Εθνική Ελλάδας : Στην Εθνική οδό για το Euro 2020

Εθνική Ελλάδας : Στην Εθνική οδό για το Euro 2020

Ο ερχομός του 2018 βρίσκει την Εθνική σε αγωνιστική αδράνεια, από τη στιγμή που επίσημους αγώνες θα έχει πια από τον Σεπτέμβριο, αλλά και σε προετοιμασία ακριβώς για την έναρξη των προκριματικών του Euro 2020.

Ο ερχομός του 2017 είχε βρει την Εθνική να διεκδικεί δύο στόχους. Ο πρώτος ήταν η πρόκριση στο Μουντιάλ της Ρωσίας. Ο δευτερος να ξανακερδίσει τον εαυτό της. Από τα δύο, πέτυχε το δεύτερο, ίσως και το πιο σημαντικό. Ο ερχομός του 2018 πια την βρίσκει σε αγωνιστική αδράνεια, από τη στιγμή που επίσημους αγώνες θα έχει πια από τον Σεπτέμβριο, αλλά και σε προετοιμασία ακριβώς για τότε. Για την έναρξη των προκριματικών του Euro 2020.

Το 2017 αφήνει για την Εθνική πίσω της έναν αποκλεισμό. Αυτόν στα μπαράζ με την Κροατία, η οποία χάρη σε εκείνο το τόσο εμφατικό 4-1 στο Ζάγφκρεμπ (μαζί με το 0-0 στο Καραϊσκάκη) πήρε το εισιτήριο για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018. Αφήνει, όμως, πίσω της και κέρδη. Όλα αυτά που τους 12 μήνες της χρονιάς η οποία έφυγε βρήκε και πάλι το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα και τα οποία έλειψαν τόσο πολύ από το 2014 και μετά, που θα πίστευε κανείς ότι είχαν χαθεί για πάντα.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΜΙΚΑΕΛ ΣΚΙΜΠΕ


Το 2017, όσον αφορά στην Εθνική, ολοκληρώθηκε με την ανανέωση του συμβολαίου του Γερμανού τεχνικού. Για όσους το ξεχνούν, ο Μίκαελ Σκίμπε βρίσκεται σε μέρη μας από τα τελειώματα τουθ 2015. Αλλά από το ξεκίνημα των προκριματικών του Μουντιάλ. Οι διεθνείς λένε ότι τα πάντα άρχισαν στα φιλικά το καλοκαίρι του 2016 στην Αυστραλία. Αλλά εμείς τα είδαμε στο ποδαρικό του 2017. Το πρώτο παιχνίδι που έδωσε η Εθνική μας μέσα στη χρονιά που αποχαιρετήσαμε ήταν στο Βέλγιο. Ανήμερα μάλιστα, 25ης Μαρτίου. Τότε, δηλαδή, που όλοι μας λίγο – πολύ δεχτήκαμε ότι η Εθνική μας ξαναέγινε ομάδα. Το τελικό 1-1 με εμφάνιση αλά Ρεχάγκελ, έστω αλά Σάντος, δημιούργησε τις πρώτες καλές μαρτυρίες για τον Γερμανό. Αυτός ήταν τελικά και ο λόγος που ανανέωσε το συμβόλαιό του με την Εθνική, παρά τον αποκλεισμό από το Μουντιάλ. Με συστάσεις που έδωσαν οι ίδιοι οι παλιοί διεθνείς, κυρίως Παπασταθόπουλος και Τοροσίδης, οι οποίοι ήθελαν να μην διακοπεί αυτό που έχει ξεκινήσει στην ελληνική ομάδα με τον Σκίμπε στο τιμόνι.

ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ – ΤΟΡΟΣΙΔΗΣ


Κατάλληλη πάσα για να συνεχίσουμε με τους αρχηγούς. Οι δυο τους, περισσότερο από ποτέ από το Μουντιάλ και μετά, το πήραν πλέον πάνω τους. Ανέλαβαν πρωτοβουλίες, μίλησαν με τους διεθνείς, έδειξαν ακόμη και με τη γλώσσα του σώματος ότι αποτελούν τις δύο βασικές κολώνες. Εστειλαν και μήνυμα πρόκρισης στο Euro 2020. «Αλλιώς δεν θα έχει και νόημα να συνεχίσουμε», είπαν σχεδόν με ένα στόμα. Παπασταθόποθυλος και Τοροσίδης, ο τρόπος με τον οποίο λειτούργησαν για την Εθνική μας αυτή τη χρονιά, σίγουρα μπαίνουν στη λίστα με τα κέρδη. Δεν είναι μόνο τι έκαναν οι ίδιοι. Είναι και πώς παρασύρουν τους υπόλοιπους.

ΠΟΙΟΙ ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΟ


Σε όλο αυτό το διάστημα η Εθνική είχε και αγωνιστικά κέρδη σε πρόσωπα. Δεν μιλάμε μόνο για τους βασικούς, που έτσι κι αλλιώς ήταν οι αναμενόμενοι. Δηλαδή, οι δύο αρχηγοί, ο Καρνέζης, ο Μανωλάς, ο Μάνταλος, ο Φορτούνης, ο Μήτρογλου, ο Σάμαρης. Λίγο πολύ αυτοί θα είναι και στην επόμενη ημέρα βασικοί πυλώνες της Εθνικής. Ο Σκίμπε σε αυτή τη διαδρομή δημιούργησε και «δικά του παιδιά». Εκείνος τούς έδωσε διάρκεια ή κάποιους κάλεσε για πρώτη φορά, εκείνος τους εμπιστεύτηκε, εκείνος πορεύτηκε μαζί τους, εκείνος θα συνεχίσει πιθανότατα να τους έχει εκεί. Σταφυλίδης, Δώνης, Ρέτσος, Ζέκα, Κουρμπέλης, Μπακασέτας, Ταχτσίδης. Ο Χριστοδουλόπουλος που επέστρεψε. Ο Πέλκας που επίσης πια κλήθηκε κι έπαιξε. Ο Καρέλης, που επιστρέφει από τον τραυματισμό και θα επιστρέψει και στην Εθνική. Εκείνος, ο Σκίμπε, πια καλείται και να τους αξιοποιήσει όλους. Να ενώσει τις γενιές και να βγάλει αποτέλεσμα. Άλλωστε το ζητούμενο πια δεν είναι να «ξαναγίνουμε ομάδα». Αλλά να «ξαναπάμε σε τελική φάση».

ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΕΙΣΑΝ


Στις αποστολές είτε ήταν συνεχώς, είτε με διακοπές. Άρα, ήταν πάντα και στο μυαλό του Σκίμπε. Αλλά για την ώρα δεν έπεισαν για να πάρουν πολλές ευκαιρίες από τον Γερμανό. Γιαννιώτας, Βέλλιος, Διαμαντάκος, Λυκογιάννης. Επίσης, Μάριος Οικονόμου, Κουτρουμπής, Ανδρούτσος, Μανθάτης, Σιώπης, Κολοβέτσιος, που κάποιες φορές μέσα στο 2017 κλήθηκαν. Την ευκαιρία τους την έχουν. Αρκεί πλέον να την αξιοποιήσουν και να γίνουν και ενεργοί για την ομάδα.

ΟΙ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ

Είναι ξεχωριστό κεφάλαιο. Ο βασικός τερματοφύλακας επί εποχής Σκίμπε παραμένει ο Καρνέζης. Στο ματς στο Βέλγιο, που ήταν τραυματίας, είχε αντικατασταθεί από τον Καπίνο. Πριν τον τραυματισμό του, βασικός είχε παίξει και ο Γλύκος, αλλά το 2016. Κάποια στιγμή είχε κληθεί και ο Κυριακίδης. Πλέον, στο κάδρο υπάρχουν κι άλλοι. Ο Ανέστης και ο Γιαννιώτης, που επίσης ήταν σε αποστολές. Το θέμα τερματοφύλακας, είτε ως βασικός είτε ως τριάδα των αποστολών, θα απασχολήσει τον Σκίμπε και τους συνεργάτες του το πρσεχές διάστημα, με το δεδομένο μάλιστα ότι ο Καρνέζης δεν είχε αγώνες στο σύλλογό του φέτος, ενώ και στο μπαράζ με την Κροατία έκανε λάθη. Σημαντικό ρόλο θα παίξει πώς πια θα ξεκινήσουν τη νέα σεζόν οι Ελληνες γκολκίπερ. Διότι μην ξεχνάμε ότι αυτή τη στιγμή που μιλά,με οι δύο από τους τρεις διεκδικητές του τίτλου έχουν νέους βασικούς τερματοφύλακες, ο ΠΑΟΚ τον Πασχαλάκη, η ΑΕΚ τον Τσιντώτα (έχει και τον Μπάρκα), ενώ ο Βλαχοδήμος του Παναθηναϊκού ετοιμάζεται για διεθνή καριέρα.

ΑΜΦΙΒΟΛΟΙ ΚΑΙ NEW ENTRIES


Κάποια στιγμή ο κύκλος για τους διεθνείς κλείνει. Αν ανάμεσα στις βασικές επιλογές του Σκίμπε για την προηγούμενη διοργάνωση αναζητήσουμε αμφίβολους για την επόμενη, πιθανότατα θα εστιάσουμε σε τρία πρόσωπα. Τζιόλης, Μανιάτης, Τζαβέλλας. Προφανώς και γνωρίζουν την Εθνική, τη λειτουργία της, ήταν πολύτιμοι. Αλλά φαίνεται ότι εκείνοι φτάνουν πιο νωρίς από τους υπόλοιπους στο τέλος της διαδρομής τους με τη σκυτάλη στο χέρι για να την παραδόσουν. Είναι προφανές ότι ο χρονικός ορίζοντας είναι τέτοιος, που στην πορεία θα προκύψουν κι άλλοι. Αλλά για την ώρα φαίνεται ο Μπακάκης και ο Γαλανόπουλος της ΑΕΚ να περιμένουν την ευκαιρία τους, Ρισβάνης, Χατζησαΐας, Γιαννούλης, Κιβρακίδης από τον Ατρόμητο, ο Κουλούρης και ο Λημνιός του ΠΑΟΚ, πιθανότατα κι άλλοι, που τώρα ακόμη το μυαλό μας δεν πάει…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ