UEFA : Το χάσμα στην Ευρώπη δείχνει η έκθεση της UEFA

UEFA : Το χάσμα στην Ευρώπη δείχνει η έκθεση της UEFA

Μόλις 8,9 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο τα έσοδα των ελληνικών συλλόγων, όπως αναφέρει η έκθεση, «Μίδες» σε Αγγλία και Γερμανία.

Ιστορικό χαμηλό για τους ελληνικούς συλλόγους, που σύμφωνα με έκθεση της UEFA, βρίσκονται στις πολύ «κάτω» θέσεις όσον αφορά το ποσό των εσόδων κατά μέσο όρο.

Συγκεκριμένα, κάθε ελληνικός σύλλογος έχει έσοδα 8,9 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο, την ίδια στιγμή που στην Πρέμιερ Λιγκ το ποσό αυτό εκτοξεύεται στα 244,4 εκατ. ευρώ!

Η Μάντσεστερ Γιουναίτεντ ήταν η ομάδα που παρουσίασε τα μεγαλύτερα έσοδα στην Ευρώπη, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 32%, που την έφερε μπροστά από Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα, όπως αναφέρει η UEFA.

Σύμφωνα με την έκθεση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας για το ποδόσφαιρο, τα έσοδα μεταξύ των 700 κορυφαίων συλλόγων ανήλθαν σε 18,5 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2016, σε σύγκριση με 16,9 δισεκατομμύρια το προηγούμενο έτος και 2,8 δισεκατομμύρια το 1996.

Ωστόσο, στην ίδια έκθεση αναφέρεται πως σχεδόν το μισό από αυτό το ποσό, δηλαδή 9,1 δισεκατομμύρια ευρώ, προέχρχεται από μόλις 30 ομάδες, πράγμα που σημαίνει ότι το δημοσιονομικό χάσμα μεταξύ της «ελίτ» και των υπολοίπων αυξήθηκε.

Στην Πρέμιερ Λιγκ τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα ήταν τόσο υψηλά που για παράδειγμα η Μπόρνμουθ (13η στο πρωτάθλημα αυτή τη στιγμή), κέρδισε τα ίδια χρήματα με την τρεις φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης Ίντερ.

Όσον αφορά τα έσοδα της Μάντσεστερ Γιουναίτεντ για το 2016, αυτά έφτασαν τα 689 εκατ. ευρώ, έναντι 521 το 2015. Ακολούθησαν η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης (και οι δύο με 620 εκατ.), η Μπάγερν (592 εκατ.), το Παρί Σεν Ζερμέν (542 εκατ.) και η Μάντσεστερ Σίτι (533 εκατ.).

Το λειτουργικό κέρδος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ύψους 232 εκατομμυρίων ευρώ ήταν επίσης το υψηλότερο, ακολουθούμενο από τη Ρεάλ Μαδρίτης, την Παρί Σ.Ζ, τη Μπάγερν, την Άρσεναλ και την Μάντσεστερ Σίτι.

Η Γιουνάιτεντ επιβαρύνθηκε επίσης με το υψηλότερο καθαρό χρέος των 561 εκατομμυρίων ευρώ, μπροστά από τη Μπενφίκα, τη Μίλαν, τη Γιουβέντους και τη Λίβερπουλ.

Η Πρέμιερ Λιγκ, όπως επιβεβαίωσε η έκθεση, είναι μακράν πρώτη σε έσοδα στην Ευρώπη, καθώς κάθε ομάδα της κερδίζει 244,4 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο.

Ακολουθεί η γερμανική Bundesliga με 149,6 εκατομμύρια ευρώ ανά σύλλογο, η Ισπανία (126,3 εκατ.) και η Ιταλία (100,2 εκατ.).

Δραματική ήταν η μείωση των εσόδων ακόμα και σε παραδοσιακές ποδοσφαιρικές χώρες όπως η Ολλανδία (26,7 εκατ.) και η Πορτογαλία (20,3 εκατ.).

Οι ελληνικές ομάδες, σύμφωνα με την έκθεση, κέρδισαν κατά μέσο όρο 8,9 εκατ. ευρώ, ενώ τα στοιχεία για την Ανατολική ευρώ ήταν ακόμη χειρότερα, με την Ουγγαρία να βρίσκεται στα 5 εκατ. ευρώ ανά σύλλογο, την Τσεχία στα 4,4 εκατ και την Σλοβενία στο 1,5 εκατ.

«Για άλλη μια φορά, δεν μπορούμε παρά να σημειώσουμε ότι η πόλωση των εμπορικών εσόδων και των χορηγιών μεταξύ της κορυφαίας κατηγορίας των συλλόγων και των υπόλοιπων αυξάνεται», δήλωσε ο Πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσεφερίν και συμπλήρωσε:

«Ως επιτηρητές του παιχνιδιού, η UEFA πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι το ποδόσφαιρο παραμένει ανταγωνιστικό, ακόμη και όταν οι οικονομικές διαφορές ενισχύονται από την παγκοσμιοποίηση και την τεχνολογική αλλαγή».

Ο αναλυτής της UEFA, Σέφτον Πέρι, δήλωσε ότι «μόνο ένας περιορισμένος αριθμός συλλόγων είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί πλήρως τις τεράστιες εμπορικές ευκαιρίες που προσφέρει η παγκόσμια αγορά».

Η κυριαρχία της Πρέμιερ Λιγκ φαίνεται από το γεγονός ότι 16 από τις 20 κορυφαίες ομάδες όσον αφορά τα εγχώρια έσοδα ήταν από την Αγγλία με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να βρίσκεται στην κορυφή με 146 εκατομμύρια, περνώντας τη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Μπαρτσελόνα.

Η Μπόρνμουθ κέρδισε 99 εκατομμύρια ευρώ, όσα και η Ιντερ που μαζί με τη Γιουβέντους ήταν οι δύο εκπρόσωποι τα Serie A στις 20 πρώτες.

Οι δαπάνες των μεταγραφών, από την άλλη, έφτασαν τα επίπεδα ρεκόρ των σχεδόν 5,6 δισεκατομμυρίων ευρώ το καλοκαίρι του 2017, ενώ 6 από τις 20 ακριβότερες μεταγραφές στην ιστορία καταγράφηκαν τότε.

Τέλος, η Άρσεναλ ήταν η ομάδα που είχε τα υψηλότερα έσοδα από όσον αφορά τα εισιτήρια. Η UEFA ανέφερε ότι οι Κανονιέρηδες κέρδιζαν 97,8 ευρώ ανά θεατή, με την τιμή αυτή να είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη, με τις Τσέλσι, Ρεάλ Μαδρίτης, Λίβερπουλ, Μπάγερν, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μπαρτσελόνα, Γκαλατασαράι, Μάντσεστερ Σίτι και Γουέστ Χαμ να ακολουθούν.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ