Ολυμπιακός : Στην… άσφαλτο του «πρέπει»

Ολυμπιακός : Στην… άσφαλτο του «πρέπει»

Αν ο Ολυμπιακός είναι λιγάκι τυχερός, αν καταφέρει να προηγηθεί για πρώτη φορά φέτος στο Champions League, τότε ίσως και να… γίνεται!

Μοιάζει ειρωνικό ακόμη και στην ανάγνωση. Και μιας και τέλος πάντων τα περιθώρια του καθενός διαφέρουν: Ότι πιο δύσκολο μπορεί να σου συμβεί σε επίπεδο Champions League. Στην διοργάνωση που η Λίβερπουλ προηγήθηκε 3-0 στην έδρα της Σεβίλλης και τελικά «πήρε» τον βαθμό της ισοπαλίας στην Ανδαλουσία. Στην διοργάνωση που η πρωταθλήτρια Μονακό έφαγε 4 στην έδρα της από τη Λειψία και έμεινε ήδη εκτός Ευρώπης. Στο… λαμπερό τσίρκο που ο ΑΠΟΕΛ τόλμησε να σκεφτεί κάτι παραπάνω κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης και το κοντέρ σταμάτησε στα έξι!

Εκτός έδρας λοιπόν ο Ολυμπιακός. Με έναν αντίπαλο που έκανε «βόλτα» στο Φάληρο τη νύχτα της πρεμιέρας. Σε έναν όμιλο που τα κυβικά είναι μακριά από τα συνηθισμένα, δεδομένα. «Πρέπει» να επικρατήσει στην έδρα της Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Να πάρει το… αίμα του πίσω, από μια ομάδα που ως εδώ δεν κοιτάζει πίσω της επιδιώκοντας να εξασφαλίσει την τρίτη θέση του γκρουπ, αλλά παλεύει με Γιουβέντους και Μπαρτσελόνα για τους «16» του θεσμού. Γιατί για όσους δεν το πρόσεξαν αυτό συμβαίνει ως εδώ!

Μια ισοπαλία και μια ήττα στο γκολ με τους Ιταλούς. Μια ακόμη ήττα στο γκολ από τη Μπαρτσελόνα. Αυτά κατάφερε η ομάδα του Ζέσους μετά το 2-3 της πρεμιέρας. Έχει τέσσερις βαθμούς, διεκδίκησε πολλούς περισσότερους. Έχει πέσει όμως και εκείνη στην περίπτωση. Σε ένα ζευγάρι αντιπάλων που θα μπορούσαν εύκολα να πάνε και φέτος ως τον τελικό, όπως έκαναν παρέα το 2015 στο Βερολίνο.

Είναι άτυχος ο Ολυμπιακός φέτος. Άτυχος όχι τόσο για τις δύο πανίσχυρες ομάδες που συγκατοικούν στον όμιλο, αλλά γιατί το τέταρτο γκρουπ δυναμικότητας του έστειλε στην παρέα τη Σπόρτινγκ. Ομάδα των 165, 5 εκατ ευρώ σύμφωνα με την κοστολόγηση που κάνει στο ρόστερ της, το transfermarkt. Τα διπλά και βάλε από τους πρωταθλητές Ελλάδας των 75,5 εκατ ευρώ με βάση την ίδια αποτίμηση.

Αν η πρεμιέρα είχε γίνει στη Λισαβόνα, αν εκείνο το πάρτι των Πορτογάλων ήταν εντός έδρας και η αποψινή ρεβάνς παίζονταν στο Φάληρο θα ήταν σίγουρα αλλιώς τα πράγματα. Όχι τόσο για το προνόμιο της κερκίδας. Έχει βελτιωθεί ο Ολυμπιακός από τότε. Έχει φροντίσει να φτιάξει την σκέψη του στην κορυφαία διοργάνωση, και αυτό το οφείλει στην ρεαλιστική προσέγγιση της κατάστασης από τον Τάκη Λεμονή. Υπό αυτές τις συνθήκες θα σήκωνε «πρέπει». Τώρα το πράγμα, είναι επικίνδυνη αποστολή!

Το καλό είναι ότι ο κόουτς διαθέτει και την εμπειρία, αλλά και την ψυχραιμία να μετρήσει την κατάσταση. Για την κατανόηση των ειδικών συνθηκών που προκύπτουν παίζοντας με ομάδες αυτού του επιπέδου. Και ακριβώς για αυτό απόψε η διαχείριση του θα είναι «σεμνή». Θα πρέπει πρώτα να φροντίσει να μην χάσει. Έπειτα να προσπαθήσει να νικήσει.

Το είπε άλλωστε, στη συνέντευξη Τύπου. Σχέδιο νίκης δεν σχηματίζεται με 4-5 επιθετικούς στο αρχικό σχήμα. Ο Ολυμπιακός πρέπει να έχει υπομονή, να σταθεί πίσω από τη μπάλα, να αντέξει στην πίεση των Πορτογάλων που με τη σειρά τους θέλουν τη νίκη για να συνεχίσουν την καταδίωξη της Γιουβέντους (αν η Μπαρτσελόνα τους κάνει το… σχετικό δωράκι, από το Τορίνο).

Η προσέγγιση με τον Φορτούνη σε ρόλο φορ στην Μπαρτσελόνα έφερε έναν έξτρα δημιουργό στον άξονα και έναν παίκτη παραπάνω στο… μποτιλιάρισμα των τετραγωνικών που η ομάδα του Βαλβέρδε διδάσκει. Η ικανότητα του διεθνούς μέσο-επιθετικού στην «μεγάλη» πάσα μπορεί κάλλιστα να φέρει ρήγματα από τις πτέρυγες. Αυτό είναι ένα σενάριο αντεπίθεσης, που λογικά θα το δούμε να συμβαίνει.

Αν οι Πειραιώτες είναι και λιγάκι τυχεροί, αν καταφέρουν να προηγηθούν για πρώτη φορά φέτος στη διοργάνωση, τότε ίσως και να… γίνεται! Προφανώς και δεν είναι το πιθανότερο να προκύψει απόψε το ιδεατό αποτέλεσμα. Είναι όμως σίγουρα μια πολύ ενδιαφέρουσα δοκιμασία. Η διαχείριση του «πρέπει» απέναντι σε έναν ισχυρότερο αντίπαλο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ