομίζω έχει επενδύσει περισσότερο στην ομαδικότητα και όχι στο ατομικό επίπεδο.»

Αξίζει να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο, ότι η πρωταθλήτρια ΑΕΚ είχε την τρίτη καλύτερη επίθεση στο φετινό πρωτάθλημα μεν, αλλά μόνο 12 γκολ παθητικό (η Κιτρινόμαυρη ήταν μακράν δηλαδή η καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος). Αντίθετα ο ΠΑΟΚ, που κράτησε αλώβητη την εστία του για αρκετά παιχνίδια στον πρώτο γύρο, το σημείο στο οποίο υπερτερεί είναι η επίθεση (δεύτερη καλύτερη, με 59 τέρματα).

Για τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες των δύο αντιπάλων: «Υπάρχει ταλέντο στην επίθεση, υπήρχαν παιχνίδια που πέτυχε πολλά επιθετικά. Η ΑΕΚ έπαιζε όσο χρειαζόταν για να πάρει το αποτέλεσμα. Δεν είχε ξεσπάσματα, δεν άνοιγε το παιχνίδι της, έμεινε σταθερή στο πλάνο της. Στην ΑΕΚ αμύνονται όλοι».

Τι παιχνίδι θα δούμε σε λίγες ώρες στο ΟΑΚΑ: «Πολύ πολύ κλειστό παιχνίδι, αυτό που θα έχει τον πρώτο ρόλο θα είναι οι επιθέσεις των ομάδων. Πόσο μπορεί ο ΠΑΟΚ να δημιουργήσει ευκαιρίες απέναντι σε μια άμυνα σαν της ΑΕΚ. Ενώ αντίθετα η άμυνα του ΠΑΟΚ αφήσει κενά στην άμυνα, θα έχει πρόβλημα αμυντικά, οι μπακ του είναι πολύ επιθετικοί. Έχουν αλλάξει αρκετά οι ομάδες από πέρυσι.»

Το σημείο κλειδί του τελικού: «Ο ένας χτισμένος στις αδυναμίες του άλλου. Οι δύο προπονητές θα προσέξουν τις αδυναμίες τους. Πιστεύω θα είναι πολύ κλειστό, εκτός αν γίνει κάτι στην αρχή και έτσι μια από τις δυο ομάδες αναγκαστεί να κυνηγήσει στο σκορ. Θα παίξει πάρα πολύ μεγάλο ρόλο το κίνητρο. Ο ένας θέλει να αποδείξει ότι μπορούσε να πάρει το πρωτάθλημα και ο άλλος να αποδείξει πως δίκαια το πήρε. Άρα ο καθένας αυτό το «τρικ» θα το χρησιμοποιήσει στην ομάδα του για να της δώσει ένταση στο παιχνίδι της και πάθος. Παράλληλα βέβαια θα υπάρχει και νευρικότητα».

Μην περιμένουμε ένα παιχνίδι με παράλληλες πάσες, ένα παιχνίδι κατοχής. Να περιμένουμε ένα παιχνίδι που θα μοιάζει με εκείνο της Τούμπας. Δηλαδή τους παίκτες να μην κυκλοφορούν ιδιαίτερα με την μπάλα, να προσπαθούν να παίξουν κάθετα και να προσπαθήσουν να βρουν τον αντίπαλο ανοργάνωτο όποιος μπορέσει και όποτε μπορέσει».

Πως θα επηρεάσει η παρουσία του Ισπανού ρέφερι; «Πιστεύω ότι οι παίκτες θα ασχοληθούν με το τι θα κάνουν στο γήπεδο και όχι με τις αποφάσεις του διαιτητή. Οι παίκτες θα θέλουν να αποφύγουν το λάθος, θα θέλουν να αποφύγουν το να τους βρει ο αντίπαλος ανοργάνωτους. Στο πώς θα αμυνθεί ο ΠΑΟΚ και πώς θα επιτεθεί η ΑΕΚ. Είμαι σίγουρος ότι ο ΠΑΟΚ θα επιτεθεί σωστά, το ζήτημα είναι πώς θα αμυνθεί. Ενώ για την ΑΕΚ είμαι σίγουρος ότι θα αμυνθεί σωστά το ζήτημα είναι πώς θα επιτεθεί».

Για την νοσούσα κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο: «Αντί να το χαιρόμαστε, πάντα βρίσκουμε κάτι για να γκρινιάξουμε. Ευθυνόμαστε όλοι. Νομίζω ότι συμπεριφερόμαστε σαν μικρά παιδάκια, από τον μεγαλύτερο που κρατάει τα ηνία μέχρι τον μικρότερο. Κοιτάμε απλά να βρούμε τον τρόπο να κερδίσουμε ένα παιχνίδι και βάζω και τον εαυτό μου μέσα. Γιατί κι εγώ έχω κάνει καθυστέρηση, έχω κρατήσει την μπάλα στα χέρια μου για να μην την πάρει ο αντίπαλος. Όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ