Ικαρία: 5+1 λόγοι για να επισκεφτείς και εσύ φέτος το ευλογημένο νησί του Αιγαίου (pics)

Ικαρία: 5+1 λόγοι για να επισκεφτείς και εσύ φέτος το ευλογημένο νησί του Αιγαίου (pics)

Η Ικαρία είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και από τα πλέον ανεξερεύνητα. Αποτελεί ένα ιδανικό μέρος διακοπών για όλες τις ηλικίες, καθώς προσφέρει πλήθος δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με τη θάλασσα, την πεζοπορία,την αναρρίχηση, την ευεξία, σε απίστευτης ομορφιάς φυσικά τοπία και πλούσια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά.

Συνδυάζει την ήσυχη και την έντονη ζωή, τη χαλάρωση και τη διασκέδαση. Είναι γνωστή για τη μακροβιότητα των κατοίκων της και αποτελεί ένα από τα 5 μέρη του κόσμου που συγκαταλέγονται στα blue zones (περιοχές με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής). Αποτελεί ιδανικό προορισμό για ταξιδιώτες που αναζητούν ένα διαφορετικό ελληνικό νησί, μακριά από τα συνηθισμένα, ενώ απευθύνεται σε επισκέπτες ανεξαρτήτου ύψους εισοδήματος.

Η Ικαρία αγκαλιάζει τους επισκέπτες της όλο τον χρόνο και τους προσκαλεί να ζήσουν σαν τους ντόπιους!

1. Ιδανική για όσους αγαπούν την βλάστηση

Εκεί που οι Κυκλάδες μετά βίας έχουν πέντε πεύκα, η Ικαρία έχει κάτι από νησιά του Ιονίου.  Η πλούσια βλάστηση του νησιού,  είναι ιδανική τόσο για τους φυσιολάτρεις επισκέπτες όσο και για εκείνους που αγαπούν το ελεύθερο κάμπινγκ.

Οι βουνοκορφές του Αθέρα, που από τους ντόπιους αποκαλείται ως η ραχοκοκαλιά της Ικαρίας, είναι ιδανική τοποθεσία για να στήσεις την σκηνή. Από εκεί και πέρα κάθε ορεινή τοποθεσία του νησιού έχει κάτι πράσινο να σου δείξει. Στο Μάραθο. Στην Ακαμάτρα. Στο Πλουμάρι και το Φραντάτο. Στο δάσος του Ράντη στη δυτική πλευρά του νησιού (σ.σ.: πολλά από τα γηραιότερα δέντρα έχουνηλικία μεγαλύτερη από 300 έτη). Η Ικαρία είναι αυτό το «δροσερό» νησί που μπορείς να ξαπλώσεις κάτω από τα δέντρα του με την ίδια όρεξη που θα ξαπλώσεις στην παραλία.

2. Οι παραλίες είναι μία κατηγορία μόνες τους

Ξέχνα τις πλαζ, τις ξαπλώστρες, τα μπιτσόμπαρα με την δυνατή μουσική και τις εν χορώ ρακέτες από τους λαδωμένους σφίχτες. Η Ικαρία είναι ανεμελιά. Είναι ελευθερία. Μια από τις παραλίες που πρέπει να επισκεφτείς είναι οι περίφημη εξωτική παραλία Σεϋχέλλες, στο χωριό του Μαγγανίτη, με τα κρυστάλλινα νερά και τους λευκούς γρανιτένιους βράχους που την περιβάλλουν.
Πολυσύχναστη είναι και η αμμουδερή παραλία της Μεσακτής που εκτείνεται χιλιόμετρα, βρίσκεται ανάμεσα σε Αρμενιστή και Γιαλισκάρι, στη βόρεια πλευρά του νησιού, όπου εκεί θα έχεις τη δυνατότητα να ασχοληθείς και με διάφορα θαλάσσια σπορ. Άδραξε την ευκαιρία που σου δίνει αυτή η παραλία και πάρε μερικά μαθήματα σέρφινγκ.

ικαρια τι να κανεις σευχελλες παραλια

 3. Τα πανηγύρια θα πείσουν και τους πιο μονόχνωτους
Ο χορός και το τραγούδι είναι αναπόσπαστο στοιχείο της Ικαρίας – και ειδικά για τους καλοκαιρινούς μήνες. Ειδικότερα, από τις αρχές του Ιούλη μέχρι και τις τελευταίες μέρες του Οκτώβρη, υπάρχει ένα πλήθος από διαφορετικά πανηγύρια σε κάθε σημείο του νησιού.

Αν βρεθείς Αύγουστο στο νησί, να έχεις οπωσδήποτε υπόψιν σου το πανηγύρι στον Χριστό Ραχών στις 6 Αυγούστου και το μεγαλοπρεπέστατο στη Λαγκάδα για τον 15αύγουστο. Στα περισσότερα από τα πανηγύρια σερβίρεται φαγητό και κρασί, ενώ ο κόσμος ξεκινάει μετά τους μπάλους και τους καρσιλαμάδες να χορεύει τον Ικαριώτικο. Ναι είναι κομματάκι δύσκολος, αλλά σε όσα περισσότερα πανηγύρια πας, τόσο πιο εύκολα θα τον μάθεις. Γιατί αυτό είναι η Ελλάδα.

ικαρια τι να κανεις χωρια ακαματρα πλατεια

4. Το φαγητό είναι ένας ξεχωριστός πολιτισμός
Αν δεν γνωρίσεις τις γεύσεις ενός τόπου, τότε δεν τον έχεις γνωρίσει ολόκληρο. Προφανώς αυτό ισχύει και για την Ικαρία καθότι είναι πλούσια σε πρώτες ύλες και έχει γεννήσει μία σειρά από πιάτα που απαιτείται να δοκιμάσεις. Γενικότερα, έχε στο νου σου πως τα οινομαγειρεία στο νησί είναι αρκετά και πέρα από τα σουβλάκια και τα ψητά της ώρας, αξίζει να δώσεις βάση στις ντόπιες συνταγές.

Η χορτόπιτα είναι ένα από αυτά. Υπάρχει η καθούρα, το τοπικό τυρί που φτιάχνουν από γάλα κατσίκας. Και συνεχίζουμε με ντολμάδες, με μελιτζάνεςφούρνου με λιωμένο τυρί, κοπανιστή, κατσικάκι με πετιμέζι στο φούρνο ή στη γάστρα. Και υπάρχει καλός λόγος για όλα αυτά. Η παραδοσιακή Ικαριώτικη κουζίνα δεν περιλαμβάνει τηγάνι, αλλά πήλινα σκεύη που επιτρέπουν στο φαγητό και τα μαγειρευτά λαχανικά να κρατούν την κατάλληλη θερμοκρασία και τις θρεπτικές ουσίες. Από την άλλη ωστόσο υπάρχει και η παραδοσιακή φουσκόπιτα που επιβάλλεται να δαγκώσεις.

Τέλος, έχε υπόψιν πως οι Ικαριώτες έχουν τον περίφημο Πράμνειο Οίνο τον οποίο ο Όμηρος αναφέρει ως Φαρμακίτη. Είναι δυνατό κόκκινο κρασί που οφείλει την γεύση του στα ιδιαίτερα αμπέλια που υπάρχουν στο νησί. Τόσο στο ποτήρι όσο και στο φαγητό, κρύβει όλη εκείνη την μαγεία που ερωτεύτηκε ο διάσημος σεφ Jose Andresόταν επισκέφθηκε την Ικαρία.

5. Θερμές Πηγές
Κατά την επίσκεψή σου στο νησί θα έχεις την ευκαιρία να βιώσεις την απόλυτη χαλάρωση στα ιαματικά λουτρά στα Θέρμα, αλλά και τις ιαματικές πηγές που βρίσκονται διάσπαρτες στη νότια πλευρά του νησιού: Λευκάδα, Αγία Κυριακή, Ξυλοσύρτη, Άγιο Κήρυκο. Τα τελευταία χρόνια, η Ικαρία έχει αναδειχθεί σε σημαντικό τουριστικό προορισμό για θεραπευτικούς και θερμαλιστικούς σκοπούς. Πλήθος κόσμου από την Ελλάδα και την Ευρώπη σπεύδουν να γνωρίσουν τις θερμές πηγές του νησιού, συνδυάζοντας ίαση και αναζωογόνηση κατά τις διακοπές τους. Μάθε περισσότερα για τις «θαυματουργές» ιδιότητες των νερών της Ικαρίας εδώ.

ικαρια τι να κανεις θερμες πηγες

6. Και δεν παύει να έχει την δική του μοναδική ιστορία

Η Ικαρία είναι πολύ πλούσια σε ιστορική κληρονομιά, όπως φαίνεται από τα μνημεία και τα διάφορα ευρήματα από τις αρχαιολογικές ανασκαφές. Πολύ σημαντικά είναι, επίσης, τα αρχαιολογικά και τα λαογραφικά μουσεία, τα οποία περιέχουν εκθέματα που αφορούν την καθημερινότητα, αλλά και τον τρόπο ζωής των κατοίκων του νησιού, από την αρχαιότητα μέχρι και τα νεότερα χρόνια. Ένα από τα πιο αξιόλογα μνημεία είναι ο Πύργος του Δράκανου, κοντά στο χωριό Φάρος, ένα σπουδαίο έργο τέχνης από κατασκευαστικής άποψης που θεωρείται από τους καλύτερα διατηρημένους πύργους στο Αιγαίο.

Πηγή: Travelstyle.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ