Με παίκτη παραπάνω, «τον 12ο», οι Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ, σε σχέση με την ΑΕΚ!

Με παίκτη παραπάνω, «τον 12ο», οι Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ, σε σχέση με την ΑΕΚ!

Σύμφωνα με όσα στοιχεία υπάρχουν  από την στατιστική κι επί του προκειμένου «η γλώσσα των αριθμών να λέει την αλήθεια» και να μη είναι, κατά το πλείστον,  φιλολογικής σημασίας, όπως  τα αγωνιστικά «κατοχή μπάλας» ή «τελικές ενέργειες», η υπεροχή του «Γ.Καραϊσκάκης» και Τούμπας είναι δεδομένη.

Με διαφορά μισής ημέρας  διεξήχθηκαν οι κυπελλικές ρεβάνς ΑΕΚ- Παναιτωλικού 1-0 και Ολυμπιακού- Πλατανιά 2-0. Είχαν κοινά σημεία, αλλά κι ενδιαφέροντα , αυτές οι δύο συναντήσεις. Όπως, ότι η πρόκριση στην 8άδα, για τους «κιτρινόμαυρους» και τους «ερυθρόλευκους» είχε εξασφαλιστεί , μέσω Αγρινίου (4-0) και Χανίων (2-0) . Επομένως,  το ενδιαφέρον επικεντρωνόταν στο ντεμπούτο, που θα πραγματοποιούσαν  στο μεν ΟΑΚΑ οι Μασούντ- Μοράν, στο δε Καραϊσκάκη οι Μιραλάς- Χατζησαφί.

ΠΟΣΟΥΣ θεατές  θα είχαν τα δύο παιχνίδια; Από τα οποία το πρώτο ήταν βραδινό κι ενώ επικρατούσε  παγωνιά… σαν την χιονισμένη (!) έρημο Σαχάρα . Το δεύτερο  σχεδόν μεσημεριανό, σε ώρα (3μ.μ.), την οποία έχουμε  ξεσυνηθίσει πια στο ελληνικό ποδόσφαιρο- κυρίως  στην βασική διοργάνωση, που είναι το πρωτάθλημα. Και βέβαια υπό τον μόνιμο πια αναχαιτιστικό παράγοντα, προκειμένου για την «σαν άλλοτε» προσέλευση των φιλάθλων, στα γήπεδα, ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση των αγώνων.

ΗΤΑΝ περίπου 3.000 στο Μαρούσι και 7.000 στο Φάληρο. Εννοείται, πως θα είχαν συγκεντρωθεί τουλάχιστο διπλάσιοι, αν υπήρχε ουσιαστικό ενδιαφέρον, για το αποτέλεσμα  και αν δεν επικρατούσαν τα φυσικά και τεχνητά εμπόδια, που προαναφέραμε. Γιατί οι  οπαδοί των δύο ομάδων ήθελαν να έβλεπαν οπωσδήποτε την πρώτη εντός έδρας  συμμετοχή των διδύμων, που σχηματίστηκαν νωρίς-νωρίς στην τωρινή μεταγραφική σεζόν.

ΟΣΟ  γνωστοί και αν είναι οι τρεις, από αυτούς (με εξαίρεση τον Βάσκο ΄Ερικ Μοράν), χάρη στην παρουσία τους στον  Πανιώνιο (Μασούντ, Χατζησαφί) και στο πριν από πεντέμισι χρόνια πέρασμα του από τον Ολυμπιακό (Μιραλάς) αποτελούσαν  ισχυρό μαγνήτη, για προσέλευση του κόσμου  στις εξέδρες των δύο καλύτερων γηπέδων στην χώρα. Ότι δεν υπήρξε κάτι εντυπωσιακό, δεν σημαίνει, πως με αυτούς τους αριθμούς, ως άκρη του νήματος, δεν μπορούμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι της Αριάδνης.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ να θίξουμε ένα καίριο ζήτημα, που συσχετίζεται άμεσα με «τον γύρο του τίτλου», στον οποίο τρέχουν πλέον οι Ολυμπιακός, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ . Δεν αναφέρουμε τον Ατρόμητο , επειδή  ο «μαθουσάλας»  άσος της ομάδας, ο 35χρονος Χαβιέ Ούμπιδες, καθόρισε για κύριο στόχο «την έξοδο στην Ευρώπη».

ΕΙΝΑΙ , λοιπόν, το θέμα «της συμμετοχής» του κόσμου, που θα δηλώσει «παρών» στην προσπάθεια της  ομάδας, την οποία υποστηρίζει, για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Κατά πόσο , αλλά και με ποιο τρόπο, οι «ερυθρόλευκοι», «κιτρινόμαυροι» και «ασπρόμαυροι» πιστοί θα παίξουν τον ρόλο, που έχουν, ως  στυλοβάτες  της «εν κινήσει» ( δηλαδή στην διάρκεια του αγώνα) ψυχολογίας της ομάδας τους.

ΡΟΛΟΣ με ουσία για  το πόσοι θα είναι στις εξέδρες. Και  για το πόσο ελεγχόμενο φανατισμό (με υλικά τον ενθουσιασμό, την υπομονή, την σύνεση, την ψυχραιμία , την πίστη, την δύναμη)  θα έχουν, για να ανταποκριθούν σαν «ο 12ος παίκτης» της ομάδας. ΄Όταν βασικό μότο, που χρησιμοποιούν οι επικοινωνιολόγοι του ΠΑΟΚ  είναι «΄Εχουμε στην Τούμπα τους Ολυμπιακό και ΑΕΚ» , γίνεται αντιληπτό το πόσο στηρίζονται στην παρουσία του κόσμου τους. Ο λόγος για τα εντός έδρας ματς και φυσικά  σε όποια άλλη έξοδο τους θα έχουν  το σιωπηρό «ελευθέρας», όπως π.χ. στην Ξάνθη.

ΣΥΜΦΩΝΑ με όσα στοιχεία υπάρχουν  από την στατιστική κι επί του προκειμένου «η γλώσσα των αριθμών να λέει την αλήθεια» και να μη είναι, κατά το πλείστον,  φιλολογικής σημασίας, όπως  τα αγωνιστικά «κατοχή μπάλας» ή «τελικές ενέργειες», η υπεροχή του «Γ.Καραϊσκάκης» και Τούμπας είναι δεδομένη. Οι οπαδοί του πρωταθλητή 2017 και του  ΠΑΟΚ είναι οι δύο, που ξεχωρίζουν, ως προς τον όγκο της παρουσίας τους. Το Φάληρο και η Τούμπα είναι κάστρα.

ΟΙ «ΕΝΩΣΙΤΕΣ» δεν ακολουθούν κατά πόδας, τους δύο σφοδρούς  εφετινούς ανταγωνιστές τους. Υστερούν, έναντι αυτών, με κυριότερους  λόγους, ότι 1) υπέφεραν από «γεννητικότητα» νέων οπαδών, κατά την θλιβερή διετία του υποβιβασμού στην Γ’ και Β΄ Εθνική , και 2)  η ομάδα τους είναι ξεσπιτωμένη, είναι πρόσφυγας, εξ αιτίας του παραγοντικού ανοσιουργήματος του Γιάννη Γρανίτσα. Χωρίς το «Νίκος Γκούμας» κι αφού προηγήθηκε ο αφανισμός του «Γιώργος Μόσχος», η ΑΕΚ πληρώνει ακριβά και  με συρρίκνωση του όγκου των οπαδών της. Κάτι, που δεν συμβαίνει με τους πλήρεις και σε αυτό τον τομέα, Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ . Ενώ ακόμη και ο υποβιβασμένος ΄Αρης διαθέτει «Κλεάνθης Βικελίδης» και «Χαριλάου», ο δε Παναθηναϊκός το «Απόστολος Νικολαίδης» και έχει  αφομοιώσει  σαν «θρόνο» του το κλειστό ΟΑΚΑ, χάρη στην υπό πλήρη ακμή εξάστερη ομάδα του.

ΑΝ Ο ΤΙΤΛΟΣ του πρωταθλήματος  χρειαστεί να κριθεί από τον «12ο παίκτη»  των τριών ομάδων, οι Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ είναι τα φαβορί. Με αουτσάιντερ  την άστεγη ΑΕΚ, φιλοξενούμενη στο  «νεκροταφείο του ΟΑΚΑ» (όπως το έχει χαρακτηρίσει και ο Δημήτρης Μελισσανίδης).΄Ότι σε αυτή την σαν «ουδέτερη έδρα» νίκησε, κατά τον α΄γύρο, Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ δεν σημαίνει, πως μπορεί να διαφοροποιηθεί η γενική εντύπωση, για την οποία πρέπει να συνυπολογιστούν οι καθοριστικές απώλειες με Ατρόμητο και Απόλλωνα. Κάτι, που ούτε  σαν «πρωταπριλιάτικο» θα μπορούσε να είχε συμβεί π.χ. στον ΠΑΟΚ,  δικαιολογημένα επικαλούμενο την  χωρίς «κουκίδα» βαθμολογικής εντός έδρας απώλεια και παρότι η Τούμπα ήταν τιμωρημένη για 7 αγωνιστικές (…σε τιμωρημένο ΟΑΚΑ βρήκε  ο Ατρόμητος την ΑΕΚ και «την σκότωσε» 1-0).

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ: Οι κανονικοί «εδρούχοι»   και με  πολυπληθέστατο κοινό στα δύο πλευρά τους, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ  θα αγωνιστούν , κατά την αντίστροφη μέτρηση για τον τίτλο, … «με παίκτη παραπάνω». Αυτή η πραγματικότητα , σε σχέση με την ΑΕΚ, η οποία ζει και ονειρεύεται για το «Αγιά Σοφιά».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ