Αυτοί είναι το «πρόσωπο» του Ολυμπιακού

Αυτοί είναι το «πρόσωπο» του Ολυμπιακού

Ο Αμπιντάλ υπεύθυνος μεταγραφών της Μπαρτσελόνα του Βαλβέρδε και του Σεγούρα. Ο Σίλβα στην Εβερτον, ο Ζαρντίμ στη Μονακό, ο Ουσίγιος στη Γουέστ Χαμ, με τους  Ερυθρόλευκους να συνεχίζουν να βλέπουν «δικά τους» πρόσωπα σε θέσεις κλειδιά ανά την Ευρώπη.

Η ισχύς και η αξία ενός συλλόγους δεν καθορίζονται μόνο από τους τίτλους που κατακτά. Στη ζυγαριά μπαίνουν όλα τα δεδομένα (και οι τίτλοι, βεβαίως). Το γήπεδο, οι εγκαταστάσεις, η παρουσία σε διεθνείς διοργανώσεις, οι παίκτες που αναδεικνύει, οι προπονητές που αναδεικνύει, η ενεργή συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων, η παρουσία σε αξιώματα στο ποδόσφαιρο.

Όλα αυτά τα χρόνια ο Ολυμπιακός έχει «μεγαλώσει» περισσότερο από ό,τι προβλέπουν τα στενά σύνορα της Ελλάδος. Οι ερυθρόλευκοι αποτελούν εξαίρεση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ένα μοναδικό φαινόμενο συλλόγου, που όσο κι αν ψάξει κάποιος, δύσκολα μπορεί να βρει αντίστοιχη περίπτωση. Καθώς από τη «μικρή» ποδοσφαιρικά Ελλάδα, μια ομάδα κατάφερε να ανεβάσει το επίπεδό της και να αποτελεί ισότιμο και αξιοσέβαστο συνομιλητή με τα τέρατα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Ο πρόλογος δεν είναι άσχετος με το κυρίως θέμα. Από το μεσημέρι της Πέμπτης ο Ερίκ Αμπιντάλ είναι και επίσημα ο νέος τεχνικός γραμματέας της Μπαρτσελόνα, αντικαθιστώντας τον Ρόμπερτ Φερνάντεθ στον . Με λίγα λόγια, είναι ο νέος υπεύθυνος όλων των μεταγραφικών κινήσεων της ομάδας του Ερνέστο Βαλβέρδε. Αν και οι αποφάσεις του θα πρέπει να παίρνουν την έγκριση του γενικού υπεύθυνου του ποδοσφαιρικού τμήματος της Μπάρτσα, Πεπ Σεγούρα!

Στο βιογραφικό των τριών πιο σημαντικών προσώπων του οργανογράμματος της ποδοσφαιρικής Μπαρτσελόνα, υπάρχει ένας κοινός παρανομαστής: Ο Ολυμπιακός. Σεγούρα, Βαλβέρδε και Αμπιντάλ αποτελούν τα τρία πρόσωπα που ενώνουν τους Ερυθρόλευκους με τους Μπλαουγκράνα. Τρία πρόσωπα που έχουν υπηρετήσει τον Ολυμπιακό από διαφορετικά πόστα και τα οποία συνεχίζουν να διαφημίζουν τον σύλλογο του Πειραιά σε διεθνές επίπεδο.

Ακόμη και ο πλέον εμπαθής, μπορεί να αντιληφθεί ότι η ευρωπαϊκή επέκταση του Ολυμπιακού ξεπερνάει την εντός συνόρων μιζέρια που αναδίδει το ποδόσφαιρο της νέας εποχής του σπορ στη χώρα μας. Μια μιζέρια και μια πρωτοφανή τοξικότητα σε κάθε τομέα του ποδοσφαίρου μας, που ήδη επηρεάζει όλους τους συλλόγους στο να μπορέσουν να πείσουν ξένους ποδοσφαιριστές να προτιμήσουν την Ελλάδα.

Ο Ολυμπιακός δεν ξεφεύγει τελείως από αυτόν τον κανόνα της τοξικότητας. Είναι αναγκασμένος να συνυπάρχει στο ίδιο περιβάλλον με όλους εκείνους που κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να τον διαβάλλουν και να μειώσουν τη δύναμή του. Μάταιος ο κόπος τους. Διότι όσο κι αν υπάρχουν δυσκολίες στο να πειστούν παίκτες να επιλέξουν το ελληνικό ποδόσφαιρο της… εξυγίανσης για επόμενο σταθμό της καριέρας τους, ο Ολυμπιακός έχει τον τρόπο και τους ανθρώπους να πετύχει πράγματα που οι άλλοι αδυνατούν.

Και σε αυτό παίζει σημαντικό ρόλο η διασπορά ανθρώπων του Ολυμπιακού σε κορυφαίες ομάδες και θέσεις ανά την Ευρώπη. Διότι δεν είναι μόνο η τριανδρία της Μπαρτσελόνα. Ο Ζαρντίμ διαπρέπει με τη βαθύπλουτη Μονακό, ο Μάρκο Σίλβα μόλις ανέλαβε την 3η δουλειά του στην Πρέμιερ Λιγκ και μόλις πρόσφατα αποθέωσε τον Ολυμπιακό. Ο Μάριο Ουσίγιος ετοιμάζεται αναλαμβάνει υπεύθυνος μεταγραφών της Γουέστ Χαμ. Ο Εντουάρντο Μαθία είναι επικεφαλής σκάουτ της Λέστερ. Ο Θοδωρής Γιαννίκος είναι ένας από τους κορυφαίους παράγοντες της FIFA. Εϊναι ο Μίτσελ, που «παίζει» σοβαρά για τη Ρεάλ Μαδρίτης!

Ο Ολυμπιακός είναι (και) οι άνθρωποί του. Ολοι αυτοί που πέρασαν, δούλεψαν και δέθηκαν με τον σύλλογο. Ακόμη και εκείνοι που δεν έμειναν πολύ, αλλά φέρουν στο βιογραφικό τους στον σταθμό «Πειραιάς» και το όνομα του Ολυμπιακού. Αυτοί οι άνθρωποι, λοιπόν, είναι πάντοτε στη διάθεση του συλλόγου για να προσφέρουν τη βοήθειά τους. Μεγάλη ή μικρή, δεν έχει σημασία. Διότι σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και μια «καλή κουβέντα», είναι αρκετή…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ