Το μη χείρον βέλτιστον του VAR και το «Βαρούχειο θεώρημα»

Το μη χείρον βέλτιστον του VAR και το «Βαρούχειο θεώρημα»

Το μπλα μπλα του Βαρούχα εξελίχθηκε σε άλλοθι, σε βολική δικαιολογία, μέσω της οποίας γινόταν το ξέπλυμα εγκλημάτων με φονικό όπλο τη σφυρίχτρα και τη σημαία.

Η φάση του πρώτου γκολ της Ισπανίας στο συναρπαστικό 3-3 με την Πορτογαλία χθες βράδυ, άνοιξε και πάλι συζήτηση για τη χρησιμότητα του VAR.

Η φάση είναι ομολογουμένως από τις πολύ δύσκολες και χρειάστηκε να τη δω αρκετές φορές, μέχρι να καταλήξω πως ο διαιτητής ορθώς επικύρωσε το γκολ.

Αν είμαι απολύτως βέβαιος για κάτι και χωρίς τη βοήθεια της…τεχνολογίας, είναι πως αν δεν υπήρχε η προοπτική χρήσης του VAR  και στη χώρα μας από τη νέα σεζόν, ουδείς θα ασχολούνταν με την απόφαση που πήρε ο διαιτητής, μετά τη χρήση του βίντεο..

Όπως επίσης και ότι μόνο στην Ελλάδα όπου μας χαρακτηρίζει η επιθυμία να έχουμε άποψη επί παντός επιστητού, απαξιώνοντας ότι μπορούμε και με κάθε τρόπο, θα μπορούσε να ανοίξει τέτοια κουβέντα, με αφορμή μια φάση.

Επανέρχομαι σε αυτό που έγραψα στην αρχή, πως η φάση ήταν τόσο δύσκολη, που δεν αρκούσε μια επανάληψη για να γίνει απολύτως ξεκάθαρη, τουλάχιστον στα δικά μου μάτια.

Για να είμαι ειλικρινής, εκείνο που με έπεισε περισσότερο είναι η κίνηση του Πέπε να σηκωθεί όρθιος και να αρχίσει να τρέχει, όταν διαπίστωσε πως ο διαιτητής δεν υπέδειξε παράβαση.

Μια βασική επισήμανση είναι, πως δε θα είναι όλες οι φάσεις τόσο δύσκολες, κάποιες, ειδικά αυτές που αφορούν οφσάιντ πχ, είναι δεδομένο πως θα ξεκαθαρίζουν άμεσα..

Και όχι μόνο αυτές.

Σε κάθε περίπτωση, ουδείς υποστήριξε πως το VAR ισοδυναμεί με την απόλυτη…κάθαρση, πως θα μηδενίσει τα διαιτητικά λάθη και θα γίνει μονομιάς η μετάβαση σε κόσμο αγγελικά πλασμένο.

Αποτελεί όμως ένα σημαντικό βήμα για ένα καλύτερο αύριο, όχι ιδανικό επαναλαμβάνω, σίγουρα όμως περισσότερο αξιόπιστο, η τέλος πάντων λιγότερο αναξιόπιστο.

Καταργεί μια και καλή το «Βαρούχειο θεώρημα», πως ο διαιτητής είναι άνθρωπος, κάνει λάθη και πρέπει να αποφασίσει σε μερικά κλάσματα, ενώ εμείς τον κρίνουμε από τη δροσιά του κλιματιστικού βλέποντας και ξαναβλέποντας το ριπλέι, μπλα-μπλα-μπλα. Και τα εξηγούσε τόσο παραστατικά ο μπαγάσας, που παρά τη σφαγή σε έκανε να θες να αγκαλιάσεις το κοράκι, ζητώντας του συγγνώμη για όσα του είχε σύρει.

Επί της ουσίας δεν είχε άδικο, εξελίχθηκε σε άλλοθι όμως, σε βολική δικαιολογία, μέσω της οποίας γινόταν το ξέπλυμα εγκλημάτων με φονικό όπλο τη σφυρίχτρα και τη σημαία! Αφήστε που παραδοσιακά το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν ήταν τα λάθη καθ΄αυτά αλλά ο καταμερισμός τους. Είναι πολύ πιθανόν σε αυτό το Μουντιάλ να ευνοηθεί σε μια φάση το Μαρόκο σε βάρος της Γαλλίας, κάτι που στην Ελλάδα θα γινόταν από σπάνια έως ποτέ, εκτός αν το Μαρόκο είχε ψηφίσει υπέρ του υποψηφίου της Λίγκας, που ήθελε ο εκάστοτε νταβατζής. Κατά τα λοιπά, το ποιος θα έπαιρνε και ποιος όχι τα σφυρίγματα, ήταν εκ προοιμίου γνωστό κι αυτό ήταν το βασικό πρόβλημα που καθιστούσε το πρωτάθλημα μας ως άκρως αναξιόπιστο και αποκρουστικό..

Το ότι το Ελληνικό παραγοντικό δαιμόνιο δε θα σταματήσει από κανένα VAR είναι πέρα από κάθε συζήτηση, τούτο δε σημαίνει όμως πως πρέπει να ακυρωθεί ως εργαλείο βελτίωσης..

Οι κάμερες στους δρόμους είναι χρήσιμες -στο κομμάτι για το οποίο υποτίθεται πως υπάρχουν-, καθώς προλαμβάνουν ατυχήματα λειτουργώντας αποτρεπτικά, κάποιες φορές εξιχνιάζουν περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων, ενδεχομένως και εγκληματικών πράξεων.

Μπορείς όμως να τις ξεγελάσεις, οδηγώντας χωρίς πινακίδες, χρησιμοποιώντας πλαστές, με πιο παραδοσιακά κόλπα, ή και προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

Κάτι όμως που δεν ακυρώνει τη χρησιμότητα της κάμερας, ακόμα κι αν 99 στους 100 οδηγούς καταφέρουν να την παραπλανήσουν, έστω και μια φορά να αποδειχτεί χρήσιμη, κέρδος είναι.

Καλύτερα λοιπόν να αφήσουμε τους εξυπνακισμούς και.τις θεωρίες, ίσως η μεγαλύτερη υπηρεσία που προσφέρει είναι πως σε κάθε περίπτωση επιτρέπει στο διαιτητή να αφήνει πλεονέκτημα, χωρίς την ενοχή πως ίσως έκοψε μια φάση που δεν έπρεπε κι αν είναι λάθος, θα το διορθώνει ο Big Brother, ref.

Το VAR δεν αποτελεί πανάκεια και σίγουρα δε θα λύσει όλα τα προβλήματα, το μόνο σίγουρο είναι πως δεν πρόκειται να κάνει το ποδόσφαιρο χειρότερο.

Θεωρώ εξωπραγματικό έστω και να το συζητάμε εδώ στην Ελλάδα, όπου τα διαιτητικά λάθη, αποτελούν μάστιγα και το βασικότερο λόγο που η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου, έχει απαξιώσει εντελώς το προϊόν.

ΥΓ. Αφορμή πήρα από τα σχόλια που διάβασα στο διαδίκτυο, με αφορμή τη φάση του Ντιέγκο Κόστα, ήταν μπόλικα και πολλά από αυτά αμφισβήτησαν τη χρησιμότητα του VAR,

Σε μια φάση εξαιρετικά δύσκολη, ξαναλέω.

Για την αντίστοιχη σημερινή στο Γαλλία-Αυστραλία, δεν διάβασα τίποτα, όταν ο μέσος Έλληνας δεν έχει πεδίο για να πουλήσει φθηνό πνεύμα, πέφτει για ύπνο…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ