Ο Μόντριτς σαν ηλεκτρονικός υπολογιστής…

Ο Μόντριτς σαν ηλεκτρονικός υπολογιστής…

Αυτός έκοβε τους αντιπάλους του, έπαιρνε την μπάλα στην κατοχή του και έβγαζε τους συμπαίκτες του στην επίθεση. Μέτρησα πάνω από δέκα φάσεις που έκλεψε την μπάλα και οργάνωσε αμέσως επίθεση.

Έχει καταπιεί ηλεκτρονικό προγραμματιστή. Κάνει πάντα την πιο σωστή από τις διαθέσιμε επιλογές. Καθοδηγεί χωρίς να αγχώνει. Μαρκάρει χωρίς να σκοτώνει. Ο Λούκα Μόντριτς είναι παίκτης ορχήστρα. Ένας στρατιώτης που πήρε όλα τα γαλόνια στα πεδία των μαχών και έγινε στρατηγός. Αντί να χάνει σε σπιρτάδα όσο περνούν τα χρόνια αυτός, στα τριάντα δύο μοιάζει έφηβος στα τρεξίματα και ώριμος σε κάθε επιλογή του.

Ο Μόντριτς είναι ένα ποδοσφαιρικό φαινόμενο που δεν έχει αναλυθεί και εξεταστεί όσο του πρέπει. Τον παρατηρούσα στον νικηφόρο αγώνα της Κροατίας επί της αναιμικής Νιγηρίας. Ο Ντάλιτς τον έβαλε να παίξει χωρίς να του προστατεύει τα νώτα ο Μπρόζοβιτς όπως γίνεται συνήθως. Κι όμως. Αυτός έκοβε τους αντιπάλους του, έπαιρνε την μπάλα στην κατοχή του και έβγαζε τους συμπαίκτες του στην επίθεση. Μέτρησα πάνω από δέκα φάσεις που έκλεψε την μπάλα και οργάνωσε αμέσως επίθεση.

Κι όταν λέμε την σωστή πάσα δεν αναφερόμαστε σε μια παράλληλη πάσα που απλά βγάζει την ευθύνη από πάνω σου. Μιλάμε για πάσα που έβγαζε τους συμπαίκτες του στον κενό χώρο, στο ανοικτό γήπεδο. Έβαζε το σώμα του σωστά για να την προστατεύσει, οι συμπαίκτες έκαναν κίνηση στον χώρο κι αυτός έκανε την καλύτερη επιλογή. Δεν ισχυρίζομαι πως είναι μόνος του η Εθνική Κροατίας. Κάτι τέτοιο θα ήταν άδικο για τους πολλούς ποιοτικούς παίκτες που διαθέτουν οι Κροάτες μεσοεπιθετικά.

Εδώ γίνεται λόγος για μια ομάδα που της περισσεύει ταλέντο να δώσει σε άλλες ομάδες που κατά πάσα πιθανότητα θα ταλαιπωρήσουν το άθλημα στα γήπεδα της Ρωσίας. Τα γράφω μάλιστα αυτά σε ένα παιχνίδι που οι Κροάτες νίκησαν με ένα αυτογκόλ και ένα πέναλτι. Βλέποντας όμως, τα ωραία πράγματα που έκαναν μέσα στο γήπεδο αναρωτιόμουν πόσες ομάδες μπορούν να παίξουν μπάλα χωρίς σκοπιμότητα όπως οι παίκτες του Ντάλιτς. Στο ποδόσφαιρο και στη ζωή την ομορφιά την κάνει το περιττό. Εκείνο τι κάτι παραπάνω που κάνουν οι αρτίστες Κροάτες.

Η επιπλέον προσποίηση αντί για ένα ακόμα γέμισμα στην περιοχή. Μια ποδιά την ώρα που θα έπρεπε να βγει η τελική πάσα. Ένα κοντρόλ αντί για παιχνίδι «με την μία». Οι αρτίστες Κροάτες είναι στο Μουντιάλ για να κάνουν το κάτι παραπάνω κι ο Μόντριτς για να κάνει εκείνο που θα έκανε ο πιο ενημερωμένος με εκατομμύρια δεδομένα ηλεκτρονικός υπολογιστής. Δεν κάνω πρόβλεψη για το που θα φτάσουν οι Κροάτες του Λούκα Μόντριτς. Τους προτιμώ όμως από του νερόβραστους Γάλλους και τους Αργεντινούς που μπορεί να είναι άλογα κούρσας αλλά ο απίθανος Σαμπάολι τους κρατάει τα γκέμια…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ