Σαντορίνη : 10 στάσεις που πρέπει να κάνετε οπωσδήποτε στο «εκρηκτικό» νησί των Κυκλαδων!

Σαντορίνη : 10 στάσεις που πρέπει να κάνετε οπωσδήποτε στο «εκρηκτικό» νησί των Κυκλαδων!

Η Σαντορίνη όπως έχουμε αναφέρει αρκετές φορές άλλωστε, είναι είνας μικρός παράδεισος! Στην Σαντορίνη όλα μοιάζουν παραμυθένια και μαγικά… λες και έχουν βγει από πίνακα ζωγραφικής.

Για τους λόγους που πρέπει να επισκεφθείς την Σαντορίνη έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές. Τώρα θα αναφερθούμε στα δέκα σημεία που πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις στάση, όταν επισκεφθείς το εκρηκτικό νησί των Κυλάδων!

Συγκεντρώσαμε λοιπόν τα δέκα σημεία που πρέπει οπωσδήποτε να δείτε. Ξεκινάμε;

Οία

Η Οία, ο πρώτος οικισμός που χαρακτηρίστηκε διατηρητέος (1976), είναι χωρίς αμφιβολία ένας από τους πλέον φωτογραφισμένους τόπους της Ελλάδας. Το ηλιοβασίλεμά της έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για άπειρους καλλιτέχνες, ενώ τα σοκάκια της λειτουργούν σαν μαγνήτες που σας καλούν να χαθείτε στα καλά κρυμμένα μυστικά τους. Η Οία, που απέχει περίπου 40 λεπτά οδικώς από τα Φηρά, θα σας μαγέψει, επειδή είναι πραγματικά ακαταμάχητη. Ο κεντρικός δρόμος τη χωρίζει σε δύο περιοχές: η μια, προς την καλντέρα, διαθέτει εντυπωσιακά υπόσκαφα κτίσματα, η άλλη στολίζεται από καπετανόσπιτα.

Μην ξαφνιαστείτε από τους άπειρους τρούλους που εμφανίζονται σε κάθε γωνιά, μιας και στην Οία υπάρχουν περισσότερες από 60 εκκλησίες. Στο άκρο του οικισμού βρίσκεται το Κάστρο, με τα κομμάτια που έχουν διατηρηθεί να προσφέρουν μοναδική θέα, αλλά κι ένα γοητευτικό ταξίδι στο παρελθόν.

Η ποιότητα είναι συνώνυμο της περιοχής, που αποτελεί πέραν πάσης αμφιβολίας μια από τις πιο ενδιαφέρουσες εμπειρίες στη Σαντορίνη. Τα εστιατόρια και τα café bars της Οίας θα σας ικανοποιήσουν απόλυτα, ενώ οι ελάχιστες προτάσεις για shopping (πέραν των τουριστικών επιχειρήσεων) θα σας βάλουν σε καταναλωτικό πειρασμό.

Tip: Μην παραλείψετε να κατεβείτε τα 214 σκαλιά που χωρίζουν την Οία από το γραφικό Αμμούδι, όπου θα απολαύσετε εγγυημένα φρέσκα ψάρια. Επίσης, στην Οία βρίσκεται το Ναυτικό Μουσείο (τηλ. +30 22860 71156), που αξίζει την επίσκεψή σας.

Φηρά

Σε απόσταση 12 χλμ. από την Οία, τα πάντα πολυσύχναστα Φηρά, η πρωτεύουσα της Σαντορίνης, αποτελούν μια από τις στάσεις που πρέπει να κάνετε οπωσδήποτε στο νησί. Σε απόσταση περίπου 260 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, μοιάζουν να φόρεσαν τα λευκά τους και να σκαρφάλωσαν στον γκρεμό, για να προκαλέσουν το θαυμασμό κάθε επισκέπτη. Η μοναδική θέση των Φηρών στην καλντέρα προσφέρει συγκλονιστική θέα στη Νέα και την Παλιά Καμένη.

Πλήθος κόσμου συρρέει στην πυκνοδομημένη περιοχή των Φηρών όλες τις ώρες της ημέρας, ενώ οι πολυάριθμες επιχειρήσεις που λειτουργούν στα στενά της πρωτεύουσας του νησιού προσελκύουν επισκέπτες ποικίλων ενδιαφερόντων και κάθε ηλικίας. Η βόλτα σας θα ξεκινήσει από την κεντρική πλατεία Θεοτοκόπουλου με τα πολλά café bars, ενώ, λίγο πιο κάτω, ένας δρόμος γεμάτος πολυτελή κοσμηματοπωλεία απλώνεται μπροστά σας, δίνοντας υποσχέσεις για «διαμαντένιες» εμπειρίες!

Αφεθείτε στη γοητεία των πανέμορφων στενών των Φηρών και αφήστε το βλέμμα σας να περιπλανηθεί στην απόκοσμη ομορφιά της καλντέρας. Στα Φηρά μπορείτε να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο (τηλ. +30 22860 22217), το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας (τηλ. +30 22860 23217), το Μέγαρο Γκύζη (τηλ. +30 22860 23077) και το Santozeum (Παλιό Κέντρο Νομικού, τηλ. +30 22860 21722).

Tip: Για να απολαύσετε τη γνωριμία σας με τα Φηρά στο έπακρο, μπορείτε να ανεβείτε τα 588 σκαλοπάτια από το Παλιό Λιμάνι. Εναλλακτική λύση αποτελεί το τελεφερίκ (τηλ. +30 22860 22977, +30 22860 23045), που πραγματοποιεί καθημερινά δρομολόγια κάθε 20 λεπτά, από τις 07:00 έως τις 22:20. Οι λάτρεις της παράδοσης μπορούν να κάνουν τη διαδρομή από και προς το Παλιό Λιμάνι καβάλα σε γαϊδουράκια! Υπέροχη θέα στα Φηρά θα απολαύσετε από το Μπουντί, όπου κάθε καλοκαίρι πραγματοποιούνται πολύ ενδιαφέροντα events. Στην περιοχή των Φηρών υπάρχουν δημοτικά πάρκινγκ.

Φηροστεφάνι

Μπορείτε να προσεγγίσετε το Φηροστεφάνι από τα Φηρά, ακολουθώντας το «φρύδι» της καλντέρας και καλύπτοντας μια απόσταση περίπου 10 λεπτών με τα πόδια. Το Φηροστεφάνι, που αποτελεί διαχρονικά την αγαπημένη στάση κάθε επισκέπτη του νησιού, οφείλει την ονομασία του στο γεγονός ότι «στεφανώνει» τα Φηρά. Η θέα στην καλντέρα είναι απλώς ασυναγώνιστη, με τον γκρεμό να είναι τόσο απότομος, που πολλές φορές η καρδιά σας θα χτυπήσει πιο δυνατά. Στο Φηροστεφάνι θα βρείτε αρκετές αξιόλογες προτάσεις για φαγητό, σε εστιατόρια και ταβέρνες που έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα τη χαλαρωτική ατμόσφαιρα.

Tip: Στη διαδρομή προς το Ημεροβίγλι θα συναντήσετε το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, που χτίστηκε το 1651 από την οικογένεια Γκύζη. Θεωρείται το όριο ανάμεσα στους δύο οικισμούς, αξίζει δε πραγματικά την επίσκεψή σας.

Ημεροβίγλι

Το Ημεροβίγλι καταλαμβάνει την πιο προνομιακή θέση και διαθέτει την πιο συγκλονιστική θέα στην καλντέρα και τη Θηρασιά.

Φημίζεται για τα πολυτελέστατα ξενοδοχεία που προσφέρουν στους επισκέπτες τους ένα «φυσικό μπαλκόνι» στην καλντέρα, ήρεμη ατμόσφαιρα και σούπερ χαλαρωτικό τοπίο.

Το εστιατόριο Ανώγι, στην κεντρική πλατεία, σας δίνει την ευκαιρία να γράψετε τον ιδανικό επίλογο της ημέρας σας, μυώντας σας με τον καλύτερο τρόπο στη γαστρονομία της Σαντορίνης και την αυθεντική ελληνική φιλοξενία.

Tip: Επισκεφθείτε το ναό της Παναγιάς της Μαλτέζας με το επιβλητικό ξυλόγλυπτο τέμπλο και την εικόνα της Παρθένου, που λέγεται πως βρέθηκε στη Μάλτα.

Αμμούδι

Μπορείτε να προσεγγίσετε το Αμμούδι, ένα γραφικό λιμανάκι που αποτελεί must see της Σαντορίνης, κατεβαίνοντας τα 214 σκαλοπάτια που το χωρίζουν από την Οία.

Το εμπορικό λιμάνι του 19ου αιώνα σήμερα υποδέχεται κατά κύριο λόγο τους λάτρεις των καρπών της θάλασσας, που θέλουν να απολαύσουν φρέσκα ψάρια και θαλασσινά.

Tip: Στο Αμμούδι μπορείτε να μεταβείτε είτε οδικώς είτε κατηφορίζοντας (πεζή ή με γαϊδουράκια) 214 σκαλοπάτια από την Οία.

Ακρωτήρι

Αποτελεί τη σπουδαιότερη αρχαιολογική ανακάλυψη της Ανατολικής Μεσογείου. Το Ακρωτήρι είναι ένα γραφικό χωριό στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, σε απόσταση περίπου 10 χλμ από τα Φηρά.

Το σημαντικότερο αξιοθέατο στο Ακρωτήρι είναι ο προϊστορικός οικισμός, που πρωτοκατοικήθηκε γύρω στο 4500 π.Χ. και ήρθε στο φως ύστερα από τις συστηματικές ανασκαφές που ξεκίνησαν το 1967.

Από πέρσι ο επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος αναβαθμίστηκε και απέκτησε νέο βιοκλιματικό στέγαστρο, προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες.

Μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε ένα από τα σπουδαιότερα «ιστορικά κειμήλια» της Ελλάδας (κι όχι μόνο της Σαντορίνης), περπατώντας σε μια πόλη του «χθες» που παραμένει ολοζώντανη.

Tip: Ο αρχαιολογικός χώρος του Ακρωτηρίου παραμένει ανοιχτός από την 1η Απριλίου έως τις 31 Οκτωβρίου. Από το λιμάνι του Ακρωτηρίου μπορείτε να μεταφερθείτε σε κοντινές παραλίες (καθώς και στην Άσπρη Παραλία) με εκδρομικά σκάφη. Επίσης, από εδώ ξεκινά μονοπάτι που οδηγεί στην Κόκκινη Παραλία.

Πύργος

Χωριό-κόσμημα, πόλος έλξεως για χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, που αναζητούν την ηρεμία, τη φυσική ομορφιά και την ποιότητα σε καθετί.

Ο Πύργος, που απέχει περίπου 5-10 λεπτά οδικώς από τα Φηρά, είναι σίγουρα το πιο αγαπητό χωριό του νησιού. Το 1800 υπήρξε πρωτεύουσα της Σαντορίνης, ενώ σήμερα κατορθώνει, μέσα από την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, τις καμπύλες και τα πανέμορφα σοκάκια, τα ασβεστωμένα στενά και τα άπειρα εκκλησάκια με τους «ζωγραφιστούς» τρούλους, να διατηρήσει αναλλοίωτη την αίγλη του παρελθόντος.

Αξίζει να επισκεφθείτε τόσο την Κάναβα Δρόσου-Χρυσού, που μέσα από γλαφυρές αναπαραστάσεις σάς μεταφέρει στη «Σαντορίνη που έφυγε», όσο και το Καστέλι, στην κορυφή του λόφου.

Για το δείπνο σας προτιμήστε χωρίς δεύτερη σκέψη το εξαιρετικό εστιατόριο Selene.

Εξάλλου, μπορείτε να επιλέξετε τον Πύργο ως ορμητήριο, μιας και το arty Voreina Gallery Suites έχει ανεβάσει τον πήχη της διαμονής στην περιοχή.

Tip: Πάνω από τον Πύργο υψώνεται ο Προφήτης Ηλίας, η ψηλότερη κορυφή του νησιού. Εάν θέλετε να απολαύσετε την ομορφότερη θέα του νησιού, απλώς επισκεφθείτε τον.

Νέα Καμένη

Οι ντόπιοι την αποκαλούν «ηφαίστειο», οι επισκέπτες την καθιστούν προτεραιότητα των εξερευνήσεών τους και ο μύθος τη λατρεύει. Ο λόγος για τη Νέα Καμένη, το μεσαίο από τα τρία νησάκια της καλντέρας (Θηρασιά και Παλιά Καμένη τα άλλα δύο) που υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες της έκρηξης του ηφαιστείου.

Στη Νέα Καμένη βρίσκεται ο μεγαλύτερος κρατήρας, που ονομάζεται Δάφνη. Η επίσκεψη εδώ αποτελεί πραγματικά μια ασύλληπτη εμπειρία. Θα περπατήσετε περιμετρικά του κρατήρα, το βλέμμα σας θα αιχμαλωτιστεί από τη χρωματική ποικιλία των πετρωμάτων, η οσμή σας θα κυριευτεί από τη μυρωδιά του θειαφιού, ενώ όλες οι αισθήσεις σας θα αφυπνιστούν από το μεγαλειώδες θέαμα.

 

Μεγαλοχώρι

Σε απόσταση 10 λεπτών από τα Φηρά βρίσκεται ένα από τα πιο γαλήνια και όμορφα διαμάντια του νησιού. Το Μεγαλοχώρι είναι ένα παραδοσιακό μικρό χωριό, που θα σας κλέψει την καρδιά με τη μοναδική αισθητική του.

Εδώ όλα μοιάζουν να βγήκαν από ζωγραφιά, ενώ ο σεβασμός στην παράδοση φαίνεται να επιβάλλει την απόλυτη ησυχία σε κάθε γωνιά.

Το χωριό φημίζεται για τη στενή σχέση του με το κρασί -εδώ άλλωστε βρίσκονται και τα περίφημα οινοποιεία του Μπουτάρη και του Γαβαλά-, την απόλυτη ηρεμία και τις ποιοτικές επιχειρήσεις.

Μπορείτε να το επισκεφθείτε είτε πρωί είτε απογευματάκι είτε ακόμη και το βράδυ, να περπατήσετε μέχρι την κεντρική πλατεία, να θαυμάσετε τα εντυπωσιακά καμπαναριά των πάλλευκων εκκλησιών και να σεργιανίσετε στα σοκάκια του.

Εμπορείο

Επί Ενετοκρατίας υπήρξε το εμπορικό και οικονομικό κέντρο της Σαντορίνης. Σήμερα είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χωριά του νησιού, ιδίως από αρχιτεκτονικής απόψεως.

Το Εμπορείο βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Θήρας, πολύ κοντά στις παραλίες Περίβολο και Περίσσα.

Εδώ θα σας εντυπωσιάσουν τα χαρακτηριστικά, λαξευμένα στην πέτρα σπίτια, θα σας μαγέψει η εξερεύνηση του Κάστρου (Μεσανά), ενώ θα αισθανθείτε έντονη κατάνυξη στην Παναγιά την Καλή, που βρίσκεται μέσα στο κάστρο.

πηγή: travelstyle.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ