Η FIFA μετέτρεψε σε γλάστρα τη διοίκηση Γραμμένου

Η FIFA μετέτρεψε σε γλάστρα τη διοίκηση Γραμμένου

Πανηγυρική δικαίωση για τον Ολυμπιακό αφού η Παγκόσμια Ομοσπονδία ζητάει να γίνουν όσα εδώ και καιρό έχουν προτείνει οι «ερυθρόλευκοι».

Άλλη μία αποτυχία για τη διοίκηση της εξυγίανσης του Βαγγέλη Γραμμένου. Η FIFA με επιστολή που έστειλε στην ΕΠΟ, του «δικού μας ανθρώπου» αφού είδε ότι δεν είναι ικανός να προχωρήσει τις αλλαγές που αυτή ζητάει, στέλνει τον «δικό της άνθρωπο» για να της κάνει.

«Θα εκπονηθεί στρατηγικό πλάνο με μετρήσιμους στόχους για τη βελτίωση της εσωτερικής δομής της ΕΠΟ. Τη διαδικασία αυτή θα επιβλέψει ένας ανεξάρτητος ειδικός ο οποίος θα αποφασιστεί από τη FIFA και την UEFA. Ο ρόλος του ειδικού θα καθοριστεί σε ξεχωριστή σύμβαση που θα συνταχθεί από τη FIFA και την UEFA, αναμένεται δε να παραμείνει στην Ελλάδα για δώδεκα τουλάχιστον μήνες. Ο/Η ειδικός, από κοινού με την ΕΠΟ, πρέπει να παρουσιάσει το στρατηγικό πλάνο μαζί με το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή του, μέχρι την 15 Ιουλίου 2018» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Βάζει επίσης και τελεσίγραφο γιατί ξέρει προφανώς ότι στο Πάρκο Γουδή μπορεί να δείχνουν συνεργάσιμοι αλλά στην πραγματικότητα μόνο τέτοιοι δεν είναι.

«Σε περίπτωση που η ΕΠΟ δεν υλοποιήσει τις ενέργειες μέχρι τις υποδεικνυόμενες καταληκτικές ημερομηνίες, μπορεί να αποφασιστεί ότι η ΕΠΟ παραβιάζει τις υποχρεώσεις της σύμφωνα με το άρθρο 14 παρ. 1 εδάφιο α) του Καταστατικού της FIFA. Κατά συνέπεια, η Ομάδα Εργασίας, μέσω της Επιτροπής Ομοσπονδιών Μελών της FIFA, θα παραπέμψει την υπόθεση στο Συμβούλιο της FIFA για τη λήψη περαιτέρω αποφάσεων σε συμμόρφωση με το Καταστατικό της FIFA, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής ιδιότητας μέλους της ΕΠΟ» σημειώνεται.

Είναι φανερό και επιβεβαιώνεται για άλλη μία φορά, ότι στη FIFA δεν έχουν σε εκτίμηση τον πρόεδρο της ΕΠΟ και στέλνουν «παρατηρητή» για να τρέξει επιτέλους τις αλλαγές που έχουν ζητηθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο και ακόμη δεν έχουν γίνει.

Παράλληλα, δίνει καταλυτικές ημερομηνίες για να γίνουν οι αλλαγές.

Πανηγυρική δικαίωση Ολυμπιακού

Σημαντικές αλλαγές γίνονται στη διαιτησία όπου και τρίτο ξένο μέλος μπαίνει στην ΚΕΔ, και ανοίγει το παράθυρο για ξένους διαιτητές.

Όλα αυτά προς πανηγυρική δικαίωση του Ολυμπιακού που πρώτος είχε ζητήσει τέτοιες αλλαγές στην διαιτησία αλλά και στη διοίκηση της ΕΠΟ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Δημήτρης Αγραφιώτης είχε πει σε ανύποπτο χρόνο σε διοικητικό συμβούλιο, «φέρτε και ξένους δικαστές».

Κάτι τέτοιο δεν γίνεται ακόμη αλλά ζητείται από την πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ «να εκδίδει αποφάσεις εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών. Σε περίπτωση εφέσεως ενώπιον της επιτροπής εφέσεων της ΕΠΟ, η απόφαση θα λαμβάνεται εντός επτά (7) εργασίμων ημερών».

Για τη διαιτησία συγκεκριμένα, σημειώνεται ότι τα τρία ξένα μέλη της ΚΕΔ «θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για τους ορισμούς των διαιτητών, βοηθώ και παρατηρητών της Super League και του Κυπέλλου Ελλάδος. Το τρίτο μέλος θα οριστεί μέχρι την 30 Ιουνίου 2018».

Όσο για τη χρησιμοποίηση ξένων ρέφερι… «Η ΕΠΟ θα τροποποιήσει τον Κανονισμό Διαιτησίας, μαζί με κάθε άλλο κανονισμό, εφόσον απαιτείται, ώστε να επιτρέπεται η δυνατότητα στην ΚΕΔ/ΕΠΟ του κατά περίπτωση ορισμού ξένων διαιτητών για τους αγώνες της Super League και του Κυπέλλου Ελλάδος. Η αλλαγή αυτή θα τεθεί σε ισχύ πριν την έναρξη της ελληνικής ποδοσφαιρικής περιόδου 2018/2019».

Επίσης, ζητείται από την ΕΠΟ, διαιτητές, βοηθοί, παρατηρητές να έχουν εξοφληθεί όλα τα οφειλόμενα ως τις 31 Ιουλίου.

Καμπανάκι στη Δεοντολογίας

Η FIFA ζητάει ακόμη από την Επιτροπή Δεοντολογίας να καθίσει στο σκαμνί οποιοδήποτε αξιωματούχο κάνει δυσφημιστικές δηλώσεις. Το καμπανάκι δεν είναι τυχαίο. Ούτε ένας παράγοντας ομάδας δεν τιμωρήθηκε φέτος.

Η παγκόσμια ομοσπονδία επισημαίνει ότι «αναμένει από την επιτροπή δεοντολογίας της ΕΠΟ να κάνει πλήρη χρήση της εντολής της, σε συμμόρφωση με τον σχετικό κανονισμό. Ειδικότερα, και σε συμμόρφωση με τις διατάξεις του κώδικα δεοντολογίας της ΕΠΟ, αναμένει από την επιτροπή δεοντολογίας να ενεργεί αυστηρά κατά οποιουδήποτε αξιωματούχου – ήτοι οποιουδήποτε μέλους ΔΣ, μέλους επιτροπής… ατόμων που ασκούν, de facto, τη διοίκηση επαγγελματικών ή ερασιτεχνικών σωματείων, ακόμα και εάν η συμμετοχή τους δεν είναι επίσημη – που προβαίνει σε δυσμενείς και δυσφημιστικές δηλώσεις κατά των αρχών και οργάνων του ποδοσφαίρου, ιδιαιτέρως μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης».

Η βία και η ανύπαρκτη επικοινωνιακή πολιτική

Για τη βία η FIFA καταδικάζει τα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν πρόσφατα, στους αγώνες του ΠΑΟΚ, χωρίς να τον κατονομάσει.

«Καταδικάζουμε σθεναρά τα επίμονα φαινόμενα βίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τα οποία οδήγησαν πρόσφατα σε μία ακόμα προσωρινή διακοπή του ελληνικού πρωταθλήματος. Εν όψει τούτου, θα συσταθεί ομάδα εργασίας μεταξύ της ΕΠΟ και των οικείων τοπικών αρχών στην οποία θα συμμετέχουν επίσης ειδικοί από τη FIFA και την UEFA προκειμένου να εκπονηθεί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει τη δημόσια ασφάλεια κατά τους αγώνες ποδοσφαίρου. Αυτό το ρυθμιστικό πλαίσιο πρέπει να υιοθετηθεί μέχρι την 28 Δεκεμβρίου 2018» σημειώνεται.

Επίσης, αδειάζει τον υπεύθυνο επικοινωνίας και πρώην στενό συνεργάτη του Στάυρου Κοντονή Ιάκωβο Φιλιππούση αφού παροτρύνει την ΕΠΟ να εφαρμόσει μια νέα εσωτερική, επικοινωνιακή πολιτική που θα στοχεύει στη διασφάλιση της διαφάνειας της ΕΠΟ καθώς και στο να αποφευχθεί το γεγονός ότι τα ελληνικά ΜΜΕ δημοσιεύουν εικασίες για τον τρόπο λειτουργίας της ΕΠΟ. Αυτή η επικοινωνιακή πολιτική πρέπει να παρουσιαστεί προς έλεγχο μέχρι την 29 Ιουνίου 2018. Ναι πρόκειται για τον Ιάκωβο Φιλιππούση που «καθαρίζει» 5.250 ευρώ το μήνα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ