Χάλκη: Το πανέμορφο νησάκι κάτω από το αιγαιοπελαγίτικο φως που κρύβει πολλούς θησαυρούς! (pics)

Χάλκη: Το πανέμορφο νησάκι κάτω από το αιγαιοπελαγίτικο φως που κρύβει πολλούς θησαυρούς! (pics)

Ένας πολύχρωμος οικισμός, που απαρτίζεται από πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια, βαμμένα σε έντονα χρώματα σάς καλωσορίζει σε ένα από τα πιο όμορφα νησιά της χώρας μας, την παραμυθένια Χάλκη.

Το νησί, που θα κλέψει από την πρώτη στιγμή ένα κομμάτι από την καρδιά σας, είναι ένα από τα πιο μικρά των Δωδεκανήσων, προσφέροντας, όμως, στους επισκέπτες του μια μαγική ευκαιρία για αξέχαστες καλοκαιρινές στιγμές.

Φτάνοντας στο Νημποριό, το μοναδικό τμήμα του νησιού που κατοικείται, όπου κι αν κοιτάξεις βλέπεις χρώμα, από τα κτίσματα μέχρι τα πολύχρωμα αλιευτικά βαρκάκια, που κατακλύζουν την περίμετρο του λιμανιού. Άλλωστε η κύρια ασχολία και πηγή εσόδων των κατοίκων του νησιού είναι το ψάρεμα.

Τα σπίτια ιταλικού αρχιτεκτονικού ρυθμού, δίπατα με κεραμοσκεπή και αέτωμα με «οφθαλμό» φτάνουν μέχρι τη θάλασσα συνθέτοντας μια εικόνα νησιώτικης αρχοντιάς.

Στον οικισμό ξεχωρίζει το καμπαναριό του Αγίου Νικολάου, στηριγμένο σε αψίδα από αρχαία μάρμαρα από το ναό του Απόλλωνα, αλλά και το ρολόι, που αποτελεί δωρεά των Χαλκητών του εξωτερικού και δεσπόζει μπροστά από το Δημαρχείο, ένα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής κτήριο με δίδυμες πλαϊνές κλίμακες και πλούσιο διάκοσμο.

Ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο που σε βγάζει από το λιμάνι, ο πρώτος οικισμός που θα συναντήσετε είναι το Παλιό Χωριό. Πρόκειται για ελάχιστα σπιτάκια κτισμένα γύρω και κάτω από το αρχαίο Κάστρο και έχει εγκαταλειφθεί από τους μόνιμους κατοίκους από το 1967. Ο οικισμός χρονολογείται από τον 4ο αιώνα και είναι από τους παλαιότερους στα Δωδεκάνησα.

Η Εκκλησία της Παναγίας δεσπόζει στο άγριο τοπίο. Το κτίριο χρονολογείται από το 1400 – 1600 π.Χ., ενώ μέσα του θα θαυμάσετε υπέροχες τοιχογραφίες. Η εκκλησιά γιορτάζει στις 15 Αυγούστου και την παραμονή της γιορτής, όλο το χωριό συγκεντρώνεται εκεί.

Το Παλιό Χωριό έχει χαρακτηριστεί πολιτιστικό ορόσημο από την UNESCO και η αρχιτεκτονική του ακεραιότητα προστατεύεται με αυστηρά κριτήρια.

Το Νημποριό (Ημπόρειος) είναι επίσης ένας αυστηρά διατηρητέος οικισμός και όλες οι ανακαινίσεις και αναπαλαιώσεις κτιρίων πρέπει να γίνονται με γνώμονα τη διατήρηση του μοναδικού χαρακτήρα της Χάλκης.

Από το Χωριό θα βρείτε μονοπάτι που μετά από 10 λεπτά ανάβασης θα σας οδηγήσει στοΚάστρο, το οποίο κτίστηκε από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννου μεταξύ 14ου και 15ου αιώνα και δεσπόζει στην κορυφή του βουνού. Η μοναδική θέα θα σας αποζημιώσει.

Επόμενη στάση στη Μονή του Αϊ – Γιάννη του Αλάργα. Ο χώρος προστατεύεται από την οικογένεια της Σταματίας και του Δημήτρη Αναστάση, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει και έναν χώρο για καφέ κάτω από την υπέροχη σκιά του κυπαρισσιού, ηλικίας 700 ετών!

Τα τελευταία χρόνια έχουν χτιστεί στο χώρο μικρά δωμάτια, που φιλοξενούν τους προσκυνητές, οι οποίοι έρχονται κυρίως στο μεγάλο πανηγύρι στις 28 και 29 Αυγούστου. Την ημέρα εκείνη στήνεται μεγάλο γλέντι στη μεγάλη αυλή, όπου υπό τους ήχους ορχήστρας οι επισκέπτες γεύονται φάβα και αρνάκι κοκκινιστό με τηγανητές πατάτες. Το γλέντι και ο χορός κρατούν για ώρες.

Απολαύστε τις μοναδικές παραλίες της Χάλκης! Ο Πόνταμος είναι η πιο εύκολα προσβάσιμη παραλία του νησιού, αφού απέχει μόλις 10 λεπτά περπάτημα από το λιμάνι και συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό ντόπιων και τουριστών. Είναι μια οργανωμένη παραλία, αμμώδης με καθαρά νερά, ενώ διαθέτει και ταβέρνα.

Μια άλλη σχετικά κοντινή επιλογή είναι τα Φτενάγια, μια επίσης οργανωμένη παραλία με ταβέρνα, ενώ με καΐκι θα προσεγγίσετε το Γιάλι και την Τραχιά, δύο ερημικές βοτσαλωτές παραλίες.

Δεν πρέπει να χάσετε το κολύμπι στα κρυστάλλινα νερά του λιμανιού της Χάλκης. Σχεδόν όλα τα σπίτια, που βρίσκονται περιμετρικά του λιμανιού έχουν τοποθετήσει σκαλίτσες, όμοιες με αυτές της πισίνας και οι ένοικοι τους βουτούν κυριολεκτικά από την αυλή του σπιτιού τους.

Αν είστε αρκετά τολμηροί επιλέξτε μια βόλτα με βάρκα γύρω από το νησί και ανακαλύψτε τις κρυμμένες παραλίες του. Μια ακόμα καλή επιλογή είναι το γειτονικό νησάκι Αλιμιά με τα κρυστάλλινα νερά, για το οποίο οργανώνονται ημερήσιες εκδρομές.

Πηγή: Travelstyle.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ