Ντόρτμουντ : Το απίστευτο ρεκόρ στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ντόρτμουντ : Το απίστευτο ρεκόρ στο Τσάμπιονς Λιγκ

Η Ντόρτμουντ είναι η μοναδική ομάδα που έχει κατακτήσει πρόκριση από όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ, έχοντας συγκεντρώσει μόλις δύο βαθμούς

Η Ντόρτμουντ γνώρισε την ήττα το βράδυ της Τετάρτης από τη Ρεάλ Μαδρίτης στο Μπερναμπέου με 3-2, ωστόσο η γερμανική ομάδα θα συνεχίσει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, έχοντας μάλιστα πετύχει ένα εντυπωσιακό ρεκόρ.

Η Μπορούσια πήρε την τρίτη θέση στον όμιλο έχοντας μόλις δύο βαθμούς και θα συνεχίσει στο Γιουρόπα Λιγκ κι εδώ είναι το μεγάλο ρεκόρ των Βεστφαλών. Είναι η πρώτη φορά που μια ομάδα καταφέρνει να προκριθεί (έστω και στο Γιουρόπα Λιγκ) έχοντας στο ενεργητικό της μόλις δύο βαθμούς. Δεν υπάρχει τέτοιο προηγούμενο στη διοργάνωση και μάλιστα υπάρχει ένα ακόμα στοιχείο που κάνει ιστορικό το συγκεκριμένο ρεκόρ.

Η ισοβαθμία με τον ΑΠΟΕΛ

Η Ντόρτμουντ ισοβάθμησε με τον ΑΠΟΕΛ στον όμιλο, καθώς και η κυπριακή ομάδα συγκέντρωσε δύο πόντους. Οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες στα μεταξύ τους παιχνίδια και μάλιστα με το ίδιο σκορ (1-1).

Το επόμενο κριτήριο ήταν η συνολική διαφορά τερμάτων στο γκρουπ κι εκεί ο ΑΠΟΕΛ πλήρωσε τη βαριά ήττα από τη Ρεάλ Μαδρίτης με 6-0. Η διαφορά τερμάτων για την Μπορούσια ήταν -6 ενώ για τον ΑΠΟΕΛ -15. Έτσι η γερμανική ομάδα πήρε το εισιτήριο για την φάση των 32 του Γιουρόπα Λιγκ και συνεχίζει στην Ευρώπη, ενώ ο ΑΠΟΛ έμεινε στην τελευταία θέση του ομίλου.

Η γκαντεμιά της κυπριακής ομάδας

Αυτή πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που η κυπριακή ομάδα στέκεται άτυχη, καθώς πρέπει ν’ αναφερθεί κάποιος στην αγωνιστική περίοδο 2009-2010. Η Ατλέτικο Μαδρίτης είχε κατακτήσει την τρίτη θέση του ομίλου συγκεντρώνοντας τρεις βαθμούς και συνέχισε στη διοργάνωση του Γιουρόπα Λιγκ. Ο ΑΠΟΕΛ είχε κι αυτός συγκεντρώσει τρεις πόντους αλλά αποκλείστηκε στην ισοβαθμία από τους ροχιμπλάνκος. Η κυπριακή ομάδα είχε μείνει και τότε στην τέταρτη θέση και δεν συνέχισε στην Ευρώπη.

1.Τσέλσι 14 βαθμοί

2.Πόρτο 12 βαθμοί

3.Ατλέτικο Μαδρίτης 3 βαθμοί

4.ΑΠΟΕΛ 3 βαθμοί

Οι προκρίσεις με τρεις πόντους

Όπως προαναφέραμε η Ντόρτμουντ έχει το μεγάλο ρεκόρ καθώς είναι η μοναδική ομάδα που έχει προκριθεί με δύο πόντους. Το10.gr σας παρουσιάζει ποιες άλλες ομάδες έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν προκρίσεις με λίγους βαθμούς κι εκτός της Ατλέτικο, υπάρχουν κι άλλοι σύλλογοι που προκρίθηκαν με τρεις βαθμούς.

Η Βικτόρια Πλζεν δεν μπορούσε να διεκδικήσει πρόκριση στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ, έχοντας ν’ αντιμετωπίσει στον όμιλο, την Μπάγερν και την Μάντσεστερ Σίτι. Κατάφερε όμως να συγκεντρώσει 3 βαθμούς κι αποδείχθηκαν αρκετοί για να πάρει το εισιτήριο για τους 32 του Γιουρόπα Λιγκ.

Η Βικτόρια είχε ισοβαθμήσει με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και άφησε εκτός Ευρώπης τη ρωσική ομάδα, τη σεζόν 2013-2014.

1.Μπάγερν 15 βαθμοί

2.Μάντσεστερ Σίτι 15 βαθμοί

3.Βικτόρια Πλζεν 3 βαθμοί

4.ΤΣΣΚΑ Μόσχας 3 βαθμοί

Την αγωνιστική περίοδο 2015-2016, οι τρεις βαθμοί αποδείχθηκαν αρκετοί για να εξασφαλίσει η Σαχτάρ Ντόνετσκ την τρίτη θέση του ομίλου και την πρόκριση στο Γιουρόπα Λιγκ. Η ουκρανική ομάδα μάλιστα είχε ισοβαθμήσει με τη Μάλμε αλλά πήρε το εισιτήριο για τη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση.

1.Ρεάλ Μαδρίτης 16 βαθμοί

2.Παρί Σεν Ζερμέν 13 βαθμοί

3.Σαχτάρ Ντόνετσκ 3 βαθμοί

4.Μάλμε 3 βαθμοί

Την προηγούμενη αγωνιστική σεζόν, η Λουντογκόρετς κατάφερε να πάρει την πρόκριση στο Γιουρόπα Λιγκ, κατακτώντας τρεις βαθμούς στον όμιλο, ενώ στην τελευταία θέση έμεινε η Βασιλεία η οποία είχε συγκεντρώσει δύο πόντους.

1.Άρσεναλ 14 βαθμοί

2.Παρί Σεν Ζερμέν 12 βαθμοί

3.Λουντογκόρετς 3 βαθμοί

4.Βασιλεία 2 βαθμοί

Η πρόκριση του Παναθηναϊκού με 4 βαθμούς

Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση του Παναθηναϊκού, την αγωνιστική περίοδο 2003-2004. Οι πράσινοι είχαν κατακτήσει την τρίτη θέση του ομίλου τους έχοντας 4 βαθμούς και ισοβάθμησαν με τη Ρέιντζερς. Το τριφύλλι πήρε την πρόκριση για το Γιουρόπα (πρώην Κύπελλο ΟΥΕΦΑ) αφήνοντας εκτός τους Σκωτσέζους και είχε αντιμετωπίσει την Οσέρ, απ’ την οποία όμως αποκλείστηκε.

1.Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 15 βαθμοί

2.Στουτγκάρδη 12 βαθμοί

3.Παναθηναϊκός 4 βαθμοί

4.Ρέιντζερς 4 βαθμοί

Οι δύο φορές του Άγιαξ

Χρήζει ιδιαίτερης μνείας ότι ο Άγιαξ έχει κατακτήσει δύο φορές πρόκριση στο Γιουρόπα Λιγκ (ως τρίτος ομίλου Τσάμπιονς Λιγκ) με συγκομιδή τεσσάρων βαθμών. Η ομάδα του Άμστερνταμ είχε ισοβαθμήσει τη σεζόν 2004 – 2005 με την Μακάμπι Τελ Αβίβ αλλά είχε πάρει το εισιτήριο για να συνεχίσει στην Ευρώπη, αφήνοντας εκτός τους Ισραηλινούς.

1.Γιουβέντους 16 βαθμοί

2.Μπάγερν 10 βαθμοί

3.Άγιαξ 4 βαθμοί

4.Μακάμπι Τελ Αβίβ 4 βαθμοί

Η δεύτερη φορά που η ολλανδική ομάδα κατάφερε να πάρει την πρόκριση με τέσσερις πόντους, ήταν τη σεζόν 2012-2013. Ο Άγιαξ είχε έναν βαθμό περισσότερο από την  τελευταία Μάντσεστερ Σίτι και είχε συνεχίσει στο Γιουρόπα Λιγκ.

1.Ντόρτμουντ 14 βαθμοί

2.Ρεάλ Μαδρίτης 11 βαθμοί

3.Άγιαξ 4 βαθμοί

4.Μάντσεστερ Σίτι 3 βαθμοί.

Η Τουν εξασφάλισε τη συμμετοχή της στο Γιουρόπα κατακτώντας την τρίτη θέση του ομίλου της την αγωνιστική περίοδο 2005 – 2006, συγκεντρώνοντας τέσσερις βαθμούς. Στην τελευταία θέση του ομίλου είχε μείνει η Σπάρτα Πράγας με δύο πόντους.

1.Άρσεναλ 16 βαθμοί

2.Άγιαξ 11 βαθμοί

3.Τουν 4 βαθμοί

4.Σπάρτα Πράγας 2 βαθμοί

Μαρσέιγ και Λέγκια

Προκρίσεις στο Γιουρόπα Λιγκ με τέσσερις βαθμούς έχουν κατακτήσει ακόμα δύο ομάδες. Την αγωνιστική σεζόν 2008-2009 η Μαρσέιγ πήρε την πρόκριση έχοντας τέσσερις βαθμούς με την Αϊντχόβεν να είναι τέταρτη στο γκρουπ με 3 πόντους.

1.Λίβερπουλ 14 βαθμοί

2.Ατλέτικο Μαδρίτης 12 βαθμοί

3.Μαρσέιγ 4 βαθμοί

4.Αϊντχόβεν 3 βαθμοί

Την περασμένη αγωνιστική περίοδο, η Λέγκια Βαρσοβίας συγκέντρωσε τέσσερις βαθμούς και πήρε το εισιτήριο για το Γιουρόπα Λιγκ, ενώ η Σπόρτινγκ Λισαβόνας είχε τερματίσει στην τελευταία θέση του ομίλου με τρεις πόντους.

1.Ντόρτμουντ 14 βαθμοί

2.Ρεάλ Μαδρίτης 12 βαθμοί

3.Λέγκια Βαρσοβίας 4 βαθμοί

4.Σπόρτινγκ Λισαβόνας 3 βαθμοί.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ