Σφαιρόπουλος: Τέσσερα χρόνια χωρισμένα στα δύο (poll)

Σφαιρόπουλος: Τέσσερα χρόνια χωρισμένα στα δύο (poll)

Οσα κατάφερε όλο αυτό το διάστημα ο Έλληνας τεχνικός στον Ολυμπιακό, οι ατυχίες και ο απολογισμός του από το 10.gr αλλά και από εσάς στους «ερυθρόλευκους».

Μία σεζόν που έκλεισε με τον χειρότερο επίλογο για τον Ολυμπιακό. Οι «ερυθρόλευκοι» έχασαν τον 5ο τελικό από τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, απώλεσαν το πρωτάθλημα και ολοκλήρωσαν τη χρονιά δίχως ένα τίτλο και πάλι.

Και σε αυτό το κομμάτι, σίγουρα ευθύνη έχει και ο προπονητής του Ολυμπιακου, Γιάννης Σφαιρόπουλος, όπως και γενικότερα όλος ο οργανισμός των Πειραιωτών, καθώς η χρονιά κρίνεται ως αποτυχημένη βάσει των αποτελεσμάτων.

Επιστρέφοντας όμως στον Έλληνα τεχνικό, από τα μέσα της σεζόν 2014-15 βρέθηκε στην ηλεκτροφόρα καρέκλα της ομάδας του Πειραιά έπειτα την παραίτηση του Γιώργου Μπαρτζώκα. Για 4 σεζόν έμεινε στον Ολυμπιακό, έχοντας επιτυχίες, απογοητεύσεις, πρωταθλήματα και αποκλεισμούς. Σίγουρα όμως, ήταν από τους τεχνικούς που οι οπαδοί των «ερυθρόλευκων» θα έχουν και καλές στιγμές να θυμούνται. Όπως όλα δείχνουν και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ο Σφαιρόπουλος δεν θα παραμείνει στον Ολυμπιακό, με τα τέσσερα χρόνια της καριέρας του να είναι χωρισμένα στα δύο.

Η ΧΡΟΝΙΑ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ «ΜΕΛΑΧΡΙΝΟΥ»

Προερχόμενος λοιπόν ομάδες χαμηλότερου βεληνεκούς, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος ήρθε στο προσκήνιο την 1η Νοέμβρη του 2014 και πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην ομάδα στο εκτός έδρας ματς με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Παιχνίδι που κέρδισε με άνεση παρά τα προβλήματά του ο Ολυμπιακός, ενώ νικηφόρα πέρασε και στο πρώτο του ματς στην Ευρωλίγκα, απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι.

Προτίμησε να προχωρήσει με το ρόσστερ του προκάτοχού του, έβαλε την ομάδα στον αυτόματο πιλότο, δέχθηκε τα συγχαρητήρια από τους παίκτες-κλειδιά του Ολυμπιακού όπως οι Σπανούλης και Πρίντεζης.

Οι «ερυθρόλευκοι» έκλεισαν λοιπον υπό την καθοδήγησή του τη σεζόν, έχοντας κερδίσει το πρωτάθλημα με σκούπα επί του Παναθηναϊκού, αλλά και μία άκρως επιτυχημένη πορεία στην Ευρωλίγκα, όπου και έφτασε στον τελικό της διοργάνωσης, χάνοντας το τρόπαιο από την οικοδέσποινά του θεσμού, Ρεάλ Μαδρίτης.

Σίγουρα όμως το 5-0 επί του «αιωνίου» αντιπάλου Παναθηναϊκού, έκανε περισσότερο… γκελ και στον κόσμο της ομάδας, σε μία σεζόν που ο Ολυμπιακός έπαιξε καλό μπάσκετ, είχε ως όπλο την συγκροτημένη άμυνά του(71,8 π. μέσο όρο στην Ευρωλίγκα) και την υγεία που αποτύπωνε η ίδια στο παρκέ. Άκρως επιτυχημένη πρώτη χρονιά για τον Σφαιρόπουλο, ο οποίος συγκρινόταν μάλιστα και με τον Γιάννη Ιωαννίδη με το προσωνύμιο «ο Μελαχρινός» να ακούγεται όλο και περισσότερο στο Φάληρο.

ΧΩΡΙΣ ΠΛΕΪ ΟΦ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑΣ ΑΛΛΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

Η επόμενη χρονιά θα ήταν κομβική για τον ίδιο αλλά και την παρουσία του στο μεγάλο λιμάνι. Έχοντας επιλέξει το ρόστερ της ομάδας του, ο Ολυμπιακός ξεκίνησε στραβά τη σεζόν. Οι τραυματισμοί έκαναν την εμφάνισή τους, με μεγαλύτερη και πιο σημαντική αυτή του Πάτρικ Γιανγκ, η οποία ουσιαστικά άλλαξε άρδην την εικόνα των Πειραιωτών στο ποστ παιχνίδι.

Η Ευρωλίγκα για τον Ολυμπιακό ήταν μία περιπέτεια που δεν είχε happy end. Παρότι η ομάδα είχε θετική πορεία στην πρώτη φάση των ομίλων με ρεκόρ 8-2, είδε τα προβλήματα να μην την αφήνουν σε ησυχία.

Με το 6-8 στο Top 16 να είναι αντιπροσωπευτικό της αγωνιστικής της κατάστασης. Ο Ολυμπιακός είχε στα χέρια του την ευκαιρία να σώσει την παρτίδα, όμως σε κομβικά ματς όπως αυτό με την Μπάμπεργκ εκτός αλλά και την Κίμκι στη Μόσχα, ήταν κατώτερος του αναμενομένου. Μετά απο 11 χρόνια συνεχής παρουσίας στις οχτώ κορυφαίες ομάδες της διοργάνωσης, ο Ολυμπιακός είχε να σκεφτεί πια το ελληνικό πρωτάθλημα (νωρίτερα είχε χάσει και το κύπελλο από τον Παναθηναϊκό), όπου το κλασικό ζευγάρι των τελικών, αυτό των αιωνίων, συγκέντρωσε τα βλέμματα όλων.

Ο Ολυμπιακός με πλεονέκτημα έδρας νίκησε δις στην έδρας του Παναθηναϊκού ελέω των τριπόντων του Βασίλη Σπανούλη και κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

ΕΙΧΕ ΝΑ ΘΥΜΑΤΑΙ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ

Η τρίτη σεζόν του στην ομάδα του Πειραιά ξεκίνησε με προσθήκες που θα έδιναν αυτό που πραγματικά ζητούσε εξ αρχής. Ένα στήριγμα στον Βασίλη Σπανούλη (Γκριν), παίκτης που είχε τα στοιχεία για να πρωταγωνιστήσει στη ρακέτα (Μπιρτς), τον δεύτερο χρόνο του συμβολαίου του Ντάνιελ Χάκετ και κατά ένα χρόνο παραπάνω τους υπόλοιπους αθλητές στο ρόστερ της, σε μια σεζόν αγεωγράφητη αναφορικά με την Ευρωλίγκα. Και αυτό, γιατί στο νέο φορμάτ της, κανείς δεν ήξερε τι ακριβώς να περιμένει. Ο Ολυμπιακός και πάλι έχασε το δικαίωμα στο κύπελλο Ελλάδος, ενώ η πορεία του ήταν ως έπρεπε στην Α1, κερδίζοντας μία φορά τον Παναθηναϊκό και έχοντας το πλεονέκτημα έδρας στους τελικούς της Α1.

Η απώλεια του Χάκετ από τραυματισμό, τα πολλά προβλήματα που και πάλι προέκυψαν με τις ατυχίες από τραυματισμούς, δεν σταμάτησαν τον Ολυμπιακό από το να προκριθεί στο Fina4 της Πόλης. Με ρεκόρ 19-11 στην κανονική διάρκεια, οι Πειραιώτες κατέκτησαν το πλεονέκτημα έδρας και η Εφές, παρότι σκληροτράχηλη δεν στάθηκε εμπόδιο για το δεύτερο «ερυθρόλευκο» Final 4 του Σφαιρόπουλου. Εκεί ο Ολυμπιακός αρνήθηκε να χάσει από την ΤΣΣΚΑ (όπως είχε κάνει και στην Μαδρίτη), υπέκυψε όμως από την ανωτερότητα της Φενέρ και των δυνάμεών του στον μεγάλο τελικό.

Η πορεία στην Α1 ήταν το ίδιο καθοδική. Η  ομάδα έδειχνε ξεζουμισμένη και με το ζόρι κατάφερε να πάει τη σειρά στο 2-2 με τον Παναθηναϊκό. Στο τελευταίο ματς στο ΣΕΦ είχαν άπαντες μείνει από καύσιμα, οι «πράσινοι» πραγματοποίησαν το 3-2 και κατέκτησαν το πρωτάθλημα.

ΤΟ ΚΑΖΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΕΚ ΚΑΙ ΑΤΙΤΛΟΣ ΞΑΝΑ

Το καλοκαίρι του 2017 ήταν το καλύτερο για τομές. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος ξεκίνησε τον προγραμματισμό της ομάδας του, θέλοντας ουσιαστικά να της αλλάξει χαρακτήρα. Με πιο επιθετικογενείς παίκτες, να ανεβάσει θεωρητικά το επίπεδο της επίθεσής του, παραμένοντας βέβαια στην άμυνα το ίδιο συγκεντρωμένη. Αυτό ήταν που ουσιαστικά διατάραξε και την εικόνα της και ίσως και μπέρδεψε τον Έλληνα τεχνικό. Οι παίκτες που ήρθαν δεν ταίριαζαν με την φιλοσοφία του και παρά το καλό ξεκίνημα στην Ευρωλίγκα και το αρχικό 14-4, στο πρωτάθλημα από νωρίς είχε χαθεί η υπόθεση πρωτιά. Βέβαια η χρονιά δεν  αμαυρώθηκε από τα κακά αποτελέσματα στην Stoiximan.gr Basket League, αλλά από την παταγώδη αποτυχία στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, όταν και στην Κρήτη, η ΑΕΚ έφυγε θριαμβεύτρια ανοίγοντας για τα καλά τον «Ασκό του Αιόλου» για τον Έλληνα τεχνικό,

Τα πολλαπλά προβλήματα τραυματισμών, το γεγονός πως η ομάδα είχε τεράστια σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της και το ρόστερ που δεν έδειχνε ικανό για την υπέρβαση, έφεραν και τον αποκλεισμό από την Ζαλγίρις στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας, παρά το πλεονέκτημα έδρας των «ερυθρόλευκων».

Για να ακολουθήσουν οι τελικοί της Α1. Εκεί ο Ολυμπιακός ήταν το αουτσάιντερ από την πρώτη μέρα και το κλίμα που επικρατούσε ήταν ότι πηγαίνει  και να … σκουπιστεί από τον Παναθηναϊκό. Οι «ερυθρόλευκοι» ένιωσαν ως πρόκληση την αμφισβήτηση προς το πρόσωπό τους και την υπεροψία των «πρασίνων», πέρασαν από το ΟΑΚΑ και πραγματοποίησαν το 1-0 στη σειρά. Δεν μπόρεσαν να το διαχειριστούν αυτό, έχασαν στο ΣΕΦ, η σειρά έφτασε στο 2-2 και την Κυριακή 17 Ιουνίου άντεξε για ένα μόλις ημίχρονο, καθώς «εγκλωβίστηκε» από τα δικά της πάθη. Μία χρονιά άκρως αποτυχημένη, με χαμένο κύπελλο από την ΑΕΚ, αποκλεισμό από την Ζαλγκίρις από τη συνέχεια της Ευρωλίγκας και δεύτερη σεζόν χωρίς την κούπα του  πρωταθλητή Ελλάδος.

ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ, ΕΝΑ POLL

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος σε τέσσερα χρόνια στον Πειραιά, κατέκτησε τα 2 από τα 3 πρωταθλήματα Ελλάδος των «ερυθρόλευκων» τα τελευταία χρόνια. Πήγε σε δύο τελικούς Ευρωλίγκας απέναντι από τους οικοδεσπότες κάνοντας νωρίτερα υπέρβαση, κερδίζοντας στα σημεία την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Εχασε και τα δύο τρόπαια, ενώ οι δύο τελευταίες του  χρονιές, είναι γεμάτες αμφισβήτηση αφού δις στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδας ο Παναθηναϊκός.

Με τους «πράσινους» αυτά τα τρία χρόνια έχει 17-14 ρεκόρ, έχοντας ξεκινήσει με ένα 5-0 και χάνοντας πολλούς… πόντους από τον ερχομό του Τσάβι Πασκουάλ στο ΟΑΚΑ.

Αντί επιλόγου λοιπόν, προτιμήσαμε να σας βάλουμε εσάς στο… παιχνίδι. Ψηφίστε λοιπόν, ήταν θετική ή αρνητική η παρουσία του Έλληνα τεχνικού στον Ολυμπιακό;

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ