Το «Colpo grosso» του Μανόλο!

Το «Colpo grosso» του Μανόλο!

Πόσο μεγάλη σημασία έχει αλήθεια τελικά, αν ο Μανόλο Χιμένεθ είναι καλός προπονητής ή όχι; Αν επιλέγει κάθε φορά την ιδανική ενδεκάδα; Αν «δουλεύει» το ματς από τον πάγκο; Αν είναι ο καλύτερος στο «σκάουτινγκ» των αντιπάλων; Αν παρατάσσει τον καλύτερο δυνατό σχηματισμό στον αγωνιστικό χώρο; Μπροστά δέσιμο του με την ΑΕΚ, το εξαιρετικό κλίμα […]

Πόσο μεγάλη σημασία έχει αλήθεια τελικά, αν ο Μανόλο Χιμένεθ είναι καλός προπονητής ή όχι; Αν επιλέγει κάθε φορά την ιδανική ενδεκάδα; Αν «δουλεύει» το ματς από τον πάγκο; Αν είναι ο καλύτερος στο «σκάουτινγκ» των αντιπάλων; Αν παρατάσσει τον καλύτερο δυνατό σχηματισμό στον αγωνιστικό χώρο; Μπροστά δέσιμο του με την ΑΕΚ, το εξαιρετικό κλίμα που έχει δημιουργήσει στα αποδυτήρια και το «κούμπωμα» του με την ομάδα, ελάχιστη! Ακόμα κι αν πρόκειται για τον μεγαλύτερο «προφέσορα» της προπονητικής, τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις σχέσεις που ο ίδιος, με πολύ προσπάθεια, έχει δημιουργήσει με τους ποδοσφαιριστές!

«Είμαστε πολύ καλά τώρα και το κλίμα είναι εξαιρετικό», έλεγε στα μέσα του προηγούμενου μήνα ο Αντρέ Σιμόες, ίσως ο πιο κομβικός παίκτης της ομάδας, την ώρα που ο εξαιρετικά φορμαρισμένος Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος αναφερόταν σ’ ένα «οικογενειακό κλίμα που δεν έχω συναντήσει πουθενά αλλού»:

Στην δεύτερη θητεία του στην ομάδα, ο Ισπανός μοιάζει να είναι πιο ώριμος από ποτέ, έχοντας αφήσει μακριά πίσω του την, λίγο έως πολύ δικαιολογημένη αλαζονεία, της πρώτης περιόδου του στην Ένωση, απόρροια, προφανώς, της «προέλευσης» του από μια ανώτερη ποδοσφαιρική σχολή. Φεύγοντας από την ΑΕΚ , τον Οκτώβριο του 2011, μετά από 361 μέρες στον πάγκο της κι αφού πρώτα της χάρισε το 14ο Κύπελλο της ιστορίας της, ο Μανόλο ταλαιπωρήθηκε πολύ. Είδε την δική του Σαραγόσα, να υποβιβάζεται, έμεινε στα αζήτητα, βρέθηκε στο… εξωτικό Κατάρ για λογαριασμό της Αλ Ράιαν και μετά από 1,5 χρόνο προπονητικής απραξίας επέστρεψε στην Ελλάδα με… άλλα μυαλά και βλέποντας την ΑΕΚ ως μια ευκαιρία για restart. Οι κακουχίες τον είχαν μαλακώσει, τον γλύκαναν, τον έκαναν πιο προσιτό σε όλους! Σε παίκτες, διοίκηση, κόσμο. Και τα αποτελέσματα αυτής της δραματικής αλλαγής είναι ήδη ορατά.

Δεν χρειάζεται, παρά να παρατηρήσει κανείς την γλώσσα του σώματος των μελών της ομάδας, από παίκτες μέχρι φροντιστές, για να μάθει την αλήθεια. Και κυρίως, όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, όπως στην Τρίπολη ή ακόμα και στο ΟΑΚΑ κόντρα στον Ολυμπιακό πριν την ανατροπή! Η ΑΕΚ μοιάζει να είναι μια γροθιά και αυτό είναι έργο του Χιμένεθ.

Την «τρέλα» και το πάθος  που έβγαζε ως αριστερός μπακ στη Σεβίλλη τις δεκαετίες του ’80 και του 90’ την βλέπουμε πλέον στην προπονητική της εκδοχή, σε πιο ήπια και συγκρατημένη μορφή και έχοντας αφήσει οριστικά πίσω του τον εγωισμό του ποδοσφαιριστή Μανόλο, που αποτελεί ξεκάθαρα κακό σύμβουλο για οποιονδήποτε κάνει το βήμα από τους αγωνιστικούς χώρους στους πάγκους και είναι πάντα σημείο προστριβής με το έμψυχο δυναμικό μιας ομάδας.

Ναι, ο Χιμένεθ δεν είναι ο καλύτερος προπονητής που υπάρχει στον κόσμο! Κάνει λάθη, όπως αυτά στην Τρίπολη! Και θα ξανακάνει! Αλλά ποιος είναι; Μήπως ο Βιντσέντζο Μοντέλα, που μέσα σε ελάχιστο χρόνο «μεταμορφώθηκε» από τον καλύτερο νέο τεχνικό στην Ιταλία σε αδύναμο κρίκο της ανοιχτοχέρας στο καλοκαιρινό μεταγραφικό παζάρι, Μίλαν;

Η επιλογή της χρησιμοποίησης του Μιχάλη Μπακάκη στην άγνωστη γι αυτόν θέση του κεντρικού αμυντικού αποδείχθηκε εξαιρετικά προσοδοφόρα για την ΑΕΚ, που κέρδισε σε ταχύτητα κόντρα σε γρήγορους μεσοεπιθετικούς! Όπως επίσης και η τοποθέτηση του «ξεχασμένου» και «τελειωμένου» για πολλούς Άνταμ Τζανετόπουλου στο κέντρο της τριάδας των στόπερ προκειμένου να αποφεύγει όσο γίνεται τα «ένας εναντίον ενός» και να παίρνει περισσότερο χώρο, καμουφλάροντας μ’ αυτό τον τρόπο το έλλειμμα ταχύτητας του νεαρού Βολιώτη!

Η επιτυχία της ΑΕΚ στο Σαν Σίρο πιστώνεται σ΄ ένα μεγάλο βαθμό στον Μανόλο Χιμένεθ και τις επιλογές του! Μέσα σ’ αυτές είναι και η πίστη που δείχνει στις ικανότητες και κυρίως τις δυνατότητες περαιτέρω βελτίωσης του MVP της βραδιάς, του Γιάννη Ανέστη. Μέσα σε ‘ένα αδιανόητο κλίμα αμφισβήτησης από το περιβάλλον των οπαδών της ΑΕΚ προς το πρόσωπο του εξαιρετικά αδικημένου Έλληνα γκολκίπερ, που θα μπορούσε να «λυγίσει» οποιονδήποτε προπονητή και να τον «αναγκάσει» να τον αφήσει στον πάγκο, ο Ισπανός αντέχει! Όπως και ο Γιάννης, που όντας σχεδόν καθημερινά υπό τεράστια ψυχολογική πίεση, στη μεγαλύτερη βραδιά της μέχρι τώρα καριέρας του και την ώρα που σύσσωμος ο ιταλικός τύπος του έπλεκε το εγκώμιο και ασχολιόταν σχεδόν αποκλειστικά μαζί του, σε ερώτηση που του έγινε για την ατομική του απόδοση, απάντησε δίνοντας συγχαρητήρια στους συμπαίκτες του για την εμφάνιση! Απλά respect!

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ