Η υποχρέωση της Ευρωλίγκας

Η υποχρέωση της Ευρωλίγκας

Η Ευρωλίγκα οφείλει να αναζητήσει τη ρίζα του κακού, να διασφαλίσει -με επιστημονική τεκμηρίωση- ότι πρωτάθλημα δεν διαμορφώνει αρνητικές συνθήκες για τους αθλητές κι ενδεχομένως να το εναρμονίσει.

Τελευταία (χρονικά) είδηση τραυματισμού -δεν αναφέρομαι στους περιστασιακούς, αλλά σ’ εκείνους που κρατάνε καιρό τον παίκτη εκτός αγωνιστικής δράσης- αφορά στον Γκιγιέμ Βίβες της Βαλένθια, ο οποίος άμα τη χαραυγή του 2018 θα περάσει την πόρτα του χειρουργείου, προκειμένου να διορθώσει το πρόβλημα στον αστράγαλό του.

Μοιάζει εξαιρετικά χρονοβόρο και κουραστικό να καταγράψουμε όλους τους σοβαρούς τραυματισμούς της διετίας. Μόνο στα δικά μας, σκεφτείτε πως Τζέιμς Γκιστ, Ντάνιελ Χάκετ, Κιμ Τιλί και Δημήτρης Αγραβάνης, βρέθηκαν (ή βρίσκονται) για καιρό εκτός γηπέδων. Συνυπολογίστε τους τραυματισμούς που σε πρώτο χρόνο σάς έρχονται στο μυαλό, με τον Ολυμπιακό να είναι η ομάδα που έχει πληγεί ιδιαίτερα. Όχι πως πάνε πίσω η φετινή Ρεάλ, ή η περσινή Μπαρτσελόνα

Σύμπτωση; Φταίει το σύστημα που άλλαξε, εντατικοποίησε τους αγώνες, μειώνοντας τον χρόνο αποθεραπείας και δυνατότητας του οργανισμού να επανέλθει; Δεν θα πάρουμε εμείς την ευθύνη, καθώς δεν έχουμε ιατρικές γνώσεις. Ακόμα και η απλή καταγραφή στατιστικών δεδομένων, μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένα αποτελέσματα.

Δεν πρέπει, όμως, να γίνει ένα φόρουμ, με προπονητές, παίκτες, γιατρούς, φυσικοθεραπευτές, γυμναστές, διατροφολόγους, ψυχολόγους, ώστε να έχουμε μια ολοκληρωμένη άποψη αν είναι… κακό το ριζικό μας, ή αν οι παίκτες δεν αντέχουν τόσο μεγάλη πίεση;

Με μια πρώτη ματιά (επιμένω χωρίς να είμαστε ειδικοί) φαίνεται πως το προσδόκιμο αθλητικής ζωής των παικτών που μετέχουν στην Ευρωλίγκα μειώνεται δραματικά. Μπορεί η Κίνα να μην έχει τόσο… γκλαμουράτο πρωτάθλημα, όμως προσφέρει άκοπα πολλά χρήματα, που η Ευρωλίγκα δεν τα δίνει. Αντίθετα…

Αν δεν πιστοποιηθεί ότι αυτό το σκληρό πρωτάθλημα δεν προκαλεί ανεπιθύμητες παρενέργειες, θαρρώ ότι πολλοί παίκτες πρώτης γραμμής θα επιλέγουν είτε την απόλαυση της συμμετοχής στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη (ΝΒΑ), είτε τον πακτωλό χρημάτων της Κίνας. Γιατί, δηλαδή, να προτιμήσουν λιγότερα χρήματα με περισσότερη δουλειά, δίχως να είναι σίγουροι ότι είναι ασφαλείς;

Η Ευρωλίγκα οφείλει αφενός να αναζητήσει τη ρίζα του κακού, να διασφαλίσει -με επιστημονική τεκμηρίωση- ότι το εντατικό του πρωταθλήματος δεν διαμορφώνει αρνητικές συνθήκες για τους αθλητές κι ενδεχομένως να εναρμονίσει το πρωτάθλημά της.

Ναι, η εικόνα είναι εντυπωσιακή, αλλά βλέπετε ότι κι οι μεγάλες ομάδες προσαρμόζονται. Δεν είναι τυχαίο ότι η Φενέρμπαχτσε δεν είναι στα… κόκκινα. Μπορεί να έχει να κάνει με το… χούι του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, που μετά από κατάκτηση τίτλου χάνει την επόμενη σεζόν, μπορεί όμως και να έχει να κάνει με τη διάθεση να ανεβούν στροφές μετά τον Φεβρουάριο, όταν θα παίζονται όλα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ