ΑΕΚ – Ντινάμο Κιέβου : Οι πρώτες αντιδράσεις και το παρελθόν

ΑΕΚ – Ντινάμο Κιέβου : Οι πρώτες αντιδράσεις και το παρελθόν

Με την δυνατή αλλά όχι άτρωτη Ντινάμο Κιέβου κληρώθηκε η ΑΕΚ στους 32 του Europa League και to10.gr καταγράφει τις πρώτες αντιδράσεις και θυμάται το παρελθόν των Ουκρανών κόντρα σε Ελληνικές ομάδες.

Με χαμόγελα από πλευράς παικτών αλλά και δηλώσεις προσγείωσης από πλευράς Μανόλο Χιμένεθ υποδέχθηκαν στην ΑΕΚ τον αντίπαλο που έβγαλε η κληρωτίδα για τη φάση των 32 του Europa League: Την Ντινάμο Κιέβου.

«Η αλήθεια είναι ότι η Ντιναμό Κιέβου δεν είναι ένας αντίπαλος που θα επιθυμούσα, κυρίως γιατί έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με την οποία κληρωθήκαμε το καλοκαίρι στον προκριματικό του Champions League. Μπορεί να μην έχει την ίδια φήμη με ομάδες όπως η Άρσεναλ ή η Ατλέτικο Μαδρίτης αλλά έχει την ίδια δύναμη και την ίδια ποιότητα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ισπανός τεχνικός. 

Ως δύο παιχνίδια που η ΑΕΚ θα πρέπει να απολαύσει χωρίς άγχος, χαρακτήρισε αυτά που έρχονται με την Ντιναμό Κιέβου ο Μηνάς Λυσάνδρου, ενώ μπορείτε να θυμηθείτε την «ακτινογραφία» της προσεχής αντιπάλου της Ένωσης τόσο από to10.gr, όσο και από την επίσημη ιστοσελίδα του Δικεφάλου.

Από πλευράς Ντινάμο δεν υπήρξε κάποια επίσημη αντίδραση μέσω δήλωσης αξιωματούχου του συλλόγου, παρά μόνο η ανακοίνωση στην ιστοσελίδα για το αποτέλεσμα της κλήρωσης.

Η ΑΕΚ θα δώσει τον πρώτο της αγώνα κόντρα στον ουκρανικό σύλλογο στις 15 Φεβρουαρίου στο ΟΑΚΑ και η ρεβάνς θα γίνει μια εβδομάδα αργότερα, στις 22 Φεβρουαρίου στο Ολιμπίνσκι του Κιέβου (η φετινή έδρα του τελικού του Champions League).

https://twitter.com/AEK_FC_OFFICIAL/status/940195839338827776

«Πρωτάρα» με Ουκρανούς η ΑΕΚ, το παρελθόν της Ντινάμο με ελληνικές ομάδες

Η ΑΕΚ δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ στην ιστορία της σύλλογο από την Ουκρανία σε επίσημη αναμέτρηση, με την Ντινάμο Κιέβου ωστόσο να έχει «παρελθόν» με ομάδες από την χώρα μας, έχοντας συναντήσει τους υπόλοιπους τρεις μεγάλος.

Το 1975/76 αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό για τη φάση των 32 του -τότε- Ευρωπαϊκού Κυπέλλου. Ο πρώτος αγώνας έγινε στις 17 Σεπτεμβρίου στην Τούμπα, με τις δύο ομάδες να έρχονται ισόπαλες 2-2 (35′ Κρητικόπουλος, 63′ Αϊδινίου / 27′ Κολότοφ, 30′ Μπουριάκ), στην ρεβάνς όμως η Ντινάμο επικράτησε 1-0 (66′ Ονιστσένκο) και πήρε το εισιτήριο για την επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Την επόμενη χρονιά, αυτή τη φορά στη φάση των 16, βρήκε στο δρόμο της τον ΠΑΟΚ. Οι Θεσσαλονικείς δεν μπόρεσαν να αντισταθούν στην ανωτερότητα των Ουκρανών, οι οποίοι με δύο νίκες (4-0 εντός, 12′, 22′, Μπουριάκ, 27′ Κολότοφ, 60′ Σλομποντιάν και 0-2 εκτός, 73′ Κολότοφ, 82′ Μπλαχίν) πέταξαν για τα προημιτελικά.

Τη σεζόν 1998/99, στο Champions League πλέον, Ντινάμο (τερμάτισε πρώτη) και Παναθηναϊκός (τερμάτισε τελευταίος) συναντήθηκαν στον 5ο όμιλο, με τις δύο ομάδες να κερδίζουν τα παιχνίδια στην έδρα τους με το ίδιο σκορ: 2-1.

Στις 16 Σεπτεμβρίου οι Πράσινοι υποδέχθηκαν στο Νίκος Γκούμας την ομάδα του Βαλερί Λομπανόφσκι, η οποία προηγήθηκαν στο 31′ με τον Ρεμπρόφ. Οι παίκτες του Βασίλη Δανιήλ όμως έκαναν την ανατροπή και με δύο γκολ στο δεύτερο ημίχρονο (56′ Μίκλαντ, 69′ Λυμπερόπουλος) πήραν το τρίποντο, ξεκινώντας με νίκη τις υποχρεώσεις τους στη φάση των ομίλων. Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο νυν πρόεδρος της ΚΕΔ, Βίτορ Μέλο Περέιρα.

Στις 25 Νοεμβρίου το 1998 οι δύο ομάδες διασταύρωσαν τα ξίφη τους στο Ολιμπίσκι, με τον Παναθηναϊκό να ψάχνει αποτέλεσμα, το οποίο θα τον κρατούσε πολύ γερά μέσα στο κόλπο της κατάκτησης της πρώτης θέσης. Οι πράσινοι προηγήθηκαν μάλιστα με τον Λαγωνικάκη στο 36′, δεν άντεξαν όμως στην αφόρητη πίεση που τους ασκήθηκε στο δεύτερο ημίχρονο, δέχθηκαν δύο γκολ (72′ Λεμπρόφ, 80′ αυτ. Μπασινάς) και έφυγαν ηττημένοι από το Κίεβο.

Ντινάμο Κιέβου και Παναθηναϊκός είχαν συναντηθεί και στον πρώτο όμιλο τη σεζόν 1995/96, με την πρώτη να επικρατεί μάλιστα 1-0 στην πρεμιέρα, εν συνεχεία όμως το αποτέλεσμα ακυρώθηκε και οι Ουκρανοί αντικαταστάθηκαν από την Άαλμποργκ καθώς κατηγορήθηκαν για -αποτυχημένη- προσπάθεια δωροδοκίας του διαιτητή Αντόνιο Λόπες Νιέτο.

https://twitter.com/AEK_FC_OFFICIAL/status/940197127527063552

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ