Αμβούργο: Ο ποδοσφαιρικός… Λάζαρος της Bundesliga (vids)

Αμβούργο: Ο ποδοσφαιρικός… Λάζαρος της Bundesliga (vids)

Η ιστορική ομάδα του Αμβούργου τα τελευταία πέντε χρόνια, σαν άλλος Λάζαρος, ανασταίνεται από τους ποδοσφαιρικά... νεκρούς και κερδίζει την παραμονή της στην Bundesliga την τελευταία στιγμή. Φέτος βρίσκεται στο -2 από τη 16η θέση, δύο στροφές πριν το τέλος. Θα τα καταφέρει;

Το Αμβούργο δεν είναι μια τυχαία ομάδα στη Γερμανία. Έχει κατακτήσει 6 πρωταθλήματα, 3 Κύπελλα Γερμανίας αλλά και το Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1983. Η ομάδα του μεγάλου Λιμανιού της Γερμανίας μεσουράνησε τις δεκαετίες του 70′ και του 80′ με αποκορύφωμα την αρμάδα του Ερνστ Χάπελ που κατέκτησε αήττητη το πρωτάθλημα Γερμανίας το 1983 όπως και το Κύπελλο Πρωταθλητριών, με παίκτες όπως οι Μάγκατ, Χρούμπες, Ρολφ, Γιάκομπς και Στάιν.

Στην σύγχρονη εποχή όμως η κατάσταση είναι κάπως… διαφορετική. Ειδικά από το 2000 και μετά το Αμβούργο παρουσίασε φθίνουσα πορεία, με εξαίρεση μερικές αναλαμπές. Μάλιστα δε, τα τελευταία 5 χρόνια, είναι μόνιμος… θαμώνας του πάτου της βαθμολογίας. Παρ’ όλα αυτά όμως βρίσκει τον τρόπο κάθε χρονιά να ξελασπώνει και να παραμένει στην Bundesliga. Είναι άλλωστε η μόνη ομάδα στη Γερμανία που δεν έχει υποβιβαστεί ποτέ. Το περιβόητο Ρολόι του Volksparkstadion, που μετράει τις ώρες, τις μέρες και τα χρόνια παραμονής στην κατηγορία, δεν έχει σταματήσει να χτυπάει. Θα συνεχίσει όμως και του χρόνου; Ας δούμε τα… θαύματα του Αμβούργου τα τελευταία 4+1 χρόνια:

2013-2014

Η ομάδα αυτή είχε αρκετή ποιότητα, με παίκτες όπως οι Φαν Ντερ Φάαρτ, Τσαλχάνογλου, Βέστερμαν, Άντλερ και Λασόνγκα. Όμως είχε κάκιστη πορεία και με ρεκόρ 7Ν-6Ι-21Η τερμάτισε 16η πάνω από τις Νυρεμβέργη και Μπράουνσβαϊγκ.

Κάπως έτσι κλήθηκε να κερδίσει την παραμονή της σε διπλά ματς με την Γρόιτερ Φιρτ. Το εντός έδρας 0-0, ακολούθησε το 1-1 στην έδρα της Γκρόιτερ και την παραμονή λόγω του εκτός έδρας γκολ του Λασόνγκα.

2014-2015
Μια από τα ίδια για το Αμβούργο, που είχε τη χειρότερη επίθεση της κατηγορίας (25 γκολ) και εκείνη τη χρονιά άλλαξε τέσσερις προπονητές (Σλόμκα-Ζίνμπαουερ-Κνέμπελ-Λαμπαντία). Το αποτέλεσμα γνωστό, 16η θέση και μπαράζ παραμονής με την Καρλσρούη.
Το πρώτο ματς στο Αμβούργο ήρθε 1-1, με την Καρλσρούη να αποκτά αβαντάζ με το γκολ του Χένινγκς. Τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα όταν στη ρεβάνς ο Γιάμπο σκόραρε στο 78′! Οι φιλοξενούμενοι όμως έκαναν επική ανατροπή. Ο Ντίας ισοφάρισε στο 90+1′, για αν έρθει στην παράταση ο Νικολάι Μίλερ (115′) να λυτρώσει την ομάδα του σε ένα απίστευτης έντασης ματς, στο οποίο ο Άντλερ έπιασε πέναλτι στις τελευταίες στιγμές της παράτασης!

2015-2016
Ο Λαμπαντία που κράτησε την ομάδα στην κατηγορία, παρέμεινε και παρουσίασε μια καλύτερη εκδοχή του Αμβούργου. Η ομάδα του και πάλι δυσκολεύτηκε, αλλά με τα γκολ των Μίλερ, Λασόνγκα, Γκρέγκοριτς και Ιλίσεβιτς βρήκε τα αποτελέσματα που έψαχνε και τερμάτισε 10η, αν και πάλι, μόλις στο +5 από την 16η Άιντραχτ Φρανκφούρτης.
2016-2017
Το Αμβούργο ξεκίνησε τη σεζόν τραγικά. Στα πρώτα 12 ματς του πρωταθλήματος, πέτυχε μόλις 8 γκολ και είχε 4 ισοπαλίες και 8 ήττες! Η κακή εικόνα της ομάδας στοίχισε τη θέση στον Μπρούνο Λαμπαντία, με τον Γκίσντολ να τον αντικαθιστά. Οι Δεινόσαυροι το πάλεψαν, βρήκαν κάποιες νίκες και έφτασαν στην τελευταία αγωνιστική να τα παίζουν όλα για όλα με τη Βόλφσμπουργκ.
Το Αμβούργο ήθελε μόνο νίκη στο κατάμεστο Volksparkstadion, αλλιώς έμπλεκε και πάλι στα μπαράζ. Το γκολ του Νόχε για τους Λύκους (23′) πάγωσε προς στιγμήν τους πάντες. Αλλά ο Κόστιτς ισοφάρισε στο 32′ και με ασίστ του έδωσε την ευκαιρία στον Βάλντσμιντ για μια δραματική ισοφάριση στο 88′, που σήμανε την οριστική σωτηρία της ομάδας του μεγάλου Λιμανιού της Γερμανίας.

2017-2018

Δύο χρονιές χωρίς μπαράζ ήταν… πολλές για το Αμβούργο. Η φετινή χρονιά εξίσου προβληματική άλλωστε με τις προηγούμενες. Το ξεκίνημα και πάλι τραγικό, με δύο νίκες στα 10 πρώτα ματς. Μεσολάβησαν δύο εντός έδρας νίκες και μετά άλλη μια περίοδο 15 αγωνιστικών, με το τρίποντο να αγνοείται. Οι προπονητές άλλαζαν και πάλι, στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας λύσης και από ότι φαίνεται ο τρίτος… επιλαχών, Κρίστιαν Τιτζ (μετά τους Γκίσντολ και Χόλερμπαχ) βρήκε την άκρη του.

Με τρεις νίκες και μια ισοπαλία στα τελευταία 6 ματς, το -11 από την 16η θέση έγινε -2 με μόλις δύο αγωνιστικές να απομένουν. Το Αμβούργο φιλοξενείται από την Άιντραχτ (5/5) που έχει έντονες Ευρωπαϊκές βλέψεις και καίγεται για βαθμούς και την τελευταία αγωνιστική υποδέχεται την αδιάφορη Γκλάντμπαχ (12/5), μπροστά στο κοινό του.

Από την άλλη η Βόλφσμπουργκ που είναι 16η αλλά δείχνει σημάδια κατάρρευσης, δοκιμάζεται στην έδρα της εξαιρετικά φιλόδοξης Λεψίας (5/5) και για το τέλος υποδέχεται (12/5) την ουραγό και πεσμένη Κολωνία.

Οι πιθανότητες φαίνεται (και) αυτή τη φορά να μην είναι υπέρ του Αμβούργου. Πρόκειται όμως για μια ομάδα που έχει μάθει στο «ζείν επικινδύνως» και κακά τα ψέματα, έχει ατσαλωθεί μέσα από τις συνεχείς ψυχοφθόρες χρονιές που χαροπαλεύει και έχει καταφέρει να κρατηθεί ζωντανή με κάθε πιθανό τρόπο.

Το θρυλικό Ρολόι του Volksparkstadion δεν έχει σταματήσει να χτυπά εδώ και 55 χρόνια, από το 1963 όταν και η ομάδα ανέβηκε στην Bundesliga και δεν ξαναέπεσε ποτέ. Πολλοί πιστεύουν πως έφτασε πλέον το πλήρωμα του χρόνου… Αλήθεια όμως, ποιος θα πόνταρε κατά της πιο Die Hard ομάδας της Μπουντεσλίγκα;

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ