Οι ιδέες του Μαρτίνς, οι γκολκίπερ, ο Καμαρά, ο «πολεμιστής», ο «εκτελεστής» και η γκολάρα του Φορτούνη

Οι ιδέες του Μαρτίνς, οι γκολκίπερ, ο Καμαρά, ο «πολεμιστής», ο «εκτελεστής» και η γκολάρα του Φορτούνη

Το πρώτο τεστ του φετινού Ολυμπιακού «αποκάλυψε» στοιχεία που θέλει να περάσει στους Πειραιώτες ο προπονητής του, αλλά ανέδειξε και σημαντικούς πρωταγωνιστές.

Ένα δείγμα ίσον κανένα. Αλλά σε επί μέρους κομμάτια, μπορούν να αναχθούν κάποια συμπεράσματα. Και ο Ολυμπιακός που παρουσίασε ο Πέδρο Μαρτίνς στον αγώνα με την ανίσχυρη Βάτενς, είναι σαφές ότι παρουσίασε κάποια πολύ ενδιαφέροντα πράγματα και κυρίως κάποια πολύ ενδιαφέροντα πρόσωπα.

Ο νέο προπονητή των Πειραιωτών να δείχνει ότι έχει ένα ξεκάθαρο πλάνο στο μυαλό του και πάνω σε αυτό δουλεύει. Στις δηλώσεις του μετά το τέλος του φιλικού αγώνα στην Αυστρία. τόνισε ότι το ζητούμενο δεν είναι τα συστήματα, αλλά να μάθουν οι ποδοσφαιριστές του τις βασικές αρχές της φιλοσοφίας του και τι θέλει να κάνουν μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Διότι σύμφωνα με τον 48χρονο τεχνικό, εάν ο δεξιός μπακ για παράδειγμα, γνωρίζει πώς θέλει να κινείται, τότε δεν θα έχει κανένα πρόβλημα, είτε το σύστημα θα είναι 4-3-3 είτε 4-4-2 είτε οποιοδήποτε.

Ο Πέδρο Μαρτίνς έχει τον δικό του τρόπο δουλειάς. Και κυρίως δείχνει να έχει ξεκάθαρες ιδέες. Τίποτε στο περίπου. Ακόμη και τώρα που ο Ολυμπιακός δεν έχει αρκετούς από τους βασικούς του παίκτες στην προετοιμασία, ο προπονητής δουλεύει πάνω σε ένα συγκεκριμένο σχεδιασμό, χτίζοντας την αγωνιστική φιλοσοφία του Ολυμπιακού της νέας σεζόν. Πράγμα όχι εύκολο, μετά την «καμένη γη» που άφησαν οι περσινοί προκάτοχοί του. Αλλά ήδη κάποιες αλλαγές έχουν γίνει ορατές και στο πέρας των ημερών, των προπονήσεων και των αγώνων θα φαίνονται ακόμη περισσότερο.

Το 3-0 δεν προκάλεσε κανέναν ενθουσιασμό στον Πορτογάλο. Αντιθέτως, οι πέντε ευκαιρίες που έκανε η Βάτενς, είναι αυτό που κράτησε. Διότι στόχος του είναι να χτίσει από πίσω προς τα εμπρός. Με την αμυντική λειτουργία στην αναμέτρηση του Σαββάτου να είναι αρκετά προβληματική σε κάποια σημεία. Ενα από τα «μικρόβια» που κουβαλήθηκαν από πέρυσι, αλλά που ο Μαρτίνς είναι βέβαιος ότι θα… καταπολεμηθεί, καθώς θεωρεί ότι έχει το κατάλληλο «αντίδοτο».

ΟΙ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ

Ενας από τους βασικούς λόγους που ο Ολυμπιακός δεν δέχθηκε γκολ στο χθεσινό φιλικό ήταν οι τερματοφύλακές του. Ο Λευτέρης Χουτεσιώτης στο πρώτο ημίχρονο και ο Ανδρέας Γιαννιώτης στην επανάληψη, πραγματοποίησαν τρεις σπουδαίες επεμβάσεις, επιβεβαιώνοντας ότι είναι έτοιμοι, αποφασισμένοι, αλλά και ικανοί να σηκώσουν το βάρος της θέσης στους Πειραιώτες. Ο πρώτος συνέχισε τις καλές εμφανίσεις με τις οποίες έκλεισε τη σεζόν και δείχνει να έχει ανέβει επίπεδο. Ενώ ο Γιαννιώτης επιβεβαιώνει με τη συνολική του παρουσία γιατί είναι ο κορυφαίος Ελληνας τερματοφύλακας αυτή την εποχή και γιατί οι Ερυθρόλευκοι αποφάσισαν να του δώσουν τα γάντια του βασικού τους γκολκίπερ φέτος.

Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΑΜΑΡΑ

Η πρώτη εντύπωση παίζει πάντα πολύ σημαντικό ρόλο. Σε όλα. Και το ποδόσφαιρο δεν αποτελεί εξαίρεση. Ο Μαντί Καμαρά, λοιπόν, είναι σαφές ότι τις κέρδισε τις εντυπώσεις. Και επιβεβαίωσε τα όσα πολύ καλά ακούγονται για την περίπτωσή του. Επιβεβαίωσε ότι είναι ένας σύγχρονος μέσος, με ποιότητα στο παιχνίδι του, καλή πάσα, ασταμάτητος στον αγωνιστικό χώρο και με πολύ καλό σουτ. Μάλιστα καθαρά από ατυχία δεν έγραψε το όνομά του στη λίστα των σκόρερ. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο, καθώς το ζητούμενο είναι να δείξει ότι αυτή την καλή εικόνα μπορεί να τη διατηρήσει σε εύρος αγώνων. Μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι είναι ένα πρότζεκτ με παρόν, αλλά κυρίως με μέλλον.

«ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΦΟΒΕΡΟΣ»…

Η ταμπέλα που ακολουθεί τον Μιγκέλ Ανχελ Γκερέρο από την ημέρα που αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό, αναφέρει ότι δεν είναι σκόρερ. Ότι είναι ένας πολύ καλός επιθετικός, που όμως δεν είναι γκολτζής με τη σημασία της λέξης. Κι όμως, η εικόνα που έχουν σχηματίσει οι συμπαίκτες του Ισπανού φορ στο Ζέεφελντ είναι διαφορετική. Τα τελειώματά του στις προπονήσεις είναι εντυπωσιακά και δείχνει ότι το επίπεδο της αυτοπεποίθησής του είναι πάρα πολύ υψηλό. Κάτι που το απέδειξε με τα δύο γκολ που πέτυχε στο φιλικό. Γκολ που μπορεί στη συνολική σούμα να μην έχουν αξία, αλλά που μπορεί να αλλάξουν την εικόνα του Γκερέρο. Διότι ο σέντερ φορ τρέφεται με το γκολ. Κι αν ο Ισπανός πάρει ψυχολογία στα φιλικά, είναι δεδομένο ότι αυτό θα τον βοηθήσει και στα επίσημα. Και κυρίως  θα βγάλει στον αγωνιστικό χώρο τα πολύ καλά στοιχεία που δείχνει στις προπονήσεις.

ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ…

* Από εκεί και πέρα, ο Φορτούνης δείχνει ορεξάτος, πατάει καλά και η γκολάρα που πέτυχε, είναι σίγουρο ότι θα τον ανεβάσει ψυχολογικά. Θυμίζω, άλλωστε, ότι με ανάλογης ομορφιάς γκολ είχε ξεκινήσει και τα φιλικά επί εποχής Σίλβα. Και φέτος θυμίζει πολύ… εκείνον τον Φορτούνη.

* Ο Μάνος έχει άστρο και εντυπωσιακή επαφή με το γκολ. Εβαλε ένα (κανονικά, κι ας ακυρώθηκε) και το δοκάρι του στέρησε ακόμη ένα εύκολο. Αλλά επιβεβαίωσε ότι ήρθε για να μείνει, ότι είναι έτοιμος να αδράξει την ευκαιρία και να διεκδικήσει κάθε λεπτό που θα του προσφερθεί και ότι είναι «εκτελεστής» μέσα στον αντίπαλη περιοχή. Και αυτό δεν είναι στοιχείο που μπορεί να το παραλείψει κανείς…

* Ο Τσιμίκας έχει επιστρέψει καλύτερος και πιο έτοιμος. Αν αποκτήσει σταθερότητα και συνέπεια στο παιχνίδι του, θα κάνει σπουδαία πράγματα.

* Ο Τζούρτζεβιτς συνεχίζει να δείχνει ότι το ψυχολογικό βάρος του γκολ δεν του έχει φύγει. Τρέχει, προσπαθεί, «σκοτώνεται», αλλά στο τέλος τα κάνει μούσκεμα. Για αυτό και χρειάζεται αλλαγή παραστάσεων, για να ανακτήσει τη χαμένη εκτελεστική του δεινότητα.

* Ο Πάρντο μπορεί να έβγαλε την ασίστ στο 3-0, αλλά γενικά δείχνει «βαρύς» και δεν κερδίζει τις εντυπώσεις, ούτε στις προπονήσεις.

* Αντίθετα, ο Βρουσάι συνεχίζει να επιβεβαιώνει ότι η περίπτωσή του είναι μια από τις πιο ξεχωριστές που έχει αναδείξει η ακαδημία. Αστείρευτο ταλέντο, τεράστιες σωματικές δυνατότητες και καλή νοοτροπία. Μέσα στη χρονιά θα προσφέρει πολλές λύσεις.

* Ο 16χρονος Νικόλης είναι το μέλλον του Ολυμπιακού. Με τις δυνατότητές του και τα περιθώρια εξέλιξης να είναι εντυπωσιακά μεγάλα…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ