ΠΑΟ: Θα πρέπει να χτίσει από το μηδέν

ΠΑΟ: Θα πρέπει να χτίσει από το μηδέν

Όποιος αναλάβει τον Παναθηναϊκό οφείλει να ξεκινήσει από τα θεμέλια, αφού σχεδόν τίποτα δεν έχει μείνει όρθιο.

Νέος ιδιοκτήτης δεν έχει βρεθεί. Ενδιαφέρον υπάρχει, έχουν γίνει συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη, ενώ και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος αποτελεί τη μεγάλη ελπίδα των οπαδών του Παναθηναϊκού.

Όσοι γνωρίζουν πράγματα στο «τριφύλλι» κι έχουν εικόνα κι από τις προθέσεις της κυβέρνησης, επιμένουν ότι το καλοκαίρι θα υπάρχει άλλο ιδιοκτησιακό καθεστώς στον σύλλογο. Ακούγονται πάρα πολλά, αλλά η πιο έγκυρη πληροφορία αναφέρει ότι Έλληνας επιχειρηματίας προωθεί τη λύση ξένου επενδυτικού ομίλου εφόσον εξασφαλίσει ανταποδοτικά οφέλη από το Μαξίμου. Φυσικά, για να μην κάνουν όνειρα οι φίλοι του Παναθηναϊκού και προσγειωθούν απότομα, εμείς να ξεκαθαρίσουμε ότι πάντα υπάρχει η πιθανότητα παραμονής του Αλαφούζου, αν δεν ευοδωθεί κάποια άλλη προσπάθεια.

Αν μείνει ο Αλαφούζος, θα είναι απίθανο να φύγει από τον Παναθηναϊκό η μιζέρια που βιώνουμε εδώ και καιρό. Εκτός κι αν ξαφνικά αποφασίσει ο ίδιος να σκορπίσει εκατομμύρια. Αλλά στις συνειδήσεις του κόσμου θεωρείται ήδη παρελθόν… Γι’ αυτό θα αναφερθούμε στο υποθετικό σενάριο του νέου μεγαλομετόχου. Ο οποίος στην κατάσταση που είναι ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να ρίξει εκατομμύρια, που όμως δεν θα είναι αρκετά για να έρθει η ευτυχία. Ο σύλλογος έχει μείνει πίσω σε πολλά θέματα και οι υποχρεώσεις του θα είναι πολλές. Ας δούμε ποιες είναι αυτές:

1.Χρέη. Ακόμα κι αν αναλάβει τα 20 εκατ. ευρώ που δήλωσε ο Αλαφούζος και μπει σε ρύθμιση πολλών δόσεων προς τους πιστωτές ο Παναθηναϊκός, ο νέος ιδιοκτήτης θα πρέπει να δεσμεύσει αρκετά χρήματα από τον ετήσιο προϋπολογισμό για παλιές αμαρτίες. Αν δώσει στην αρχή χρήματα θα επανέλθει η σχέση εμπιστοσύνης με αρκετούς προμηθευτές, οι πιστωτές θα μιλούν ξανά με καλά λόγια για τον σύλλογο και σταδιακά θα αποκαθίσταται η φθορά που έχει προκληθεί εδώ και χρόνια.

2.Ανταγωνιστική ομάδα. Ο κόσμος λογικά θα στηρίξει μία νέα προσπάθεια. Όπως έκανε και την περίοδο Αναστασίου-Νταμπίζα θα πρέπει υπομείνει τις δύσκολες στιγμές. Αλλά θα πρέπει με τη σειρά του να δει στον αγωνιστικό χώρο, ότι αυτή η προσπάθεια σε 2-3 χρόνια θα είναι σε θέση ν’ αποδώσει καρπούς και να φέρει το πρωτάθλημα… Όποιος έρθει δεν μπορεί να πορευτεί με μπάτζετ 5-6 εκατ. μεικτά. Θα πρέπει να ανέβει μίνιμουμ σε 10-12 εκατ. ευρώ για να κοιτάξει στα μάτια τους υπόλοιπους. Και φυσικά για να μπορέσει σταδιακά να επιστρέψει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Εκεί όπου εκτός του ότι διαφημίζεται ο σύλλογος, έρχονται πολλαπλάσια έσοδα. Η επιστροφή στην Ευρώπη θα πρέπει να είναι προτεραιότητα.

3. Στελέχωση. Έχουμε τονίσει ότι σε αυτό το κομμάτι ο Παναθηναϊκός πάσχει. Χρειάζονται τεχνοκράτες, αλλά κι άνθρωποι που να νιώθουν τι σημαίνει κορυφή, ανταγωνισμός, πίεση για επιτυχία. Τι σημαίνει να βρίσκεσαι σε έναν κολοσσό. Αν δεν το καταλαβαίνουν και λειτουργούν «έλα μωρέ δεν έγινε και τίποτα», την επόμενη μέρα θα πρέπει ν’ αποχαιρετούν. Ικανοί παντού. Από τη διοίκηση, μέχρι το οικονομικό και το εμπορικό τμήμα. Και κυρίως με προσωπικότητα.

4.Προστασία. Το ελληνικό ποδόσφαιρο έτσι όπως είναι δομημένο, κακά τα ψέματα, αν δεν είσαι δυνατός στα θεσμικά όργανα, κορυφή δεν μπορείς να διεκδικήσεις. Και σ’ αυτό το κομμάτι ο Παναθηναϊκός είναι ερασιτέχνης… Όποιος έρθει θα πρέπει ν’ αντιληφθεί άμεσα, ότι αν δεν θέλει να πηγαίνουν τα χρήματά του στον κουβά, οφείλει να προστατεύσει την ομάδα του.

5.Γήπεδο. Ένας μεγάλος σύλλογος πρέπει να έχει γήπεδο. Σύγχρονο, λειτουργικό, με σεβασμό στον πελάτη-οπαδό. Η Λεωφόρος όσες αναμνήσεις, όση ιστορία κι αν κουβαλά είναι πολύ μικρή για το μεγαλείο του Παναθηναϊκού. Αν μπορεί βέβαια να κατασκευαστεί στον ίδιο χώρο μεγαλύτερο γήπεδο, θα είναι το ιδανικό. Θα πρέπει να γίνει πάντως. Προσωπικά δεν έχω πρόβλημα όποια περιοχή κι αν επιλεχθεί. ΟΑΚΑ, Γουδή, Βοτανικό… Αρκεί να είναι αντάξιο του συλλόγου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ