Επιστολή FIFA σε ΕΠΟ: Τα 6 προαπαιτούμενα για να αποφευχθεί το Grexit

Επιστολή FIFA σε ΕΠΟ: Τα 6 προαπαιτούμενα για να αποφευχθεί το Grexit

Η FIFA έστειλε μια επιστολή στην ΕΠΟ, με την οποία της τονίζει τα έξι σημεία που πρέπει να δοθεί βάση προκειμένου να αποφευχθεί το περιβόητο Grexit.

Η γενική γραμματέας της παγκόσμιας συνομοσπονδίας, Φάτμα Σαμούρα, με την επιστολή που έστειλε προς την ΕΠΟ, υπερτόνισε τα έξι σημεία που απαιτούν συντονισμένη δράση και άμεσα αποτελέσματα προκειμένου να αποφευχθεί το ορατό ενδεχόμενο του Grexit για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Αρχικά απαιτείται βελτίωση τόσο στην εσωτερική δομή, όσο και στην οργάνωση της ΕΠΟ:

«Θα εκπονηθεί στρατηγικό πλάνο με μετρήσιμους στόχους για τη βελτίωση της εσωτερικής δομής της ΕΠΟ. Τη διαδικασία αυτή θα επιβλέψει ένας ανεξάρτητος ειδικός ο οποίος θα αποφασιστεί από τη FIFA και την UEFA. Ο ρόλος του ειδικού θα καθοριστεί σε ξεχωριστή σύμβαση που θα συνταχθεί από τη FIFA και την UEFA, αναμένεται δε να παραμείνει στην Ελλάδα για δώδεκα τουλάχιστον μήνες. Ο/Η ειδικός, από κοινού με την ΕΠΟ, πρέπει να παρουσιάσει το στρατηγικό πλάνο μαζί με το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή του, μέχρι την 15 Ιουλίου 2018».

Το δεύτερο προαπαιτούμενο αφορά τη διαιτησία και εστιάζει στον ορισμό και τρίτου ξένου μέλους στην ΚΕΔ, με την εν λόγω τριάδα να επωμίζεται τους ορισμούς των διαιτητών, βοηθών αλλά και παρατηρητών της Super League και του Κυπέλλου Ελλάδος, ενώ παράλληλα είναι ανοικτό και το ενδεχόμενο της χρησιμοποίησης ξένων διαιτητών.

«Η ΕΠΟ θα τροποποιήσει τον Κανονισμό Διαιτησίας, μαζί με κάθε άλλο κανονισμό, εφόσον απαιτείται, ώστε να επιτρέπεται η δυνατότητα στην ΚΕΔ/ΕΠΟ του κατά περίπτωση ορισμού ξένων διαιτητών για τους αγώνες της Super League και του Κυπέλλου Ελλάδος. Η αλλαγή αυτή θα τεθεί σε ισχύ πριν την έναρξη της ελληνικής ποδοσφαιρικής περιόδου 2018/2019».

Το τρίτο ζητούμενο περιλαμβάνει τα δικαστικά όργανα του ποδοσφαιρου και εστιάζει στις προθεσμίες και την ταχύτητα με την οποία θα εκδίδονται οι όποιες δικαστικές αποφάσεις στα θέματα που προκύπτουν, ενώ το Διαιτητικό Δικαστήριο παύει να αποτελεί τον τρίτο βαθμό δικαιοδοσίας, με όλες τις προσφυγές που θα προκύπτουν να εκδικάζονται πλέον από το CAS.

«Η πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ πρέπει να εκδίδει αποφάσεις εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών. Σε περίπτωση εφέσεως ενώπιον της επιτροπής εφέσεων της ΕΠΟ, η απόφαση θα λαμβάνεται εντός επτά (7) εργασίμων ημερών.

Αναμένεται από την επιτροπή δεοντολογίας της ΕΠΟ να κάνει πλήρη χρήση της εντολής της, σε συμμόρφωση με τον σχετικό κανονισμό. Ειδικότερα, και σε συμμόρφωση με τις διατάξεις του κώδικα δεοντολογίας της ΕΠΟ, αναμένει από την επιτροπή δεοντολογίας να ενεργεί αυστηρά κατά οποιουδήποτε αξιωματούχου – ήτοι οποιουδήποτε μέλους ΔΣ, μέλους επιτροπής… ατόμων που ασκούν, de facto, τη διοίκηση επαγγελματικών ή ερασιτεχνικών σωματείων, ακόμα και εάν η συμμετοχή τους δεν είναι επίσημη – που προβαίνει σε δυσμενείς και δυσφημιστικές δηλώσεις κατά των αρχών και οργάνων του ποδοσφαίρου, ιδιαιτέρως μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης».

Τέταρτο σημείο τριβής μεταξύ FIFA και ΕΠΟ είναι το «αγκάθι» της χειραγώγησης αγώνων, φαινόμενο που παρατηρείται κυρίως στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία του ελληνικού πρωταθλήματος. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού προτείνει ένα νέο νομικό πλαίσιο, υπό την αιγίδα και στενή συνεργασία των FIFA και UEFA, με ορίζοντα υλοποίησης το τέλος της περιόδου 2018/19.

Όσον αφορά τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά βίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο, δεν θα μπορούσαν να διαφύγουν της προσοχής της FIFA, η οποία κάνει ειδική αναφορά στην εν λόγω επιστολή αναφέροντας:

«Καταδικάζουμε σθεναρά τα επίμονα φαινόμενα βίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τα οποία οδήγησαν πρόσφατα σε μία ακόμα προσωρινή διακοπή του ελληνικού πρωταθλήματος. Εν όψει τούτου, θα συσταθεί ομάδα εργασίας μεταξύ της ΕΠΟ και των οικείων τοπικών αρχών στην οποία θα συμμετέχουν επίσης ειδικοί από τη FIFA και την UEFA προκειμένου να εκπονηθεί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει τη δημόσια ασφάλεια κατά τους αγώνες ποδοσφαίρου. Αυτό το ρυθμιστικό πλαίσιο πρέπει να υιοθετηθεί μέχρι την 28 Δεκεμβρίου 2018».

Τέλος, δεν θα μπορούσε να λείπει από το χρονοδιάγραμμα με τα προαπαιτούμενα και κινήσεις που θα διασφαλίσουν τη διαφάνεια στις διεργασίες της ΕΠΟ, με άμεσο μάλιστα ορίζοντα υλοποίησης:

«Η FIFA παροτρύνει την ΕΠΟ να εφαρμόσει μια νέα εσωτερική, επικοινωνιακή πολιτική που θα στοχεύει στη διασφάλιση της διαφάνειας της ΕΠΟ καθώς και στο να αποφευχθεί το γεγονός ότι τα ελληνικά ΜΜΕ δημοσιεύουν εικασίες για τον τρόπο λειτουργίας της ΕΠΟ. Αυτή η επικοινωνιακή πολιτική πρέπει να παρουσιαστεί προς έλεγχο μέχρι την 29 Ιουνίου 2018».

Η επιστολή αυτή καταλήγει με μια σαφή προειδοποίηση προς τους ιθύνοντες της ΕΠΟ και τον πρόεδρο Βαγγέλη Γραμμένο, για τήρηση των προθεσμιών που προβλέπονται για καθένα από τα έξι ζητούμενα, αλλιώς θα υπάρξει η αναστολή της ιδιότητας της ΕΠΟ, ως μέλος της FIFA:

«Σε περίπτωση που η ΕΠΟ δεν υλοποιήσει τις ενέργειες μέχρι τις υποδεικνυόμενες καταληκτικές ημερομηνίες, μπορεί να αποφασιστεί ότι η ΕΠΟ παραβιάζει τις υποχρεώσεις της σύμφωνα με το άρθρο 14 παρ. 1 εδάφιο α) του Καταστατικού της FIFA. Κατά συνέπεια, η Ομάδα Εργασίας, μέσω της Επιτροπής Ομοσπονδιών Μελών της FIFA, θα παραπέμψει την υπόθεση στο Συμβούλιο της FIFA για τη λήψη περαιτέρω αποφάσεων σε συμμόρφωση με το Καταστατικό της FIFA, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής ιδιότητας μέλους της ΕΠΟ».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ