Γκίκα Ποπέσκου: Από τη φυλακή, σύμβουλος πρωθυπουργού!

Γκίκα Ποπέσκου: Από τη φυλακή, σύμβουλος πρωθυπουργού!

Ο Ρουμάνος παλαίμαχος θα προσφέρει τις υπηρεσίες του στην κυβέρνηση της Βαλκανικής χώρας που θα φιλοξενήσει αγώνες του Εuro 2020

To Βουκουρέστι είναι μια από τις 12 πόλεις (ισάριθμων διαφορετικών Ευρωπαϊκών κρατών) που επιλέχθηκαν από την UEFA ως οικοδέσποινες του Euro 2020, το οποίο, αντίθετα με τα ειωθότα, θα απλωθεί σ’ ολόκληρη τη Γηραιά ήπειρο ώστε να εορταστεί, με τον προσήκοντα τρόπο, η συμπλήρωση 60 χρόνων από το παρθενικό Κύπελλο Εθνών του 1960!

Μεταξύ των γηπέδων που θα φιλοξενήσουν αγώνες της διευρυμένης διοργάνωσης (σ. αυξάνονται κι οι συμμετέχουσες ομάδες σε 24) είναι κι η Αρένα Νασιονάλα της Ρουμανικής πρωτεύουσας. Εκεί όπου είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν τρεις αναμετρήσεις, του 3ου ομίλου, του τουρνουά κι ένας αγώνας της φάσης των «16».

Έτσι, προκειμένου η Βαλκανική χώρα να είναι έτοιμη για το ιστορικό ορόσημο της συμμετοχής στη (συν)διοργάνωση του σούπερ Εuro – το οποίο οραματίστηκε κι υλοποίησε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας, Μισέλ Πλατινί – στράφηκε σε ένα παλαίμαχο (όπως κι ο Γάλλος άλλωστε) άσο.

Τον Γκιόργκε Ποπέσκου, ο οποίος διορίστηκε σύμβουλος του Ρουμάνου πρωθυπουργού Μιχάϊ Τουντόσε, ενόψει του μεγάλου Ευρωπαϊκού ποδοσφαιρικού ραντεβού που απέχει 2,5 χρόνια (στις 12 Ιουνίου 2020, στην Ρώμη, ο εναρκτήριος αγώνας του).   

Ο– κατά κόσμον- Γκίκα Ποπέσκου έλαβε την συγκεκριμένη, εξόχως τιμητική πρόσκληση από την κυβέρνηση της χώρας του την στιγμή που είχε μπει σε διαδικασία απόκτησης προπονητικού διπλώματος.  

Ποδοσφαιρικό τέκνο της Ουνιβερσιτατέα Κραϊόβα (1984-90), είχε ένα σύντομο δανεισμό (1988) στην Στεάουα, ομάδα του καθεστώτος Τσαουσέσκου, πριν φύγει για το εξωτερικό. Αϊντχόφεν (1990-94), Τότεναμ (1994-95) ήταν οι σταθμοί του πριν ενταχθεί στην Μπαρτσελόνα της μετά – Κρόϊφ εποχής, με τον Μπόμπι Ρόμπσον στον πάγκο και τον Ρονάλντο συμπαίκτη. Ισχυρή προσωπικότητα, θήτευσε κι αρχηγός της, τη 2ετία που έμεινε κάτοικος Βαρκελώνης. Η περιπλάνηση του περιείχε μια 4ετια (1997-2001) στην Γαλατασαράϊ, μια σεζόν στην Λέτσε και σύντομα περάσματα από Ντιναμό Βουκουρεστίου κι Αννόβερο όπου κρέμασε τα παπούτσια του.

Με την Εθνική του ήταν ο τρίτος, στα χρονικά, σε συμμετοχές (115), ενώ την οδήγησε σε 3 σερί Μουντιάλ (1990, 1994, 1998). Με κορυφαία στιγμή την 8αδα, στα Αμερικάνικα γήπεδα, το 1994. Στο βιογραφικό του επίσης περιλαμβάνονται δύο παρουσίες σε Εuro (1996, 2000). 

Όπως γίνεται αντιληπτό η καριέρα του, 6 φορές (1989, 1990, 1991, 1992, 1995, 1996) αναδειχθέντα κορυφαίου Ρουμάνου ποδοσφαιριστή, είναι πλούσια σε παραστάσεις από κορυφαίες διοργανώσεις. Γεγονός που προφανώς βάρυνε στην κυβερνητική απόφαση.

Η φυλάκιση για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» σε μεταγραφές

Η οποία, πάντως, προκάλεσε αντιδράσεις αφού είναι νωπές οι μνήμες της 4ης Μαρτίου του 2014 – παραμονή της αναγόρευσης Ποπέσκου ως προέδρου της Π.Ο. της χώρας- όπου, μαζί μ’ εφτά, ακόμη, άτομα, καταδικάστηκε για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» και φοροδιαφυγή σε μεταγραφές, εγχώριες και στο εξωτερικό. Στον 50χρονο παλαίμαχο είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης 3 ετών κι ενός μήνα.

Η επιλογή Ποπέσκου, ήταν ιδέα του αντιπροέδρου της Ρουμανικής Κυβέρνησης, Τσιολάκου, που υιοθέτησε ο πρωθυπουργός, Τουντόσε, ο οποίος αποκάλυψε ότι ανάλογη πρόταση έχει γίνει και στον ποδοσφαιρικό «διόσκουρο» (συμπαίκτης σε Εθνική, Στεάουα, Μπαρτσελόνα και Γαλατά) του, Χάτζι.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ