Τα «στημένα» του Λεβαδειακού!

Τα «στημένα» του Λεβαδειακού!

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να καταλάβει την δουλειά που γίνεται φέτος στα στημένα του Λεβαδειακού, σε φάσεις δηλαδή από τις οποίες προέρχονται πλέον πάρα πολλά γκολ στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο

Χρειάστηκε να περάσουν κάτι παραπάνω από δύο μήνες προκειμένου ο Λεβαδειακός να ξεπεράσει την αγωνιστική «κοιλιά» και να επιστρέψει στις νίκες στο πρωτάθλημα και αυτή η επιτυχία, απέναντι στον εξαιρετικό φετινό Πανιώνιο, στηρίχθηκε σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό σε κάτι που στο εξωτερικό διδάσκεται στις προπονήσεις κι εδώ στην Ελλάδα το βλέπουμε σπάνια στον αγωνιστικό χώρο. Πως να μετατρέπεις δηλαδή μια στατική φάση του αντιπάλου, κοντά στην δική σου περιοχή, σ’ ένα επιθετικό όπλο βρίσκοντας τον αντίπαλο σε θέση άμυνας με μόλις έναν, δύο ή τρεις ποδοσφαιριστές, που έχουν μείνει πίσω για να καλύπτουν τα νώτα του.

Το ρολόι στη Λειβαδιά σημάδευε το 77’ όταν ο Χατζισαφί εκτελούσε απ’ ευθείας φάουλ μερικά μέτρα έξω από την περιοχή. Ο τερματοφύλακας των γηπεδούχων, Ντεβί Επασί, αντιδρούσε αποτελεσματικά με διπλή προσπάθεια κι από εκεί και πέρα το μυαλό του άρχισε αμέσως να σκέφτεται την αντεπίθεση, χωρίς να χάσει δευτερόλεπτο. Άρχισε να τρέχει με τη μπάλα στα χέρια μακριά από την εστία του, την ώρα που οι συμπαίκτες του ξεκινούσαν να σπριντάρουν ανοίγοντας σαν βεντάλια. Ο Σουμπίνιο πήρε τη μπάλα, βρίσκοντας τους Νεοσμυρνιώτες με το μυαλό ακόμα στην δική τους ευκαιρία, ανοργάνωτους, να τρέχουν άναρχα για να προλάβουν να κλείσουν τις τρύπες και ο Γιακουμάκης σκόραρε βγαίνοντας στην πλάτη του Σιώπη! Η απόλυτη αντεπίθεση και ακαριαίος «θάνατος» για τον Πανιώνιο, που δεν κατάλαβε τι τον χτύπησε.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να καταλάβει την δουλειά που γίνεται φέτος στα στημένα του Λεβαδειακού, σε φάσεις δηλαδή από τις οποίες προέρχονται πλέον πάρα πολλά γκολ στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Αρκεί να αναλογιστεί μόνο πως και η ισοφάριση για την ομάδα του Ζοζέ Ανιγκό έρχεται από κόρνερ, αλλά και η τελευταία νίκη της ομάδας, στις 15 Οκτωβρίου στο Αγρίνιο κόντρα στον Παναιτωλικό βασίστηκε και τότε σε μία στατική φάση. Κόρνερ του Τσαμπούρη, κεφαλιά του Νιας και 0-1 αντί για… 4-0 με βάση την εικόνα του παιχνιδιού και την απόδοση των γηπεδούχων! Παρεμπιπτόντως και σ’ εκείνο το ματς ο Επασί ήταν καταπληκτικός, δικαιώνοντας για ακόμα μία φορά τον προπονητή του, που αποφάσισε να αποκτήσει τον Γάλλο, από το Καμερούν, που έπαιζε στην τέταρτη κατηγορία της Γαλλίας, αφού πρώτα τον δοκίμασε για καμιά εβδομάδα στο Καρπενήσι. Μερικούς μόνο μήνες μετά διαβάζει στον Τύπο για ενδιαφέρον του Ολυμπιακού να αντικαταστήσει μ’ αυτόν τον Στέφανο Καπίνο.

Ο Ανιγκό, πρώην σκληροτράχηλος αμυντικός της Μαρσέιγ την δεκαετία του ΄70 και του ’80, είναι ένας έξυπνος προπονητής, που δίνει «μάχες» με ότι όπλα διαθέτει και ανάλογα με το έμψυχο δυναμικό της ομάδας. Δεν θα διστάσει να «παρκάρει το λεωφορείο» αν χρειαστεί, προκειμένου να πάρει αποτέλεσμα και όταν οι συνθήκες δεν του επιτρέπουν να «δημιουργήσει» στο χορτάρι θα στηριχθεί στα στημένα για να σκοράρει. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και κάπως έτσι ο Λεβαδειακός εντυπωσίασε στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος, όπως οδήγησε, από τον πάγκο και την ομάδα της Μασαλίας στον χαμένο τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 2004 από την Βαλένθια του Ράφα Μπενίτεθ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της «δύναμης» των στατικών φάσεων αποτελεί η περσινή Γουεστ Μπρομ στην Πρέμιερ Λιγκ. Κατέλαβε άνετα την δέκατη θέση της βαθμολογίας, αποφεύγοντας περιπέτειες κι έχοντας σκοράρει περίπου το 50% των γκολ της με τη μπάλα σταματημένη. Από τα 43 της γκολ, τα 21 μπήκαν μ’ αυτό τον τρόπο. Το εντυπωσιακό δε είναι, πως μόνο ένα απ’ αυτά ήρθε από πέναλτι και ΚΑΝΕΝΑ από απευθείας εκτέλεση φάουλ. Φέτος, που ο Τόνι Πιούλις αποφάσισε να δώσει έμφαση αλλού, να αλλάξει το στυλ, να κάνει πιο ελκυστική την ομάδα και να βρίσκει δίχτυα σε κανονική ροή αγώνα, αφήνοντας στον πάγκο τους κατά κύριο λόγο εκτελεστές των κόρνερ, Κρις Μπραντ και Ματ Φίλιπς, προτιμώντας άλλους ποδοσφαιριστές με διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, η Γουεστ Μπρομ «χαροπαλεύει» στην 19η θέση της βαθμολογίας.

Ο Λεβαδειακός στην Σούπερ Λιγκ είναι 8ος και οι επόμενες αγωνιστικές θα δείξουν αν η αγωνιστική κρίση που πέρασε, μένοντας για 7 ματς χωρίς νίκη με μόλις δύο γκολ ενεργητικό, αποτέλεσε την «προγραμματισμένη» κάμψη σε μία σεζόν ή αν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Για την ώρα πάντως τα «στημένα» τον κρατούν μακριά από μπλεξίματα!

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ