Μπαρτσελόνα: Από τον Πεπ στον Ερνέστο!

Μπαρτσελόνα: Από τον Πεπ στον Ερνέστο!

Φτωχή παραγωγικότητα και χαμηλή ένταση συνέθεσαν το σκηνικό της αναμέτρησης της Μπάρτσα με την Σπόρτινγκ. Ο Ερνέστο όμως είναι έξυπνος και δεν του καίγεται καρφί. Ξέρει πως για να ανανεωθεί η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του και την επόμενη χρονιά, πρέπει οπωσδήποτε να κατακτήσει τίτλους.

Αν ο Ερνέστο Βαλβέρδε περίμενε το τελευταίο αδιάφορο βαθμολογικά παιχνίδι της Μπαρσελόνα με αντίπαλο την Σπόρτινγκ, προκειμένου να πετύχει μια εμφατική νίκη, σε συνδυασμό με πλούσιο θέαμα, ανάλογο της εποχής Νειμάρ και να σβήσει ένα κομμάτι της κριτικής που του ασκείται για την…αγωνιστική μετάλλαξη των Καταλανών φέτος, απέτυχε παταγωδώς. Ένα γκολ με κεφαλιά του Πάκο Αλκάθερ από στατική φάση κι ένα αυτογκόλ του Ζερεμί Ματιέ στις καθυστερήσεις συνέθεσαν το σκηνικό της διατήρησης του αήττητου για 22ο παιχνίδι συνδυασμένο με φτωχή παραγωγικότητα και χαμηλή ένταση στο ενενηντάλεπτο.

Στην πραγματικότητα όμως ,είμαι σχεδόν βέβαιος πως δεν του καίγεται καρφί. Ο πρώην τεχνικός του Ολυμπιακού είναι πολύ έξυπνος άνθρωπος για να «κάψει» τη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του ποντάροντας στην βελτίωση του επιθετικού κομματιού της Μπαρσελόνα χωρίς τον Νειμάρ και με τον Λιονέλ Μέσι ένα χρόνο μεγαλύτερο από πέρσι. Απλώς mission impossible!

Ο Βαλβέρδε γνωρίζει πολύ καλά πως για να ανανεωθεί η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του την επόμενη χρονιά θα πρέπει οπωσδήποτε να κατακτήσει τίτλους. Να ξαναφέρει το πρωτάθλημα στην Βαρκελώνη και να πάρει το «ξεχασμένο» εδώ και μία διετία Τσάμπιονς Λιγκ. Μια ομάδα την οποία είχαν στα χέρια του για χρόνια ο Γιόχαν Κρόιφ και ο Πεπ Γουαρδιόλα, που θέλουμε δεν θέλουμε άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίον παίζεται το ποδόσφαιρο, είναι ανέφικτο να την κάνεις πιο θεαματική και να αφήσεις το δικό σου στίγμα. Αντιθέτως, τα αποτελέσματα και τα τρόπαια σε κάνουν μάγκα και κλείνουν στόματα. Κι αυτή η έκδοση της Μπαρσελόνα μπορεί να μην αρέσει, αλλά είναι άκρως αποτελεσματική. Πρώτη και αήττητη στην Πριμέρα Ντιβισιόν και μάλιστα 8 βαθμούς πάνω από την αιώνια αντίπαλο Ρεάλ Μαδρίτης, στην κορυφή και χωρίς ήττα στην Ευρώπη και άνετη πρόκριση στους «16»!

Πέρα απ΄ αυτό λοιπόν, τι άλλο θα μπορούσε να κάνει ο Ερνέστο για να μείνει στην ιστορία; Μα να βελτιώσει την αμυντική λειτουργία μιας ομάδας, που αν είχε μια Αχίλλειο πτέρνα τα τελευταία χρόνια και μία αφορμή για γκρίνια στην εξέδρα, ήταν η ευκολία με την οποία δεχόταν φάσεις και γκολ. Το συνολικό 7-0 με το οποίο αποκλείστηκε από τη Μπάγερν το 2013 αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Κι ο Ερνέστο μοιάζει να κερδίζει νωρίς το στοίχημα. Τελείωσε την φάση των ομίλων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης με παθητικό-ρεκόρ του ενός γκολ μόνο και βρίσκεται στην κορυφή της σχετικής λίστας και στη Λα Λίγκα!

Ο Βαλβέρδε πήρε το ρίσκο, κυρίως μετά την αποχώρηση του Νειμάρ και τον τραυματισμό του Ουσμάν Ντεμπελέ,  να αλλάξει το DNA της Μπαρσελόνα και

δικαιώνεται, κόντρα στην κριτική του ισπανικού Τύπου και μεγάλης μερίδας οπαδών, που μιλούν για μία «βαρετή Μπαρσελόνα». Οι αμέτρητες πλαγιοκοπήσεις και τα ανεβάσματα των μπακ αποτελούν πλέον παρελθόν, η αλόγιστη «χρήση» του Μέσι, ακόμα και σε παιχνίδια μηδαμινού ενδιαφερόντος, πετάχθηκε στα σκουπίδια και μάλιστα κι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, με τη σύμφωνη γνώμη του ίδιου, η αναρχία στην μεσαία γραμμή με την συνεχή εναλλαγή θέσεων, που δημιουργούσαν «τρύπες», άφησαν την θέση τους σε ένα πολύ συγκεκριμένο τακτικό πλάνο, με έμφαση στην όσο το δυνατόν καλύτερη κάλυψη της άμυνας και οι πρωτοβούλιες των στόπερ να προωθούνται συχνά πυκνά, προκειμένου να δημιουργούν υπεραριθμία, κόπηκαν… «μαχαίρι»! Η Μπαρσελόνα δείχνει πιο συμπαγής και οργανωμένη στον αγωνιστικό χώρο από ποτέ, το ομαδικό πνεύμα βρίσκεται σε πολύ ψηλά επίπεδα και αυτή η παροιμιώδης ηρεμία και σιγουριά του προπονητή της έχει περάσει και στους ποδοσφαιριστές!

Όλο αυτό βέβαια δεν έρχεται χωρίς τίμημα. Η ποιότητα του θεάματος έχει πέσει αισθητά, ο Λουίς Σουάρες, ο δέκατος σκόρερ ήδη στην ιστορία της Μπαρσελόνα, χωρίς τους μπακ και δίχως εξτρέμ στο 4-4-2, να τον «ταϊζουν» μοιάζει απενεργοποιημένος και η ομάδα έμεινε για πρώτη φορά μετά από χρόνια στο μηδέν σε δύο συνεχόμενα παιχνίδια του Τσάμπιονς Λιγκ. Αλλά, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Κι αυτό φαίνεται να το ενστερνίζονται και οι ίδιοι οι παίκτες, που ακόμα και στο καταστροφικό  ξεκίνημα του Βαλβέρδε, με τις δυο συνεχόμενες ήττες σε Clasicos, κάτι που τελευταία είχε συμβεί επί Φρανκ Ραϊκαρντ δέκα χρόνια πίσω, στήριζαν δημοσίως με δηλώσεις τους, αλλά και στο χορτάρι, τη νέα προσπάθεια.

Ο Ιβάν Ράκιτιτς, για παράδειγμα, μοιάζει αναγεννημένος επί Βαλβέρδε. Παίρνοντας μάλιστα κόντρα στη Σπόρτινγκ, τη θέση του Μπουσκέτς, ακριβώς στον άξονα της μεσαίας γραμμής, έκανε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του στο Καμπ Νου. Ο ίδιος ο Μπουσκέτς δέχεται αδιαμαρτύρητα να παίζει ακόμα και τον ρόλο του καθαρού στόπερ όταν η ομάδα το έχει ανάγκη, ο… Κινέζος Παουλίνιο παίζει κυρίως για τον προπονητή του, που τον επέλεξε το καλοκαίρι για τα ιδιαίτερα ατομικά του χαρακτηριστικά και ήδη μετρά 4 γκολ, εκτός της δουλειάς που κάνει στη μεσαία γραμμή και ο Μέσσι, μόνο που δέχεται να «τρώει» πάγκο, αρκεί!

Η Μπαρσελόνα, η  μοναδική πλέον αήττητη ευρωπαϊκή ομάδα σε πρωτάθλημα και Τσάμπιονς Λιγκ, προχωράει και μαζί της ο Βαλβέρδε αναδεικνύεται κόντρα στους τραυματισμούς, την αποχώρηση Νεϊμάρ, την αδυναμία της διοίκησης να αγοράσει «μεγάλα» ονόματα, όπως ο Κουτίνιο, αλλά ακόμα και την πολιτική αστάθεια που ρίχνει τη σκιά της σε κάθε δραστηριότητα στην Καταλωνία. Όχι κι άσχημα για έναν προπονητή που στην πορεία του προς την κορυφή «αναγκάστηκε» να περάσει και από το φτωχό ελληνικό πρωτάθλημα…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ