Πάκο Ερέρα: Από το πλευρό του Μπενίτεθ, στο «Κλ. Βικελίδης»

Πάκο Ερέρα: Από το πλευρό του Μπενίτεθ, στο «Κλ. Βικελίδης»

Τελευταία φορά που εργάστηκε εκτός Ισπανίας ήταν τη διετία 2004-06 στη Λίβερπουλ, στο πλευρό του Ράφα Μπενίτεθ. Ύστερα έπιασε το τιμόνι πολλών συλλόγων της Ιβιρικής και πια είναι έτοιμος να γυρίσει σελίδα αναλαμβάνοντας τον Άρη. Ο λόγος για τον Πάκο Ερέρα.

Γεννήθηκε στην Καταλονία στις 2 Δεκεμβρίου του 1953. Αγωνιστήκε ως μεσοεπιθετικός από το 1972 ως το 1986 κι ύστερα από περίπου πέντε χρόνια ξεκίνησε το «ταξίδι» του στην προπονητική. Ο λόγος για τον Φρανσίσκο «Πάκο» Ερέρα Λορένθο, ή πιο απλά Πάκο Ερέρα, τον πρώτο υποψήφιο για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Άρη στην επιστροφή του στα σαλόνια της μεγάλης κατηγορίας.

Η «σκοτεινή» τετραετία έφτασε στο τέλος της. Είναι ώρα για τον Άρη να «πάρουν εκδίκηση τα όνειρά του». Όπως όλα δείχνουν η προσπάθεια θα γίνει υπό τις οδηγίες του 65χρονου κόουτς που θα κουβαλήσει στη χώρα μας εμπειρία 26 χρόνων στο τιμόνι ομάδων του ισπανικού πρωταθλήματος. Από την άσημη Μπανταχόθ το μακρινό 1992, μέχρι στην Σπόρτινγκ Χιχόν που ήταν και η τελευταία επαγγελματική του στέγη.

Σε αυτή του την πορεία στους πάγκους απέκτησε και ορισμένα παράσημα. Για παράδειγμα τη διετία 2004-2006 θήτευσε δίπλα στον Ράφα Μπενίτεθ στη Λίβερπουλ τόσο ως βοηθός του, όσο και ως υπεύθυνος του τμήματος σκάουτινγκ. Μέχρι τότε είχε προπονήσει τις Μπανταχόθ (1992-1995), Νουμάνθια (1998, 2000), Μερίδα (1998-99), Αλμπαθέτε (2001-2002), Πόλι Εχίδο (2002), Ρεκρεατίβο Ουέλβα (2003).

Μετά την αποχώρησή του από τους Reds, επέστρεψε στην πατρίδα του και ανέλαβε καθήκοντα τεχνικού διευθυντή στην Εσπανιόλ για τρεις σεζόν. Το 2009 όμως σήκωσε και πάλι μανίκια και επέστρεψε στους πάγκους για τις (κατά σειρά) Καστεγιόν, Βιγιαρεάλ Β’ (αφού ο μέχρι τότε προπονητής της πρώτης ομάδας, προωθήθηκε στην πρώτη, ως αντικαταστάτης του Ερνέστο Βαλβέρδε) και Θέλτα την οποία οδήγησε μέχρι τα play – offs ανόδου το 2010-11 . Ό,τι άφησε στη μέση εκείνη τη χρονιά, το υλοποίησε τη δεύτερη, με τους Γαλιθιάνους να πανηγυρίζουν την προβίβασή τους στη La Liga!

Τον Φλεβάρη του 2013 όταν ισπανικά δημοσιεύματα τον ανέφεραν ως πιθανό αντικαταστάτη του Ζοσέ Μουρίνιο για τη Ρεάλ Μαδρίτης (!) εκείνος έφευγε από το Βίγο για να αναλάβει τη Σαραγόσα (2013-14). Από εκεί μετακόμισε στα Κανάρια Νησία και την Λας Πάλμας την οποία ανέβασε τη La Liga μετά από 13 ολόκληρα χρόνια κι ύστερα κίνησε για τη Ρεάλ Βαγιαδολίδ. Στη θητεία του στην ομάδα της Καστίλλης παρέλαβε για δύο μήνες το βραβείο του καλύτερου προπονητή του μήνα (στη Segunda Division).

Τελευταίος σταθμός της καριέρας του η Χιχόν. Την οποία ανέλαβε το καλοκαίρι του 2017. Έμεινε στον πάγκο της για 20 παιχνίδια (απομακρύνθηκε από τον πάγκο τον Δεκέμβρη). Συνολικά με τους Ερυθρόλευκους της πόλης μέτρησε 7 νίκες, 6 ισοπαλίες και 7 ήττες. Τους τελευταίους μήνες είναι σε αναζήτηση ομάδας κι έτοιμος για τη… μεγάλη ζαριά. Για την έξοδο από την Ιβηρική.

Την Κυριακή «παρών» στο Κλεάνθης Βικελίδης ήταν ο πάλαι ποτέ άσος της Ρεάλ Μαδρίτης και του Ολυμπιακού, Ραούλ Μπράβο, που όπως όλα δείχνουν θα είναι άμεσος συνεργάτης του. Απομένει μόλις μία αγωνιστική για την ολοκλήρωση του φετινού πρωταθλήματος της Football League. Μετά το ματς με την Αναγέννηση Καρδίτσας ο Άρης θα βάλει «ταφόπλακα» στην περιήγησή του στις μικρότερες κατηγορίες. Μέχρι τότε οι ιθύνοντες της ομάδας θα πρέπει να έχουν εξηγήσει στον πολύπειρο κόουτς τους στόχους της νέας σεζόν. Έπειτα θα απομένει μονάχα η επισημοποίηση…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ