Βασσάρας : «Όποιος λέει ότι κάνω κουμάντο στη διαιτησία είναι ψεύτης»

Βασσάρας : «Όποιος λέει ότι κάνω κουμάντο στη διαιτησία είναι ψεύτης»

Ο Κύρος Βασσάρας μίλησε για τις κατηγορίες που δέχεται συνεχώς ότι κάνει κουμάντο στην Ελληνική διαιτησία, λέγοντας πως οι ισχυρισμοί αυτή δεν έχουν βάση.

Ο Κύρος Βασσάρας σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στον ρόλο που έχει στο ελληνικό ποδόσφαιρο, στη γυναίκα του, Ντέπυ Κοξένογλου και τον δικό της ρόλο στην ΕΠΟ, αλλά και στις κατηγορίες που δέχεται από τους Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ.

Ο πρώην διαιτητής μίλησε στην εκπομπή Δίκη στον ΣΚΑΪ για συνεχείς ανακοινώσεις που έχουν βγάλει κατά καιρούς προς το πρόσωπό του οι τέσσερις μεγάλοι του ελληνικού ποδοσφαίρου, υποστηρίζοντας πως κάνει κουμάντο στη διαιτησία. Ο Βασσάρας απάντησε πως όποιος λέει κάτι τέτοιο είναι ψεύτης και ότι όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί είναι αβάσιμοι.

Επίσης ο πρώην αρχιδιαιτητής στάθηκε δική του ιδιότητα στην ΕΠΟ, για το γεγονός πως παραμένουν οι ίδιοι διαιτητές, καθώς και για το αν υπάρχει μεγάλη παραγωγή νέων διαιτητών. Ακόμα ο Κύρος Βασσάρας ανέλυσε και τον ρόλο της γυναίκας του, ενώ αρνήθηκε πως ο Χριστόφορος Ζωγράφος, όσο ήταν αρχιδιαιτητής, την συμβουλευόταν.

Αναλυτικά κάποια αποσπάσματα από τις δηλώσεις του Βασσάρα:

«Σαφώς κάνουν λάθη οι διαιτητές. Δεν υπάρχει ποδόσφαιρο χωρίς λάθη, σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο κάθε ένας πρέπει να κάνει τη δουλειά του, όλοι πρέπει να εκπαιδεύονται. Δε γνωρίζω αν υπάρχουν κι άλλα λάθη, πλην ανθρωπίνων. Ακούμε πολλά… Πολλές φορές, όμως, δημιουργούνται εντυπώσεις και κάποια άποψη μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ σε έναν διαιτητή που είναι… κρύσταλλο. Δεν είμαι κατά στο να αναλύονται οι επίμαχες φάσεις. Είμαι υπέρ της σωστής ανάλυση του κανονισμού. Δεν είμαι εισαγγελέας.. Σαφώς και μπορεί να έχω ακούσει κάποια πράγματα, αλλά δεν γίνεται έτσι δουλειά… Να είστε σίγουροι πως αν μάθω με στοιχεία πως κάτι συνέβη με στημένα παιχνίδια, αν γνωρίζω κάτι, τότε θα καταθέσω τα πάντα στην εισαγγελία. Αν γνωρίζουμε κάτι, έχουμε την υποχρέωση να μιλήσουμε και όχι να το αποφεύγουμε. Είναι απίστευτο αυτό που ζούμε στην κοινωνία μας και πρέπει επιτέλους να γίνει κάτι… Ζούμε στιγμές φόβου και γι’ αυτό είναι μια ευκαιρία να παρακαλέσω όλους όσοι κάνουν διάφορα ανεύθυνα σχόλια, να ξέρουν πως… οπλίζουν χέρια και μπορεί να στοιχίσουν και ζωές κάποια στιγμή. Είμαστε τυχεροί που δεν έχουμε θρηνήσει θύματα».

Για το ρόλο της γυναίκας του, Ντέπυς Κοξένογλου: «Η σύζυγός μου είναι στην ΕΠΟ από το 1999, στο τμήμα των διεθνών σχέσεων. Το 2004 είχε επιλεγεί από τη FIFA για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στη συνέχεια, το 2011, έγινε προϊσταμένη στο τμήμα των διεθνών σχέσεων της ελληνικής ομοσπονδίας και το 2014-2015 είχε μπει από την FIFA στο κομμάτι της διαιτησίας. Τότε πήρε αυτή τη θέση για να υπάρχει κάποιος υπεύθυνος στην ΕΠΟ από την παγκόσμια ομοσπονδία. Οι άνθρωποι που ποτέ δεν εξυπηρετούσαν συμφέροντα, οι ουδέτεροι, έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές. Από διαιτητές μέχρι δημοσιογράφους. Ζούμε μια ζούγκλα… Όταν θρηνήσουμε το πρώτο θύμα, ίσως τότε να κάτσουμε να κουβεντιάσουμε… Πολλοί άνθρωποι ζουν μόνο για να περνούν τα “περίεργα” μηνύματα που θέλουν να περάσουν…».

Για τις ανακοινώσεις που έχουν βγάλει κατά καιρούς προς το πρόσωπό του οι τέσσερις μεγάλοι του ελληνικού ποδοσφαίρου: «Τι βάση να έχουν οι ισχυρισμοί πως εγώ κάνω κουμάντο στην ελληνική διαιτησία; Είναι τιμή για μένα όταν στρέφονται προς εμένα τόσες ομάδες… Δεν είπε κανένας τι ακριβώς σημαίνει το κουμάντο, που κατηγορούσαν εμένα και τη γυναίκα μου. Μας αρέσει απλώς να μιλάμε. Αυτός που λέει ότι κάνω κουμάντο, είναι ψεύτης και ας μου κάνει ό,τι θέλει… Ποτέ δεν ήμουν πρόεδρος της ΚΕΔ. Το διάστημα που ασχολήθηκα με τους ορισμούς, ήταν από το καλοκαίρι του 2011 ως τις 20 Ιανουαρίου του 2012. Για έξι μήνες. Αυτή ήταν η μοναδική μου συμμετοχή, όταν και μου ζητήθηκε να ασχοληθώ με τη διαιτησία. Από ‘κει και πέρα, παρέμεινα απλώς ένα μέλος της ΚΕΔ ως το Νοέμβριο του 2012. Καμία σχέση με τις αξιολογήσεις των διαιτητών. Το 2015 έκανα συμβόλαιο με την ΕΠΟ για να έχω την ιδιότητα που έχω τώρα: Την ανάπτυξη της διαιτησίας. Δέχθηκα να βοηθήσω όσον αφορά το κομμάτι του ισπανικού μοντέλου, μετά από παροτρύνσεις της FIFA και της UEFA. Ο τρίτος του ισπανικού μοντέλου, εγώ δηλαδή, παρέμβαινα μόνο όταν δεν συμφωνούσαν οι άλλοι δύο που έκαναν τους ορισμούς και έπρεπε να δεχθώ τη μία από τις δύο προτάσεις των άλλων δύο μελών. Δεν είχα το δικαίωμα να επιλέξω κάποιον δικό μου, επέλεγα κάποια από τις προτάσεις των άλλων δύο, όταν μόνο δεν συμφωνούσαν. Αυτά υπάρχουν και σε πρακτικά… Μόνος μου αποχώρησα και δυστυχώς σε κάποιους δεν άρεσε».

Για το αν ο Χριστόφορος Ζωγράφος, όσο ήταν αρχιδιαιτητής, συμβουλευόταν τη σύζυγο του, Ντέπυ Κοξένογλου: «Ε όχι φυσικά… Όταν υπάρχει Επιτροπή Διαιτησίας που κάνει τον ορισμό, τη δουλειά μπορεί να έχει ένα άλλο στέλεχος της διαιτησίας που δεν σχετίζεται με τους ορισμούς; Δεν συμβουλευόταν τη σύζυγό μου ο κ. Ζωγράφος, εκείνος ήταν αρχιδιαιτητής και έπαιρνε τις αποφάσεις».

Για το ποια είναι η δική του ιδιότητα στην ΕΠΟ: «Είμαι υπεύθυνος ανάπτυξης διαιτησίας… Τίποτα περισσότερο! Για κάποιο χρονικό διάστημα, ακόμα και για ένα σφαλτσοσφύριγμα έφταιγα… Εγώ δημιουργώ σχολές διαιτησίας. Είμαι περήφανος που στη δική μου περίοδο είχαμε πάρει μέχρι και συγχαρητήρια από τη FIFA για τους πολλούς διαιτητές που φτιάξαμε, τη μία περίοδο περίπου 2.000, την άλλη περίπου 1.700. Η δουλειά μου είναι να προγραμματίζω τις σχολές διαιτησίας με τους νέους διαιτητές και να ενημερώνω καθημερινά τους εκπαιδευτές. Φτιάχνω υλικό για τους νέους διαιτητές που δημιουργούνται, εκπαιδεύω σε σεμινάρια. Η ιδιότητα που έχω στην ΕΠΟ δεν σχετίζεται ούτε με ορισμούς, ούτε με αξιολογήσεις διαιτητών. Δεν είναι της δικαιοδοσίας μου να κάνω εισηγήσεις για το ποιος διαιτητής κάνει και ποιος δεν κάνει…. Εγώ μεταφέρω τους κανόνες του παιχνιδιού. Δεν μπορώ εκ των πραγμάτων να έχω παραπάνω αρμοδιότητες. Είναι καλό όταν χαρακτηρίζουμε ανθρώπους, να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και να μην δημιουργούμε εντυπώσεις. Όπως είπε και ο πρόεδρος της ΕΠΟ, είναι θέμα καθημερινότητας… Δεν έχω κάνει κάτι, δεν εξυπηρέτησα κανέναν, δεν είμαι για κανέναν. Κάνω αυτό που αγαπώ, είμαι επαγγελματίας στη δουλειά μου, έχω τις καλύτερες συστάσεις, δεν έχω να φοβηθώ κάτι. Είναι πάρα πολλοί άνθρωποι σαν και μένα, στην κοινωνία που ζούμε, που… δεν προσκυνούν και είναι θύματα. Ανθρώπινα όλοι φοβόμαστε, το έχω νιώσει. Δεν έχω φρουρούς, όμως, για να προστατεύομαι».

Για το γεγονός πως παραμένουν οι ίδιες διαιτητές, ενώ ισχυρίζεται πως υπάρχει μεγάλη παραγωγή νέων διαιτητών: «Δεν είναι δική μου δουλειά η αξιολόγηση και το ποιοι θα μπουν στους πίνακες. Εγώ παράγω, από ‘κει και πέρα δεν είναι δική μου δουλειά… Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να συνδέσουμε την παραγωγή με το αποτέλεσμα. Θα πρέπει να φροντίσουμε να υπάρχει ένα κόσκινο: Εξετάσεις, σωστή αξιολόγηση κλπ., αλλά δεν είμαι εγώ αρμόδιος γι’ αυτά».

Για το αν γνωρίζει ποιος κάνει τους ορισμούς των διαιτητών στη φετινή Σούπερ Λίγκα: «Δεν γνωρίζω συγκεκριμένα ποιο πρόσωπο ορίζει τους διαιτητές. Η ΚΕΔ, όμως, αποτελείται από συγκεκριμένα άτομα και υπάρχουν πρακτικά για το ποιος κάνει τι».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ